Jeg elsker asparges! Både de grønne og de hvide, og her kan du læse alt om asparges, forskellen, sæson, næringsindhold, fakta og hvordan de tilberedes.
Asparges er en af de ældste dyrkede køkkenurter og en rigtig forårsbebuder.
Dog er især den hvide asparges en lidt overset delikatesse i det danske køkken.
I Tyskland har aspargesene til gengæld opnået stor popularitet - særligt den hvide variant.
Det er nærmest en folkefest, når de hvide asparges – på tysk Spargel - er klar.
Der findes sågar tyske aspargesmuseer, aspargescykelruter og aspargesfestivaller. Så de giver den altså gas syd for grænsen.
Både grønne og hvide asparges er nemme at tilberede, fulde af smag og vitaminer og så kan de indgå i mange retter – både alene og som tilbehør.
Vi har samlet en række opskrifter med aspargesen som inspiration til denne sunde spise.
Sæson for asparges
Danske hvide og grønne asparges har kort sæson – ca. fra 1. maj og frem til Skt. Hans, hvor man stopper med at høste dem.
Det er muligt at købe importerede uden for den danske forårssæson, men kvaliteten kan svinge ret meget.
Vitaminer
Det kan godt betale sig at spise masser af asparges, for de er fyldt med gode kostfibre.
Aspargesene er også rige på blandt andet C-vitaminer, folinsyre og flere B-vitaminer.
De indeholder ikke noget fedt, næsten ingen kalorier, men fremmer derimod kroppens dannelse af glutathion, et stof der er afgørende for en effektiv leverafgiftning.
Næringsindhold i asparges
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 20
Fedt: 0 gram
Kulhydrater: 4 gram
Protein: 2 gram
Opbevaring
Aspargesene opbevares bedst i en plastpose i køleskab. Her kan de holde sig i cirka tre dage.
Aspargesen kan fryses, men skal først blancheres i kogende vand i et minuts tid.
Tilberedning af asparges
- Gå efter asparges, der er så friske som muligt. Du kan mærke det på, at de er meget spændstige. Er de bløde, skal du ikke købe dem.
- Hvis dine asparges er blevet slatne, kan man stille dem i iskoldt vand i ca. 15 min. Så genvinder de noget af spændstigheden.
- Skræl hellere lidt for meget af de hvide asparges end for lidt. De grønne skrælles ikke.
- Tæl ikke minutter, når du koger aspargesene, men smag dig frem og vælg den konsistens, du bedst kan lide. De må ikke koges for længe, og skal helst have et bid.
Video
Sådan klargør du de grønne asparges:
Læs mere om tilberedning af grønne asparges her.
Her kan du se hvordan du tilbereder de hvide asparges.
Fakta om asparges
Helt fra oldtiden har asparges været kendt og dyrket i Ægypten, og i Romerriget var aspargesen værdsat som en stor delikatesse.
Her i landet omtales aspargesplanten fra det 16. århundrede.
Aspargesen er en staude i familie med liljekonvallen
De hvide asparges skal gro i jord og med en presenning over for ikke at få sol.
De grønne gror på flad jord og får masser af sol.
De hvide asparges er mere besværlige at dyrke og høste og er derfor dyrere end de grønne.
Skrælning af hvide asparges
Her i denne video kan du se, hvordan du skræller de hvide asparges.
Hvorfor lugter tis?
En sidste ting mange måske undrer sig over er, hvorfor ens tis lugter når man har spist mange asparges?
Og det er der en god forklaring på. Aspargesene indeholder nemlig en såkaldt asparagus-syre, der er en svovlholdig organisk syreforbindelse.
Og når denne asparagus-syre bliver nedbrudt, udskilles der svovlholdige forbindelser, hvilket får urinen til at lugte, skriver Videnskab.dk.
Se mere indhold:
Comments
No Comments