Grøntsagsbøffer med en velsmagende brun sovs, kartofler og de klassiske, bløde løg. Her er opskriften på en dansk klassiker med et twist.
Grøntsagsbøffer baseret på edamamebønner er superlækre. De er både velegnet i et traditionelt, dansk aftensmåltid med kartofler og brun sovs og som bøffer i burgers.
Opskriften er udviklet af Karolines Køkken, som har taget deres 10 mest populære opskrifter og lavet klimavenlige alternativer. Da hakkebøffer er en af de mest elskede spiser i Danmark, er vi glade for at dele denne opskrift med jer.
Når du laver mad udelukkende baseret på grøntsager, er det vigtigt at tænke på grundsmagen umami, som findes i blandt andet kød, svampe og sojaprodukter. Derfor har Karolines Køkken valgt at bruge sojasauce både i sovs og grønsagsbøffer.
Opskrift på hakkebøf med brun sovs
Ingredienser
Bløde løg
- 25 gram smør
- 3 løg
- 3 dl vand
Grøntsagsbøffer
- 1 spsk chia
- 3 spsk vand
- 200 gram bælgede edamamebønner optøede
- 1 løg lille
- 2 spsk solsikkekerner
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 1 spsk sojasauce
- 2 tsk salvie tørret
- 1 tsk groft salt
- 30 gram hvedemel
Brun sovs
- 2,5 dl Karolines Køkken® Madlavningsfløde 8%
- 1 tsk sojasauce
- 0,5 tsk salt
- 1,5 spsk lys saucejævner
- kulør efter smag
Tilbehør
- 1 kg kartofler kogte
- 2 æbler i tern
- 200 gram ærter ekstrafine
Sådan gør du
Bløde løg
- Lad smørret blive gyldent i en pande. Steg løgene ved kraftig varme i ca. 5 min. - rør jævnligt.
- Kom vand i panden og lad det koge i ca. 2 min. Hæld vandet (ca. 1½ dl) fra løgene over i en lille tykbundet gryde - brug evt. en sigte.
- Steg løgene ved kraftig varme og under omrøring i yderligere ca. 2 min., tag dem op og gem dem.
- Tør panden af.
Grøntsagsbøffer
- Kom imens chiafrø og vand i en stor skål. Rør blandingen godt og lad den stå på køkkenbordet i ca. 10 min.
- Hak edamamebønner, løg, solsikkekerner, tomatpuré, sojasauce, timian, salt og peber i en foodprocessor i ca. 5 sek.
- Kom blandingen i skålen med chiafrø, tilsæt mel og rør det hele godt igennem.
- Lad smørret blive gyldent i panden.
- Form 4 bøffer af grøntsagsblandingen og steg dem ved jævn varme i ca. 3 min. på hver side. Hold dem varme sammen med løgene.
Brun sovs
- Bring vandet fra løgene i kog i gryden.
- Tilsæt madlavningsfløde, sojasauce og salt og bring saucen i kog.
- Pisk saucejævner i og kog saucen ved svag varme og under omrøring i yderligere ca. 1 min.
- Tilsæt kulør, smag til og server med det øvrige tilbehør.
Klimavenlige Karoline
Karoline Køkkens kogebøger er en institution i dansk mad-historie. Og selvom mange nye retter er blevet integreret i de danske køkkener, ligner hitlisten nærmest sig selv fra år til år med klassikere som hakkebød, kødsovs og spaghetti samt boller i karry.
Da regeringen fornylig lancerede 22 klimavenlige madtips, tog Karolines Køkken udfordringen til sig og skabte klimavenlige versioner af 10 populære retter under navnet 'Aftensmad med omtanke'. Grøntsagsbøffer er en af de nye opskrifter, rødbedefrikadeller en anden, som du finder her: