Fastelavsboller med wienerbrødsdej er sprøde, lækre og præcis, som fastelavnsboller skal være. Her er opskriften på boller med en skøn blåbærskum.
Fastelavnsboller med wienerbrødsdej er et temmelig stort projekt at gå i gang med. Men hvis du ønsker mange, sprøde lag, som du finder i for eksempel Lagkagehusets boller, er det nødvendigt at bruge tid på dem.
Der er ingen lette veje. Til gengæld får du en ekstraordinær bolle, der har nøjagtigt den krumme, som de gode bageres boller.
Teknikken med at lave wienerbrødsdej består især af disse to punkter, som gentages tre gange: Rulle dej ud, folde den sammen henover midten, først med den ene ende, så med den anden.
Sådan får man smørret integreret i dejen, og sådan får man de mange, sprøde lag dej i sin fastelavnsbolle.
Jeg kommer en klat vaniljecreme i midten af de bagte boller (opskriften er her) og sprøjter derefter flødeskam med blåbær rundt om cremen.
Opskrift på fastelavnsboller med wienerbrødsdej
Fastelavnsboller med wienerbrødsdej, creme og blåbær
Ingredienser
- 25 gram gær
- 2 æg
- 0.8 dl koldt vand
- 1 spsk sukker
- 250 gram hvedemel - koldt
- 1 kns salt
- 250 gram smør - koldt
- 1 portion vaniljecreme
Remonce
- 80 gram smør
- 80 gram smør
- 80 gram marcipan
Blåbærskum
- 100 gram blåbær
- 1 spsk sukker
- 2 dl piskefløde
Sådan gør du
- Lad gæren opløses i koldt vand. Tilsæt det ene æg og rør rundt. Det andet skal du bruge til at pensle bollerne.
- Tilsæt sukker, salt samt mel minus 30 gram, som du skal gemme til udrulningen. Ælt godt igennem.
- Rul dejen ud til 22 x 22.
- Tag smørret ud af køleskabet og bank det med en kagerulle, så det danner en firkant på ca. 12 x 12 cm.
- Pak nu smørret ind i dejen, som om du lægger gavepapir om en gave. Dejen skal dække smørret.
- Rul dejen ud til ca. 40 cm. i længden og 15 i bredden. Det kan godt være en smattet affære, så du skal ikke være bange for, at du gør det forkert. Drys lidt mel på kagerulle og bord, så hjælper det lidt.
- Nu folder du en tredjedel ind over midten og derpå den næste tredjedel ind over midten (så den lægger sig over en første tredjedel). Og så skal der rulles igen til 40 x 15.
- Fold igen en tredjedel henover midten og gør det samme med den frie tredjedel. Rul igen til 45 x 15.
- Nu er det sidste gang, du skal folde dejen som anvist. Herefter lægger du den ind i køleskabet beklædt med film. Den skal være på køl i 45 minutter.
- Lav remoncen ved at piske de tre ingredienser sammen.
- Tag dejen ud, rul den ud, så du står med en flad dej på 25 x 35 cm.
- Skær felter ca. 8 x 8 cm og fyld en skefuld remonce på hver felt. Luk bollerne ved at lade hjørnerne mødes på midten og trykke dem forsigtigt sammen.
- Vend bollerne med sammenfæstningen nedad på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve til dobbelt størrelse, det tager ca. 45 minutter.
- Pensl med et sammenpisket æg og bag dem et kvarter på 180 grader over- og undervarme.
- I mens kan du lave kagecremen. Se opskriften her.
- Når bollerne er bagt, lader du dem køle af, imens du laver blåbærflødeskum: Blåbær og sukker kommes i en gryde og koger fem minutter. Piskefløde piskes og du vender et par grydeskeer blåbær i skummet.
- Herefter skærer du fastelavnsbollerne over på tværs og kommer en skefuld cremen i midten.
- Rundt om cremen sprøjtes blåbærflødeskummet. Bollen lukkes, og du kan eventuelt pynte fastelavnsboller med wienerbrødsdej med glasur lavet af blåbærsaft og flormelis.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Noter
Du kan naturligvis vælge udelukkende at bruge flødeskum tilsat lidt vanilje eller sukker i fastelavnsboller med wienerbrødsdej.
Uanset hvilket fyld, du vælger, så er jeg sikker på, at bollerne vækker glæde... når først de er bagt.
Madens Verden elsker fastelavn og har en række opskrifter på fastelavnsboller. Prøv for eksempel at bage disse:
Bjarne Skov Poulsen
Hej.
Jeg bagte disse dejlige fastelavnsboller og de smager godt. Det ærgerlige ved dem var at mine boller der fik lidt længere bagetid, ca. 5 min.
Da jeg tog dem ud af ovnen faldt de en anelse sammen og da de var Kolle var de faldet til ½ størrelse som de var da jeg tog dem ud.
Er der et tip til at undgå det.
Mvh.
Bjarne S. P.
Karen Seneca
Hej
Jeg er ked af at høre, at dine fastelavnsboller faldt sammen. Det skyldes formodentlig ikke den ekstra bagetid, men jeg tænker, at det kan være teknikken med at rulle smørret ind i dejen. Det er - som du ved - en temmelig besværlig affære. Måske er smørret ikke fordelt ordentligt i dejen?
Mange hilsner