Kartoffelsuppe med pesto, skinke og sprøde oste-chips er det perfekte miks af sprødt og cremet. Her er opskriften på en rigtig vinterfavorit.
Kartoffelsuppe med pesto er den bedste måde at nyde en varm vintersuppe på. Pestoens friske smag af hvidløg og basilikum komplimenterer suppen.
Når man også steger nogle skiver parmaskinke og bager sprøde chips af den italienske ost Grana Padano, ja, så står man med et rigtigt lækkert måltid.
De fleste vil nok være enig i, at en kartoffelsuppe har en temmelig mild smag. Derfor er pestoen så vigtig i denne ret.
Da pesto er nemt og hurtigt at lave, vil jeg anbefale, at du laver den selv i stedet for at købe. De fleste supermarkeds-pestoer har både en kedelig farve og smag.
Faktisk tager det ikke mere end tre-fem minutter at hælde ingredienserne ned i en minimikser og blende dem. Så det er synd at undlade dette trin.
Hvis du har tid, kan du riste pinjekernerne let på stegepanden, inden du blender dem. Det udløser olien i dem, så smagen bliver finere, men er ikke strengt nødvendigt.
Ostechips bruger jeg ofte til suppe i stedet for flutes. De er simpelthen så lette og hurtige at lave, imens suppen simrer.
Brug en god ost med masser af smag. Jeg er særligt glad for den italienske Grana Padano, der er nem at rive og som danner et fint mønster i ovnen.
Opskrift på varm kartoffelsuppe med pesto
Ingredienser
- 1 kg kartofler i tern
- 2 porrer i skiver
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk smør
- 1 spsk olivenolie
- 1 l bouillon grøntsags- eller høns
- 1,5 dl piskefløde
- 50 gram ekstra fine ærter
- salt og friskkværnet peber
- 20 gram Serranoskinke skiver
Pesto
- 1 potte basilikum
- 30 gram pinjekerner evt. ristet
- 1 fed hvidløg
- 0,5 dl jomfruolivenolie
- 0,5 dl Grana Padano flager
- salt og friskkværnet peber
Ostechips med Grana Padano
- 30 gram Grana Padano revet
- 1 tsk timian finthakket
- 1 tsk basilikum finthakket
Sådan gør du
- Skyl og skræl kartoflerne. Skær dem i store tern.
- Skyl porrerne og skær dem i grove skiver.
- Hvidløg afskalles og presses.
- Svits porrer, hvidløg og kartofler i smør og olivenolie i 10 minutter.
- Tilsæt bouillon. Den skal dække grøntsagerne og nå mindst fire centimeter over dem. Tilsæt mere vand, hvis det ikke er tilfældet.
- Lad kartoflerne koge i ca. 20 minutter. I mens laver du pesto, steger skinke og bager ostechips.
- Når kartoflerne er kogt, blender du dem med en stavblender eller i en blender. Eventuelt skal du gøre det over flere omgange.
- Når du står med en blendet suppe, hælder du den tilbage i gryden og kommer piskefløden i. Varm op og smag til med salt og peber. Hæld ærterne i. Er suppen for tyk, spæder du op med vand.
Pesto
- Nip bladene af planten, skyl dem og kom em i minihakkeren.
- Skær flager af Grana Padano-osten og læg dem ned til basilikumbladene sammen med hvidløgsfedet, pinjekernerne og olivenolie.
- Blend det hele sammen og smag til med salt og peber. Er pestoen for tyk, hælder du mere olivenolie i.
Ostechips og skinke
- Riv osten og hak krydderurterne fint. Bland det sammen i en skål.
- Beklæd bageplade med bagepapir og lav runde osteforme på bagepladen. Det hænger ikke sammen, så du skal trykke osten lidt sammen på pladen.
- Bag i ca. seks-otte minutter ved 180 graders varme. Tag dem ud, når de er blevet gyldne og lad dem afkøle et par minutter. De bliver sprøde, når der har kølet lidt af.
- Steg skinkeskiverne på en pande uden fedtstof, til de er sprøde. Smuldr dem ned i en lille skål med hænderne.
Servering
- Server suppen portionsanrettet med dråber af pesto, smuldret stegt skinke og de sprøde ostechips.
Vil du have flere opskrifter på retter med gode oste som denne kartoffelsuppe med pesto, kan du tjekke en eller flere af disse ud: