Citroner er uundværlige i ethvert køkken. Her får du fem life hacks, som viser, hvad du kan bruge citroner til. Mulighederne er nemlig mange.
Citroner er kendt for sin syrlige smag og bruges i en række forskellige retter og drikkevarer, inklusiv saucer, marinader, dressing, desserter og cocktails.
Men den er også kendt for sine rengørende og antibakterielle egenskaber og bruges ofte i husholdningsprodukter såsom rengøringsmidler og skyllemidler.
Her får du fem gode tips til, hvad du kan bruge citron til.
Se også: Opskrifter med citron - fakta og info
Holder andre frugter pæne
Et æble skåret i både bliver hurtigt grimt og brunt. En banan og en avocado ditto.
Her kan du bruge citronen til at undgå den grimme mørke farve.
Et par dråber ud over æblebådene eller bananstykkerne, og de bevarer deres oprindelige farve længe.
Lav en nem citronsalt
Af alle de ting, du kan bruge citroner til, er citronsalt noget af det letteste at lave og så smager det skønt til fiskeretter.
Du kan enten vælge en hurtig version, hvor du kun bruger citronskal og salt eller den mere langsomme med friske krydderurter.
Hurtig version: Bland et par teskefulde revet citronskal med ca. en deciliter groft salt, rør rundt og server.
Lidt langsommere version: Blend groft salt, citronskal og friske krydderurter som timian og oregano. Bred det ud på en bageplade og lad det tørre i ovnen på 50 grader.
Eksotiske saltcitroner
I Marokko bruger de saltcitroner som ingrediens i en række retter. Vil du brillere med en fiske- eller lammeret, kan du lave dine saltcitroner selv. De er superlette at lave.
Sådan gør du: Tag fire-fem citroner, skær et dybt kryds i dem og fyld krydset ud med salt. Kom citronerne i et glas med låg og lad dem trække i en evighed.
Eller rettere: Mindst en måned. Vend glasset af og til, så du er sikker på, at saltet bliver jævnt fordelt.
Fjerner lugt
Det er mildest talt ikke rart, når man har renset fisk og ikke kan få fiskelugten væk fra fingrene. Eller når spækbrættet bliver ved med at lugte af hvidløg, selvom det er blevet vasket.
Du kan bruge en citron til at fjerne lugt både på hænder og spækbræt. Gid dine hænder ind i citronsaft og vask dem. Det fjerner lugten.
Spækbrættet skal gnides ind i saft og stå en halv times tid, så har citronen fjernet alle uønskede lugte.
Gør kødet mørt
I den ideelle verden ville vi altid lave mad af mørt kød, men i virkelighedens verden er det ikke altid tilfældet. Her kan du bruge citroner og andre frugter til at lave en marinade, der mørner kødet, før det skal steges.
Citroner og frugter som ananas og kiwi indeholder enzymer, der løsner kødets proteiner, så det bliver mere mørt.
Bruger du kun citroner, skal du ikke lade for eksempel oksekød marinere for mange timer, da det tager meget smag af frugten.
Se flere opskrifter
Nem opskrift på lækker citronkage
Citronkylling - opskrift med kylling, citron og hvidløg
Italiensk citronsorbet - opskrift med og uden ismaskine
Citronmuffins - nemme cupcakes med citron
Din vurdering
-
Citroner
Stem her
( stemmer)
Ole
Citroner fjerner ikke kun lugten fra skærebrættet, den er også rengørende, bare lige lidt groft salt på og så knubbe en half Citron henover 🙂