Sauce hollandaise laves af æggeblommer og smør, og den er ikke svær at lave. Men du skal være opmærksom på et par ting, som jeg fortæller dig her.
Dette er min opskrift på hvordan en sauce hollandaise bør smage, og jeg håber du kan lide den. Du er velkommen til at give opskriften er vurdering fra 1-5 stjerner, og også gerne til at dele din opskrift på den lækre sovs i kommentarfeltet. På forhånd tak.
Mange forbinder nok ofte sauce hollandaise og sauce bearnaise med hinanden, og det er da heller ikke helt forkert.
Men der er alligevel lidt forskel.
Forskel på hollandaise og bearnaise
Begge er lavet af æggeblommer, der piskes op med rigelige mængder smeltet smør, og man skal passe på de to saucer ikke bliver for varme.
Men man bruger dem til vidt forskellige retter.
Sauce bearnaisen er perfekt til gode oksebøffer, oksefilet og culottesteg, mens hollandaisen går perfekt til især fisk som laks og dampet torsk.
Du kan lave sauce hollandaise over et vandbad, men det er ikke nødvendigt. Blot du laver sovsen på lav varme, så undgår du at den skiller.
Og skulle uheldet være ude, ja så kan du piske den sammen igen med en smule vand.
Kommer du lidt flødeskum i din hollandaise, ja så har du den lækre Sauce Mousseline.
Opskriften er til fire personer.
Opskrift på sauce hollandaise
Ingredienser
- 200 gram smør
- 3 pasteuriserede æggeblommer
- 1 spiseskefuld hvidvin
- 1 spiseskefuld citronsaft
- 1 spiseskefuld vand
- Lidt salt
- hvid peber
Sådan gør du
- Smelt smørret i en kasserolle, og stil den til side.
- I en anden kasserolle (eller mindre gryde) kommer du de pasteuriserede æggeblommer i sammen med en spiseskefuld hvidvin, citronsaft og vand.
- Pisk det luftigt under svag varme på komfuret.
- Tilsæt så smørret gradvist og forsigtigt. Start med at piske en smule af det smeltede smør ind i æggeblommerne, og efterhånden kan du piske en tynd stråle ind i sovsen.
- Men tilsæt ikke smørret hurtigere end du kan få det til at binde i hollandaisen. Det lyder besværligt, men det er det IKKE!
- Fortsæt med at piske - stadig ved lav varme, så saucen ikke bliver så varm, at den begynder at skille.
- Smag hollandaisen til med lidt citronsaft, salt og hvid peber. Der skal formentlig ikke så meget salt i, da smørret jo er smeltet.
- Anret straks, og hæld en eventuel rest i en sovseskål, da hollandaisen falder sammen, hvis den bliver stående ved varmen på komfuret.
Næringsindhold
Lignende opskrifter
Relaterede opskrifter er til sauce bearnaise og en skøn grøntsagsbearnaise.
Virker hver gang!
Så lækker en sauce til fx hvidvinsdampet laks.