Opskrift på Bedstefars skæg, der er en kage fra gamle dage, men den holder stadig. En god bund, der toppes med marmelade og et lag marengs.
Helt ærligt: Jeg ved faktisk ikke hvorfor denne kage hedder bedstefars skæg! Hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden.
Men jeg har hørt et godt bud. Det er, at den hvide marengs nemt risikerer at sætte sig rundt om munden, så det ligner bedstefars skæg. Om det er rigtigt, ja det er et godt spørgsmål.
Til gengæld ved jeg, at denne kage er virkelig lækker. Den stammer fra gamle dage, men laves ikke så meget mere. Og det er faktisk synd. Derfor slår jeg lige et slag for den her, da den også er ret nemt at bage.
I denne opskrift har jeg bagt den med hindbærmarmelade, men du kan også bruge appelsinmarmelade eller hvad du nu foretrækker. Se også min opskrift på rabarberdrøm med bagt marengs.
Opskriften er nok til 10 personer.
Opskrift på bedstefars skæg
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 200 gram smør - blødt
- 250 gram sukker
- 2 æg
- 350 gram hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1 teskefuld vaniljesukker
- 250 gram mælk - svarende til 2,5 dl.
- 100 gram hindbærmarmelade - eller anden marmelade
Til marengs:
- 100 gram pasteuriserede æggehvider
- 175 gram sukker
- 0,5 teskefuld eddike
Sådan gør du
- Kom 200 gram smør (blødt) og 250 gram sukkerop i en skål, og rør det luftigt. Rør så 2 æg i et ad gangen.
- I en anden skål blander du 350 gram hvedemel 1 teskefuld bagepulver og 1 teskefuld vaniljesukker.
- Rør det forsigtigt ind i æggemassen sammen med 250 gram mælk (2,5 dl.). Rør det gradvist sammen, så du får en ensartet og lidt blød dej.
- Smør en form, og hæld dejen i. Formens størrelse skal helst være ca. 30 gange 22 centimeter eller lignende.
- Bag den i ca. 18 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme. Den skal være let gylden i overfladen, men ikke mere end det.
- I mellemtiden pisker du 100 gram pasteuriserede æggehvider stive sammen med 175 gram sukker og 0,5 teskefuld eddike. Pisk sukkeret gradvist ind i æggehviderne, og husk at skål og piskeris skal være HELT rene inden du går i gang. Og du er endnu mere sikker på succes med stive æggehvider hvis æggehviderne har stuetemperatur når du går i gang med piskningen.
- Tag kagen ud af ovnen, og smør 100 gram hindbærmarmelade på.
- Oven på den lægger du forsigtigt et lag marengs. Til sidst drysses lidt sukker over marengsen.
- Nu skal din lækre bedstefars skæg bages færdig i ovnen. Den skal have cirka 10 minutter - stadig ved 200 grader over- og undervarme.
- Hold øje med kagen, da den ikke må blive for mærk på toppen, men samtidig skal have lidt farve.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Video
Tips
Den færdigbagte bedstefars skæg kage tages ud, og køles lidt af inden servering.
Se også mine populære opskrifter på bikuber, guldkage og pavlova med bær.
Lisel
Denne kage blev desværre lige til skraldespanden. Marengsen blev ikke sprød og kagen blev ikke gennembagt på den korte bagetid.
Holger Rørby Madsen
Hej Lisel
Tak for tilbagemeldingen, men det har jeg aldrig prøvet med denne opskrift. Jeg ved ikke om din ovn varmer anderledes, eller hvad der kan være galt.
Men jeg kan sige, at jeg har bagt kagen mange gange på denne måde - og altid med et godt resultat.
Alt det bedste
Holger
Lissi Katharine
Fandt dette på familie journal’s hjemmeside:
Kagen hedder bedstefars skæg fordi, at man kan risikere at få en hvid afmærkning af toppen på overlæben, når man tager en bid af kagen - det er noget ungerne synes er gnaske morsomt.
Niels Larsen
Hej Holger
Hvilken størrelse rund springform skal jeg bruge til kagen?
Tania Ketils
Hold nu fest den blev godkendt 👍👌
Lisbeth Brygger Jørgensen
Dem bedste opskrift på Bedstefarsskæg kage 👍
Helle
Hejsa.
Kan jeg vente med at komme marengs på til i morgen da den først skal serveres der?
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Jeg har ikke prøvet det, men det bør du sagtens kunne.
BH Holger
Solveig Svendsen
Sidder med opskriften - læser i kommentarer 2 forskellige svar fra dig 20 x 25 og et andet sted 15 x 20 - synes der er stor forskel så det bliver ikke i dag jeg bager denne….
Marianne Johansen
super lækker
pidj@vordingborg.dk
Er det nødvendigt at bruge pasteuriserede æggeblommer/hvider?
Holger Rørby Madsen
Hejsa
Nej, du kan sagtens anvende alm. æggehvider og blommer til Bedstefars skæg kagen 🙂
Alt det bedste
Holger
Marianne
Hvad er en lille form??
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Jeg plejer at bruge en form med en størrelse på ca. 20 gange 25 centimeter - men det afhænger af hvor høj du ønsker kagen med Bedstefars Skæg.
Rigtig god fornøjelse 🙂
Alt det bedste
Holger
Tove
Hejsa. Hvorfor bruger du pasteuriserede æg, når de bliver varmebehandlet under bagning? Mvh. Tove
Camilla
Hejsa, jeg har i dag (for første gang) prøvet at lave bedstefarsskæg, men der er gået et eller andet galt, æggehviderne ville ikke blive stive, og da jeg skulle skære den ud for at smage var den helt rå og flydende indeni, nogen idé om hvorfor? jeg synes jeg har fulgt opskriften nøjagtigt.
Holger Rørby Madsen
Hej Camilla
Øv da - det lyder træls. Jeg har ikke oplevet det, men der kan være flere forklaringer. Oftest skyldes det at skål eller piskeris ikke er helt rene, og så er det godt at piske sukkeret gradvist ind i æggehviderne. Jeg har opdateret opskriften med en mere præcis vejledning i, hvordan man pisker æggehvider stive. Håber det hjælper 🙂
De bedste hilsner
Holger
kris39
bedstefar havde altid et stort skæg 😉 og så hvis han har spist af den kage har det jo nok siddet i skægget 😛 pga. marengsen
Kurt Thomsen
Langt de fleste bedstefædre er oppe i årene , 9o % er vel hvidhåret / hvidt skæg som marengs
Kamilla
Hvor stor en form er opskriften til?😊
Madensverden.dk
Hej Kamilla
Det er en form på cirka 15 gange 20 centimeter 🙂
De bedste hilsner
Holger
Heidi
Hej
Jeg skal lave en hel bradepande. Hvor mange gange tror du at opskriften skal ganges for at det passer
Vh Heidi
Guffeliguf.dk
Hej Heidi
Uha - det var et godt spørgsmål. Jeg vil nok gange den med fire - tror det kommer til at passe meget godt. Og ellers med tre. Skriv lige hvad der passede - så ved vi det til en anden gang 🙂
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
Nathalie
Hejsa. Fik du nogensinde hørt tilbage på hvor meget opskriften skal ganges op til en hel bradepande og hvad bagerierne så evt skal være?