Her er opskriften på en perfekt svinekam på rotisserie i gasgrill. Roterende og grillet flæskesteg, hvor sværen altid bliver meget sprød. Her er også en video, hvor du kan se hvordan du klargør svinekammen.
Svinekam på rotisserie er den bedste måde at grille en flæskesteg på. Sværen bliver sprød, og kødet meget mørt og smagfuldt.
Ingredienser til svinekam på rotisserie
Cirka 1,6 kilo svinekam
Salt
+ eventuelt en håndfuld laurbær
Fremgangsmåde
- Dup svinekammen tør, og tjek at slagteren har skåret sværene helt ned til kødet. Der må IKKE skæres NED i kødet, da det så er sværere at få flæskesværen sprød.
- Kom salt ned mellem alle svær!!!
- Sæt så svinekammen på spyddet, og vær sikker på det sidder i midten, så det ikke falder af under turen i grillen.
- Hvis du vil lave en god flæskestegssovs, kommer du en halv liter vand i en alubakke sammen med grofthakkede gulerødder, løg, lidt timian, en bouillonterning og 20 peberkorn. Husk at komme lidt vand på undervejs, så det ikke tørrer ud.
- Varm grillen op først, og sæt så dit rotisserie på. Sæt svinekammen på, stil alubakken under og luk låget.
- Sluk for den inderste brænder, og hold en varme på omkring 200 grader i grillen. Typisk skal den yderste brænder stå på fuldt blus, men det afhænger af vejret.
- Grill nu svinekammen som beskrevet længere oppe - altså cirka 45 minutter pr. kilo. De sidste ti minutter slukker du for motoren, og lader den grille færdigt en smule på skrå. Se billedet.
- Tjek den med et stegetermometer, og tag den ud når kernetemperaturen er 65 grader. Lad stilen hvile uden den er dækket til.
- Si skyen i en kasserolle, og kog den op. Tilsæt et par teskefulde ribsgele, to deciliter fløde - og smag flæskestegssovsen til med salt, friskkværnet peber, rørsukker og eventuelt lidt gastrik.
Video: Sådan salter du flæskesvær
Se her i denne video hvad du gør:
Stegetid
Hvor lang er stegetiden så på en svinekam på rotisserie? Det kan variere lidt afhængig af størrelsen (tykkelsen) af flæskestegen og varmen i grillen, men en tommelfingerregel er cirka 45 minutter pr. kilo svinekam. Så en svinekam på to kilo skal altså have omkring halvanden time i grillen.
Det bedste råd er dog, at måle kernetemperaturen i svinekammen. Nej, det er ikke nemt i et roterende stykke kød - der ovenikøbet har et metalspyd i midten, men stop motoren, og gør det alligevel.
Kernetemperatur
Kernetemperaturen i svinekam på rotisserie (og flæskesteg generelt i grill) skal være præcis 65 grader. Så tager du stegen af, og lader den hvile utildækket i 15 minutter inden udskæring. Så er kødet helt perfekt. Griller du den mere, ja så bliver kødet tørt.
På billedet har jeg grillet cirka tre kilo svinekam, hvor jeg dog delte stegen i to for at reducere tiden i grillen. Hver steg vejede derfor 1,5 kilo, og stegetiden var en time og ti minutter.
Yderligere info
Et godt råd mere: Ti minutter før stegen er færdig, kan du slukke motoren, så stegen står på skrå. Luk låget igen, og grill nu sværen helt sprød. Jeg synes det giver mere sprød svær end hvis du kører med rotisseriet i hele stegetiden.
Jeg har her lavet svinekammen i min Weber Q3200, men den kan sagtens også laves i en kuglegrill med rotisserie med samme fremgangsmøde. Husk blot at holde varmen på omkring 200 grader.
Tilbehør
Anret med kogte kartofler, knuste kartofler eller ovnbagte kartofler.
Se også mine opskrifter på:
7 gode opskrifter til rotisserie
Din vurdering
-
Svinekam på rotisserie
Stem her
( stemme)
Jens henrik andersen
Tak for en god opskrift.laver kun steg på denne måde nu🙃
Susanne
Hvorfor blir sværen ikke sprød
Preben
Har prøvet opskriften, men da kødet var 65 og helt perfekt, var sværen desværre stadig blød som vingummi, så kun en delvis succes...
Bjørn
Hej.
Tak for en fabelagtig opskrift. Vi lavede flæskestegssandwich af det. Det er værd at bemærke at det først er til allersidst at sværen bliver sprød, så man skal være tålmodig hvad det angår.
Mvh Bjørn