De bedste tips og tricks til de bedste frikadeller. Se hvordan du nemt bliver en frikadellemester med opskrift på frikadellefars og den perfekte stegning.
Hvordan laver man de bedste frikadeller - og er der særlige ting man skal være opmærksom på under tilberedningen af frikadellerne?
At lave en god delle er på ingen måde kompliceret eller besværligt, og der findes et utal af forskellige opskrifter på frikadeller.
Her dykker vi ned i det gode og klassiske håndværk, og der er nærmest tale om et lille lynkursus i frikadellestegning.
Vi hopper direkte ud i det, og her følger de fem gode råd til de bedste gammeldags frikadeller.
Salt
Det er vigtigt at salte frikadellerne godt, og det kan være svært, da de fleste jo ikke bare lige har lyst til at smage på den rå fars.
Og der skal lidt mere salt i frikadeller, end hvad du nok lige tror.
Til en almindelig portion frikadellefars af 500 gram hakket kalve- og svinekød skal du bruge 10-12 gram salt.
Konsistens
Du starter altid med at røre kød og salt sammen, hvorefter du tilsætter de øvrige ingredienser. Se opskriften på de gammeldags frikadeller herunder. Mængden af mælk kan variere lidt, men du skal fortsætte med at tilsætte lidt mælk inden farsen er lind og har en klukkende lyd, når du rører rundt i den. Nærmest lidt hul i lyden. Pas dog også på med at frikadellefarsen ikke bliver for tynd.
Hviletid
For at opnå de bedste frikadeller, skal farsen hvile. Mindst en halv time på køl og gerne lidt længere.
Smør til de bedste frikadeller
Frikadeller skal steges i en blanding af smør og olie. Og her er det vigtigt, at du ikke sparer for meget på smørret, for det giver giver den rigtige stegeskorpe til frikadellerne - og dermed den helt rigtige smag.
Så kom først lidt olie på panden og derefter et par gode spiseskefulde smør. Lad det bruse af, hvorefter du kan stege frikadellerne.
Varme
Og lidt i forlængelse af punkt 4, er det vigtigt med den rigtige varme til stegningen.
Panden skal varmes godt igennem inden frikadellerne kommer på panden. Når smørret er smeltet i olien, formes frikadellerne med en spiseske.
Frikadellerne på billedet her er lavet med en stor spiseskefuld fars til hver delle.
Dyp skeen i fedtstoffet mellem hver ny delle, så slipper farsen lettere skeen. Og overøs hver frikadelle med lidt fedtstoft inden du laver den næste.
Når frikadellerne har fået en god stegeskorpe på begge sider, kan du skrue lidt ned for varmen, og stege dem færdige.
Den samlede stegetid er cirka fem minutter på hver side.
Grundopskrift på de bedste frikadeller
500 gram hakket kalve- og svinekød med 10% fedt
10 gram salt
1 finthakket løg
1-2 æg (afhængig af størrelse)
3 spiseskefulde hvedemel
2 deciliter mælk
Friskkværnet sort peber
Frikadellerne kan også laves med havregryn eller rasp. Du kan også anvende opblødt brød.
Se også mine opskrifter på:
Bedste sted at opbevare dem lige efter stegning? Har jeg undret mig over flere gange 🤔
Nogle ligger dem bare på en tallerken/et fad, nogle bruger køkkenrulle under og andre ikke? 🤷🏼♀️
Mvh Malene