Der er to hemmeligheder bag en napolitansk pizza: De rigtige råvarer og tilberedningsmetoden. Læs mere om den verdenskendte pizza her.
Napolitansk pizza er kendt verden over for sin fantastiske smag.
Faktisk er den så unik, at fremstillingsprocessen er på UNESCOs liste over immateriel kulturarv.
Men hvad er hemmeligheden bag?
Jeg er taget til Napoli for at smage den ægte napolitanske pizza og finde ud af, hvad hemmeligheden bag dens store succes er.
Hvad er napolitansk pizza?
Hvad består den verdensberømte pizza på UNESCOs liste over kulturarv af?
Noget så simpelt som en pizza Margherita - altså en pizza med tomat, ost og basilikum. Det er det.
Nok ikke en af de mest skelsættende pizzaer i Danmark, og da slet ikke kendt for sin sublime smag. Så hvad er forskellen på en almindelig dansk pizza Margherita og den napolitanske udgave? Og hvor kommer den fra?
Dronning Margherita
Napolitansk pizza stammer selvsagt fra Napoli - det siges faktisk at pizza som helhed blev opfundet i Napoli i 1889 med netop den napolitanske pizza Margherita.
I anledning af et kongeligt besøg i Napoli i 1889, skulle der laves en ret med lokale råvarer – retten blev døbt pizza Margherita, opkaldt efter Italiens daværende dronning.
Råvarerne i pizzaen siges netop at være udvalgt på grund af deres farver: De røde tomater, den hvide mozzarella og den grønne basilikum er de samme som farverne på det italienske flag.
Smagen af Italien
I min søgen efter den ægte napolitanske pizza, dukker navnet på et specifikt pizzeria op flere steder: Sorbillo pizzeria i Napolis gamle bydel.
Det ligger øverst på the Guardians liste over de 10 bedste pizzarier i Napoli og min lokale madguide i Napoli udpeger også dette pizzeria, som værende verdenskendt for netop sin napolitanske pizza Margherita.
Sorbillo har da også restauranter i både New York, Miami og Tokyo, så du kan få en bid af Italien i hele verden. Dog bliver det svært at servere den ægte napolitanske pizza andre steder end i Napoli og omegn, da det viser sig, at en af hemmelighederne er lokale råvarer.
De bedste lokale råvarer
For at lave en ægte napolitansk pizza kræves, at du bruger de helt rigtige råvarer fra nøje udvalgte områder omkring Napoli i den såkaldte Campania region.
Osten er enten bøffel mozzarella eller den såkaldte fior di latte, som er en mozzarella-lignende ost lavet på komælk i stedet for bøffelmælk.
Tomater og den friske basilikum er lokalt dyrkede med masser af smag. Og til sidst hældes lidt god lokal olivenolie over.
Alle råvarer er altså lokale og nøje udvalgte for deres gode smag. Og det kan smages - og er helt sikkert en af årsagerne til den napolitanske pizzas succes.
Elektrisk ovn er forbudt
En anden årsag til den fantastiske smag i den napolitanske pizza, er ovnen. Den må nemlig kun bages i en brændefyret ovn.
Alle former for elektriske ovne er forbudt, hvilket desværre udelukker de fleste fra at kunne lave den helt rigtige bund hjemme.
En af årsagerne til den brændefyrede ovn er, at den kan få en meget høj varme.
Napolitansk pizza skal nemlig bages ved en temperatur omkring 500 grader! Men så skal den til gengæld også kun have omkring 1 minut i ovnen.
Den helt rigtige krumme
Den høje varme i den brændefyrede ovn giver en fantastisk smag og konsistens til den napolitanske pizza.
Der anvendes tipo 00 mel, som er en meget fintmalet meltype. Den fine formaling gør dejen elastisk, og giver pizzabunden en sej og saftig krumme samtidig med, at den får en særlig lækker og sprød skorpe, der smager dejligt brændt fra den brændefyrede ovn.
Så ud over råvarer med masser af smag, er det den lækre bund og skorpe, der kendetegner den napolitanske pizza. Den er helt tynd i midten med en lækker sej og sprød kant med masser af smag og den lækreste silkebløde konsistens.
Den gode smag
Hemmeligheden bag den napolitanske pizza er altså de smagfulde lokale råvarer og den brændefyrede ovn.
Efter at have smagt adskillige pizza Margherita i Napoli, herunder den verdenskendte fra Sorbillo, er der for mit vedkommende ingen tvivl om, hvorfor den har fået så stor succes – den smager fantastisk og har en helt særlig og lækker konsistens!
Desværre er det de færreste, der har en brændefyret ovn hjemme og dermed kan få den helt rigtige afbagning. Er du så heldig at have adgang til en brændefyret ovn, er her opskriften på en ægte napolitansk pizza:
Napolitansk pizza opskrift – lav verdens bedste pizza
Har du ikke adgang til en brændefyret ovn, er der heldigvis flere danske pizzeriaer, der har fået de brændefyrede ovne. Vælger de også gode råvarer med masser af smag, kan du være heldig alligevel at kunne få en bid af Italien herhjemme.
Del dine ideer og tanker med os andre her: