Eggs Benedict er en klassiker, der smager himmelsk med den cremet hollandaisesauce, det bløde æg og den salte skinke. Her får du opskriften på ren forkælelse.
Eggs Benedict er egentlig bare et stykke brød, skinke, æg og sauce. Det lyder måske ikke så spændende. Så hvorfor er det, at denne ret smager så fantastisk?
Svaret er, at konsistensen på de forskellige lag kombineret med smagen, der både er syrlig, mild og salt, er den rene fest for ganen.
Retten opstod i 1830'ernes New York. Det var gyldne tider for de velhavende, der tjente styrtende med penge på grund af industrialiseringen og byggeriet.
Der er flere historier om den allerførste servering af Eggs Benedict. En af dem handler om rigmandssønnen Lemuel Benedict, der kom ind på Waldorf Hotels restaurant en formiddag med tømmermænd.
Han bad om få serveret ristet brød med smør, to pocherede æg, sprødt bacon og en kæmpe klat hollandaisesauce. Og det skulle altså være fødslen af den dejlige ret.
Ingredienser til Eggs Benedict
Opskriften er til to personer. Den kan også halveres, hvis portionen er for stor.
Skinken kan udskiftes med laks og du kan lave saucen over et vandbad, hvis du vil være sikker på, at saucen ikke skiller.
4 æg
2 engelske muffins eller 4 skiver brød
4-8 skiver god skinke efter behag
Til hollandaisesaucen
100 gram smør
2 æggeblommer
1 lille spiseskefuld hvidvin eller eddike
1 lille spiseskefuld citronsaft
Salt og peber.
Fremgangsmåde
- Gør skinken klar og rist brødet.
- Pocher æggene, før du begynder på saucen. Her kan du se, hvordan du pocherer dine æg: Pocheret æg med kogetid og tips.
- Smelt smørret og stil det til side, når det er flydende og gult.
- Kom æggeblommer i en lille gryde sammen med hvidvinen.
- Pisk det luftigt under svag varme på komfuret.
- Tilsæt smørret gradvist. Du begynder med at piske en smule af smørret ind i æggeblommerne. Derefter kan du hælde smørret ned i æggemassen i en tynd stråle, i mens du pisker. Du må ikke hælde for hurtigt. Saucen skal hele tiden hænge sammen.
- Når smørret er samlet med æggeblommerne til en sauce, smager du den til med citronsaft, salt og peber.
- Nu samler du dine Eggs Benedict: Halver de engelske muffins, smør noget sauce på hvert stykke muffin/brød, kom skinke på saucen, placer et pocheret æg på skinken og hæld saucen henover hele herligheden som et cremet låg.
- Pynt eventuelt med purløg og server med salat, hvis I har brug for noget friskt til at ledsage denne herlige kaloriebombe.
Se også disse artikler om æg: