• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Mindst holdbar til dato? Disse varer kan du spise alligevel

Mindst holdbar til dato? Disse varer kan du spise alligevel

billede med mindst holdbar til fødevarer
Måske er du også i tvivl om du stadig kan spise smørret, selvom det er forbi datoen for mindst holdbar til. Men det bedste råd er, at du lugter og smager på varerne inden du smider dem ud, for mange fødevarer er faktisk fine, selvom de har overskredet datomærkningen. Foto: Madensverden.dk.

Opdateret:  20. juni 2024 - Udgivet:  14. juli 2023

Del gerne:
112
SHARES
FacebookMessenger112PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Se her hvad forskellen er på mindst holdbar til og sidste anvendelsesdato, og se hvilke fødevarer, der på trods af dato, stadig kan spises.
  2. Forskel på mindst holdbar til og sidste anvendelsesdato
  3. Mindst holdbar til kan måske bruges
  4. Lugt om maden er dårlig
  5. Smag om maden er for gammel
  6. Mindst holdbar til på æg
  7. Kartofler med spirer
  8. Rugbrød over mindst holdbar til dato
  9. Kødpålæg som rullepølse og hamburgerryg
  10. Holdbarhed på gær

Se her hvad forskellen er på mindst holdbar til og sidste anvendelsesdato, og se hvilke fødevarer, der på trods af dato, stadig kan spises.

Du har sikkert også stået med en liter mælk eller en bakke æg, hvor datoen for mindst holdbar til er overskredet, og skal man så smide fødevarerne ud? Eller kan de stadig bruges?

Her kigger vi lidt nærmere på hvad mindst holdbar helt præcist dækker over, og hvad denne dato betyder for en række almindelige fødevarer.

Her er også nogle helt generelle gode råd når varerne er forbi holdbarhedsdatoen.

Forskel på mindst holdbar til og sidste anvendelsesdato

Vi starter med forskellen på mindst holdbar til og sidste anvendelsesdato, for her er der nemlig en ret så vigtig forskel.

Den sidste anvendelsesdato er den mest kritiske og alvorlige.

Denne type fødevarer kan nemlig udgøre en sundhedsmæssig risiko for dig, hvis varen er for gammel.

Det drejer sig blandt andet om kød, kylling, pålæg og den slags. Herunder også fisk.

Derfor skal du altid kassere madvarer, der har overskredet sidste anvendelsesdato, uanset om varen lugter grimt eller ej.

Mindst holdbar til kan måske bruges

Hvis derimod kigger på fødevarer med mindst holdbar til (eller bedst før), så er der ikke umiddelbart nogen grund til at kassere disse varer uden videre.

For selvom datoen her er overskredet, så kan du faktisk ofte sagtens spise dem, uden at de er en sundsmæssig risko for dig.

I denne kategori finder vi blandt andet juice, havregryn, hvedemel, mælk, smør, marmelade meget andet. Herunder også dåsemad som makrel i tomat og hakkede tomater, men også sodavand og så videre.

For hvis du har opbevaret den pågældende madvare som den skal, ja så er holdbarheden faktisk ofte længere end angivet.

Dette gælder så længe varerne ikke er åbnet, for herefter gælder selvfølgelig den dato, der er angivet omkring holdbarhed efter åbning.

Lugt om maden er dårlig

Når vi taler om mad i kategorien mindst holdbar til eller bedst før, så du kan du lugte eller smage om den stadig kan bruges. Uden risiko for at blive syg af den.

Her har Fødevarestyrelsen udgivet en række gode råd, så alt for meget mad ikke bare ender i skraldespanden uden grund.

Et eksempel er mug, For selvom der kun er en lille mugplet på eksempelvis en peberfrugt, kan der godt være spredt skimmelsvampe langt ind i peberfrugten, og derfor er det ikke nok blot at skære det mugne område væk. Så den duer ikke.

Men er der gået råd i din peberfrugt, kan du godt skære det væk og spise resten. Så den er altså god nok.

Og så kan fødevaren være misfarvet, slimet eller harsk, men dette bliver du som udgangspunkt ikke syg af. Selvom det selvfølgelig ikke er lækkert.

I det hele taget er det gode råd, at du bruger din lugtesans hvis du er i tvivl om fødevaren er god nok på den anden side af mindst holdbar til datoen.

Hvis maden er blevet for gammel, kan den få en ubehageligt sur eller harsk lugt. Lugter fødevaren uappetitlig, bør du ikke spise den. Eksempelvis for gammel mælk kommer til at lugte grimt og surt og er fyldt med klumper. Så her opdager du straks at mælken skal kasseres.

Smag om maden er for gammel

Fødevarestyrelsen siger også, at hvis maden lugter og ser fin ud, kan man smage på en lille smule af den. Smager den fint, er der ikke noget i vejen med den, og den skal derfor ikke smides ud.

Men smager maden derimod dårligt, skal du smide den ud. Husk at du ikke bliver syg af at have smagt på maden.

