Se hvordan du bedst skræller og koger hvide asparges, så du undgår en dårlig oplevelse i munden. Kogetiden er cirka tre minutter i letsaltet vand.
Hvide asparges opfattes desværre af mange som besværlige, fordi de skal skrælles - og hvordan gør man det?
Skrælle hvide asparges
Det er faktisk meget nemt. Tag en almindelig kartoffelskræller, og skræl de hvide asparges fra hovedet og ned mod roden.
Du skal ikke skrælle hovedet - men start lige under det.
Og skræl så hele vejen ned. Husk at gøre det hele vejen rundt, og der skal lidt mere af end man lige tror, så du undgår trælse trevler i munden under spisningen.
Knæk bunden af
Når du er færdig med at skrælle de fine asparges, knækker du forsigtigt det nederste af bunden af.
Her kan du eventuelt koge lidt vand op sammen med de afknækkede bunde, tilsætte en lille smule salt, og koge en hurtig aspargesfond, som er god som bund til en hvid sovs med mælk eller fløde.
Kogning af asparges
- De skrællede, hvide asparges kommer du op i en gryde med letsaltet og småkogende vand, og her skal de blot koges i tre minutter. Ikke længere for så bliver de udkogte!
- Straks når de tre minutter er gået, kommer du en halv liter koldt vand i gryden, tager den af blusset, og lader de hvide asparges stå og trække i et minuts tid.
Tag dem så op af vandet, og servér dem straks til eksempelvis dampet torsk med sauce hollandaise.
Fakta om hvide asparges
De er en af de mest elskede sommergrøntsager, når de hen i maj er klar på markerne.
De dyrkes under jorden, modsat de grønne asparges, der vokser over jorden. Men begge typer asparges er særdeles delikate.
Hvide asparges indholder både B- og C-vitaminer, og de holder sig fint i et par uger i køleskabet.
Og så kan de i øvrigt spises rå, dampede eller eventuelt i tarteletter som stuvede asparges.