Koge æg: De præcise kogetider for blødkogte, smilende og hårdkogte æg. Nem oversigt over, hvor længe du skal koge æg, så de bliver helt perfekte.
Kogetider for blødkogte, smilende og hårdkogte æg samlet i et nemt overblik, og HUSK at tage tid når du skal koge æg.
Fremgangsmåden er jo meget nem når du koger æggene.
Sæt en gryde med vand over, og når det småkoger, kommer du æggene i. Sådan skal du koge æg.
Kogetider for æg
Blødkogt æg: 4 minutter
Smilende æg: 8 minutter
Hårdkogt æg: 10 minutter
Koge æg uden revner
Opbevar altid æg med den spidse side nedad, så holder de længst.
Hvordan ved man æg er friske? Jo, put det i en skål med vand, og hvis det synker ned er det friskt, hvis det flyder op, ja så er det for gammelt.
Årsagen er, at for gamle æg indeholder mere luft, og sådanne æg skal du smide ud.
Hvis du tager æggene ud af køleskabet en halv time inden de skal koges, mindsker du risikoen for revnede æg.
Æg bruger du blandt andet til at lave din egen bearnaise sauce.
Holdbarhed på æg
Her på Madensverden.dk går jeg i øvrigt gerne ind i kampen mod madspild.
Og derfor er det vigtigt at sige, at æg normalt holder sig lidt længere end "mindst holdbar" til siger på pakken.
Og har du mange æg liggende, er det nemt at anvende dem i en æggekage eller en omelet.
Æg i køleskabet eller hvad?
Og hvor skal man så opbevare sine æg? Det bestemmer du selvfølgelig selv.
De fleste putter dem i køleskabet, men du kan sagtens også lade dem stå fremme eller i et køkkenskab.
Vær dog opmærksom på, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at du sætter æggene på køl.
I blandt andet Tyskland står æggene i butikkerne meget ofte ikke i et køleskab, men ude i butikken.
Men holdbarheden forkortes hvis ikke æggene stilles på køl.
Vask ikke æg
Det er en dårlig idé at vaske æggene, også selvom du opdager møg eller andet skidt på et æg.
Ved at vaske æggene risikerer du nemlig, at forskellige bakterier kan trænge ind gennem skallen.
Det kan i værste fald gøre dig syg.
Vil du koge æg uden snavs, kan du forsigtigt tørskrubbe ægget, og altså uden at bruge vand.
Husk i øvrigt at vaske hænderne efter at du har håndteret æg.
Koge æg i ovn
Du kan også lave ovnbagte æg, og de smager faktisk godt.
Her lægges æggene ind i en forvarmet ovn ved 70 grader, hvorefter de skal have en time i ovnen.
Efter tilberedningen i ovnen lægges æggene i koldt vand et minut, hvorefter de nemt kan pilles.
Opbevaring af æg?
Omkring netop opbevaring har en af brugerne her på Madens Verden, Niels Henrik Sigsgaard fra København, et par bemærkninger. Og det er da værd at tage med i denne sammenhæng. Han skriver:
For et par år siden hørte jeg DR’s radiokok, Kjeld Koplev på P1, som i lighed med mig undrede sig over, at vi i Danmark skal opbevare æg på køl, når vi har oplevet, at man under varmere himmelstrøg kan se æg stå frit fremme stakket på i en dynge på et fad eller i en skål.
Var de danske regler bare udtryk for danske sundhedsmyndigheders overkontrol og ubegrundede frygt for smittefare?
Efter længere research fandt Koplev ud af, at årsagen til forsigtigheden skyldes den måde, vi i Danmark har valgt at behandle æg på.
For tilsyneladende er vi dét eneste eller ét af de eneste lande verden, der har valgt at sende æggene gennem en større renselsesproces for at fjerne eventuelle rester af hønsefækalier på skallerne; æggene bliver vasket og let slebet.
Processen betyder imidlertid, at æggene mister det yderste (naturlige) beskyttende lag, der andre steder gør dem i stand til at modstå påvirkning fra f.eks. varme.
Så myndighedernes krav til rensning af skallerne, er faktisk medvirkende til, at æggenes holdbarhed dels nedsættes, fordi deres naturlige ”immunforsvar” forringes, og dels betyder hele processen, at vores æg får en meget langsommere vej fra producent til salgsled og i sidste instans forbrugernes køkkener.
På den anden side oplever vi flere andre steder fødevaremyndighedernes overformynderiske indstilling, når det gælder mørning af kød og salg af f.eks. franske oste, der indeholder specielle bakteriekulturer. Tilsyneladende en dansk egenart, skriver Niels Henrik Sigsgaard. Tak for indsparket.
Har du andre tips om at koge æg? Så del dem med os her i debatten. På forhånd tak.
Spørgsmål og svar
Et blødkogt æg skal koges i cirka fire minutter. Afhængig af hvor stort ægget er. Meget store æg skal have lidt længere tid.
For at få et smilende æg skal man koge det i cirka otte minutter.
Et hårdkogt æg skal koges i 10 minutter. Kogetiden tæller fra når ægget lægges i det kogende vand.
Du kan nemt koge æg i ovnen. Det sker ved 70 grader, og æggene skal have en time i ovnen.
Din vurdering
-
Kogetider for blødkogte, smilende og hårdkogte æg
Er der forskel på small, medium og large æg i koge tiden?