Sticky rice i Thailand, mango chutney i Indien, salsa i Mexico... kรฆr frugt har mange muligheder, og visse retter ville ikke vรฆre de samme uden mango.
Isรฆr i tropiske lande nydes den gule aromatiske frugt bรฅde for sig selv og i kolde og varme retter.
En mango kan skรฆres i tern og bruges iย frugtsalater,ย i syrnede mรฆlkeprodukter og som pynt pรฅ salaten.
Den er en fremragende ingrediens i enย karryret, hvor dens gran-agtige sรธdme supplerer karryens stรฆrke smag uden, at retten bliver for vammelsรธd, som den risikerer med for eksempel ananas.
Og sรฅ er det nemt at lave enย nudelsalat, der indeholder alle de fem grundsmage, hvis du blander mango med grรธntsager og laks for derefter at hรฆlde en marinade bestรฅende af sojasauce, limesaft og chili over.
Hvornรฅr er den moden
Der findes over 50 forskellige varianter, sรฅ lad dig ikke narre af farven. En grรธn frugt kan sagtens vรฆre moden og en rรธd umoden.
Mรฆrk i stedet pรฅ skindet. Det skal give efter, nรฅr du trykker pรฅ det, ellers er frugten umoden.
Du kan ogsรฅ dufte til mangoen, som vil dufte let af gran, hvis den er moden.
Sรฅdan skรฆrer du en mango
Frugten har en stor sten i midten, som kan vรฆre temmelig besvรฆrlig at have med at gรธre, nรฅr man skal skรฆre mangoen i skiver.
Her pรฅ Madens Verden har vi lavet en billedserie med beskrivelser om,ย hvordan du skรฆrer mangoen i fine tern uden at komme op og slรฅs med stenen.
Nรฆringsindhold
Som fรธr nรฆvnt er mangofrugter smรฆkfyldt med A-vitaminer.
Den indeholder nรฆsten lige sรฅ mange C-vitaminer og sรฅ er den rig pรฅ jern og betakaroten, der styrker immunforsvaret.
Energi pr. 100 gram: 282 kJ og 67 kcal.
Protein: 0,5 gram.
Kulhydrat: 14,2 gram.
Fedt: 0,5 gram.
Opbevaring
Et mangotrรฆ trives kun i tropiske og subtropiske egne. Helst skal temperaturen vรฆre over 25 grader om dagen, hvis trรฆet skal trives.
Det siger sig selv, at mango ikke bryder sig om at ligge i et kรธleskab mange dage i trรฆk.
Det kan godt vรฆre, at de holder lรฆngere, men kulde gรธr ikke noget godt for smagen.
Mangofrugter kan holde i tre-fem dage udenfor kรธleskabet.
Oprindelse
Mangotrรฆer er en del af Anacardiaceae-familien, det samme er for eksempel cashew-nรธdder.
Egentlig stammer den fra Indien, hvor de har spist den i tusindvis af รฅr, men mangoen blev udbredt til Sydamerika og Afrika for flere hundrede รฅr siden og er en integreret del af madlavningen i de lande.
Mango er nationalfrugt i Indien, Pakistan og Fillippinerne. Det siger en del om frugtens popularitet.
Opskrifter med mango
Her fรฅr du nogle udvalgte opskrifter med mango fra Madens Verden:
Svinemรธrbrad i mangosauce
Kylling i mango - nem opskrift
Mango mojito
Frozen mango daiquiri drink
Mangochutney
Gin Hass
Mango sticky rice
Stegt laks med avocado og mango
Indonesisk kylling opskrift i ovn pรฅ 20 minutter
Mango sirup
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments