Edamamebønner er smaskfuld af proteiner. En dejlig bønne til sushi, i salater og wokretter. Læse om de sunde bønner og find opskrifter.
Edamamebønner lærte vi at kende, da sushien kom til Danmark. Her er kan vi købe dem saltede og i bælge som tilbehør.
Det er hyggeligt at gnaske bønnerne i sig ved at åbne bælgen i den ene ende og bide sojabønnerne ud.
Men der er nu nemmere måder at spise dem på, for de kan købes frosne uden bælg - og de smager fortrinligt.
Hvad er edamamebønner?
Edamamebønner er sojabønner, men det er umodne bønner, som plukkes, inden de når at blive modne.
Eda betyder stilk, mame bønne, så ordet betyder altså stilkebønner ifølge Den Danske Ordbog. Årsagen er, at de oprindeligt blev solgt i bælge med stilke på i Japan.
Når de er bælgede, hedder de mukimame, men det bruger vi ikke herhjemme.
Det er særligt i Japan, at man spiser edamamebønner. Selvom sojabønner generelt bruges i stor stil i Asien, er det hovedsageligt japanerne, der bruger de umodne bønner.
Sundhed og næring
Sojabønner er bælgfrugter. De er kaloriefattige og proteinrige. Derfor er det også et super godt alternativ til kød og fisk, og de kan indtages på et hav af måder blandt andet i tofu, sojadrikke og plantebøffer.
En typisk pose frosne edamamebønner har 130 kalorier pr. 100 gram. Heraf er der ca. 7 gram fedt, 2,5 gram kulhydrater og 11 gram protein.
Fedtet er det gode fedt, umættede fedtsyrer, som vi kender fra fisk. Derudover er der både kostfibre, A- og K-vitaminer samt en række mineraler.
Østrogenindholdet i sojabønner
Sojabønner indeholder planteøstrogener, der ligner kvinders kønshormoner.
Visse typer brystkræft er hormonfølsomme, det vil sige, at østrogen får den til at vokse. Derfor har Kræftens Bekæmpelse følgende råd:
'Fordi vi stadig mangler klare svar fra forskningen, anbefaler vi, at du undgår store mængder soja og rødkløver, hvis du har eller har haft brystkræft.'
Her skal lige tilføjes, at det ikke anses for 'store mængder' at spise edamamebønner i sin salat et par gange om ugen.
Opskrifter og anvendelse
Du kan spise edamamebønner i salater, mos, plantebøffer, wokretter og som tilbehør. Her kan du læse, hvordan du koger dem og her, hvordan de bages i ovnen.
Skal du bruge edamamebønner fra frost, skal de have et hurtigt opkog på et minut ligesom frosne bær.
Smagen er dejlig, bønnerne mætter, konsistensen god og så er den grønne farve smuk i salater som i denne salat med spidskål og æbler.
Se et udvalg af vores opskrifter med sojabønnerne:
Ole
Endnu en grøn ting som desværre ikke kan kaldes "Mad", da vi bare ikke er skabt til at spise den slags! For ikke at snakke om miljøet hvis man lige ser på hvordan Soya Bønner bliver høstet, og de skadelige effekter :S