Du bliver nemlig ikke umiddelbart syg af at indtage de bakterier, der fordærver din mad.

Og her kigger vi nu nærmere på fem konkrete fødevarer og deres holdbarhed efter udløbsdato.

Mindst holdbar til på æg

Hvem har ikke stået med en bakke æg, der har overskredet datoen for mindst holdbar til, og hvad gør man så? Det er jo synd at smide æggene ud.

Men det behøver du bestemt heller ikke, og æggene kan normalt sagtens holde sig lidt længere end angivet på pakken.

Slå et æg ud i en skål, og lugt til det. Hvis ikke det lugter grimt og dårligt, ja så kan du sagtens bruge det.

Et godt forslag er, at bruge det i retter, hvor æggene varmes op, herunder i en æggekage eller kogt æg.

Kartofler med spirer

Det sker jo også, at kartofler begynder at spire fordi man ikke har nået at bruge dem. Men er kartofler med spirer for gamle, og skal de smides ud?

Nej, på ingen måde. Du kan sagtens spise spirede kartofler uden risiko.

Til gengæld skal du altid smide grønne kartofler ud, og her er det ikke nok kun at skære det grønne fra.

Hele kartoflen skal kasseres, da den indeholder giftstoffet solanin, som du kan blive syg af.

Rugbrød over mindst holdbar til dato

Rugbrød er desværre også en af de madvarer, som vi danskere ofte kasserer uden grund.

For selvom rugbrødet er forbi mindst holdbar til datoen, så kan det stadig sagtens spises.

Igen gælder rådet om at smage på det, og hvis smagen er ok, ja så kan du roligt spise det.

Men hvis der er mug på rugbrødet, så skal det helst smides ud.

Og nej, du kan ikke skære muggen fra, riste brødet og så tro at alt er godt. Sådan fungerer det desværre ikke.

Typisk bliver franskbrød i øvrigt hurtigere ramt af mug end rugbrød, fordi der er mere surdej og dermed syre i rugbrødet end i det lyse franskbrød.

Så er brødet muggent, så skal det det smides ud.

Kødpålæg som rullepølse og hamburgerryg

Hvis vi kigger lidt nærmere på kødpålæg som blandt andet rullepølse, roastbeef, hamburgerryg og den slags, så er regelen her helt klar.

Her skal du nemlig altid kassere pålægget, når det er forbi sidste anvendelsesdato.

Så selvom pålægsskiverne i pakken måske lugter fint, så skal det kasseres. Også selvom det er røget.

Årsagen er risiko for blandt andet listeria, så her er der ingen vej udenom skraldespanden.

Derfor skal du huske at spise pålægget inden det når frem til den sidste anvendelsesdato.

Holdbarhed på gær

Gær har også en sidste holdbarheds dato, men kan man stadig bruge gæren selvom datoen er overskredet?

Ja, det kan du umiddelbart sagtens.

Tjek at der ikke er dannet mug på gæren, for så skal den kasseres;. Men ellers kan du bare bage løs.

Datoen her er med til at sikre, at du kommer levende gærceller i din dej, så gær kan altså sagtens anvendes på den anden side af holdbarhedsdatoen.

Er gæren for gammel kan du dog risikere, at dit brød ikke rigtigt hæver, men det er altså ikke farligt.

Her kan du i øvrigt se listen med de senest tilbagekaldte fødevarer i Danmark.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mig

    januar 09, 2025 at 11:47 am

    Har flere gange spist pålæg ( hamburgerryg osv. ) efter køleskabsdato uden problemer og lever altså endnu. Har også flere gange spist lidt grønne kartofler.

    Svar
  2. Lili

    februar 06, 2023 at 11:57 am

    Vil bare lige sige, at æg kan holde sig MEGET længere end "bedst før" datoen. I Grønland var der før i tidender sat nye mærkater på æggebakkerne, der udskød "bedst før" datoen en hel måned (ved ikke, om det stadig gøres!) og på landet gemte man før i tiden æg i 2 måneder, når hønseholdet "holdt pause".

    Svar
  3. Lis Heisselberg

    februar 05, 2023 at 4:58 pm

    Hej Holger
    Tak for alle dine dejlige opskrifter, som jeg gør flittigt brug af. Jeg har dog en lille bøn til dig og alle andre madskribenter: Kan du ikke skrive vægt i stedet for et "lille spidskål", "et stort løg", "2 porrer" osv. Det gøres for det meste, når det drejer sig om væske, at det altså angives i dl, ml m.m. , og det ville være rigtig dejligt, hvis det også var gældende for de faste ingredienser. Tak fordi du ofte skriver størrelsen på ildfaste fade, forme osv., det er dejligt, det mangler hos mange andre.
    Med venlig hilsen
    Lis Heisselberg

    Svar
  4. Maddie

    november 16, 2022 at 12:53 am

    Hvad med natron? (ikke bagepulver)

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her