Opskrift på den bedste citronmåne, der også kaldes for politiets drømmekage. Kendt fra DanCake, men citronkagen er nem at bage selv.
Citronmåne - helt klassisk og som den skal smage.
Her er ingen kunstige tilsætningsstoffer og den slags - men bare en lækker og hjemmebagt citronkage, som du vil elske.
Opskriften giver to citronmåner.
Opskrift på citronmåne
Ingredienser
- 150 gram smør blødt
- 140 gram rørsukker
- 1 citron økologisk, skal og saft
- 2 teskefulde vaniljesukker med lidt top
- 3 æg
- 1 teskefuld bagepulver
- 150 gram hvedemel
- 4 spiseskefulde sødmælk
Gul glasur
- 125 gram flormelis
- Pasteuriseret æggehvide
- Gul konditorfarve
Sådan gør du
- Kom det bløde smør i en skål, og rør det sammen med rørsukker, så du får en jævn masse. Du kan eventuelt blødgøre koldt smør i mikrobølgeovnen, men smørret skal ikke være helt smeltet. Kun blødt.
- Riv derefter skal fra den økologiske citron i skålen, og pres derefter saften fra citronen i. Rør det ud sammen med vaniljesukker.
- Derefter rører du æggene i et ad gangen.
- Bland hvedemel og bagepulver, og rør det derefter ind i dejen. Du skal ikke bruge en elpisker til denne opskrift - blot en skål og en grydeske. Til sidst røres lidt sødmælk i dejen til din citronmåne.
- Smør en springform med en diameter på cirka 18 centimeter med smør, og drys den med lidt rørsukker
- Hæld dejen i, og fordel den jævnt.
- Stil citronmånen ind i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, og her skal den bages i cirka 35 minutter.
- Stik i den med en kødnål, og hvis der ikke hænger dej fast i den, er kagen færdigbagt.
- Tag den ud af ovnen, og lad den køle af.
- Vej flormelis af i en skål, og rør derefter pasteuriseret æggehvide i sammen med gul konditorfarve. Pas på glasuren ikke bliver for tynd.
- Fordel glasuren over citronmånen, og lad nu glasuren stivne.
- Tag citronmånen ud af springformen, og den på midten med en skarp kniv. Nu har du to citronhalvmåner, der smager helt fantastisk.
Næringsindhold
Tips
Dette er en nem opskrift på citronmåne, der gennem mange år har været spist og nydt af tusindvis af danskere.
Faktisk er citronmånen en af de allermest populære kager, og det kan du læse mere om nederst i opskriften. Forklaringen skyldes især Dancake i Give i Midtjylland.
Jeg har gennem tiden hørt mange sige, at kagen måske er lidt tør, men sammen med glasuren, ja så går det fint. Og især hvis der er et tykt lag glasur.
Men du kan sagtens selv bage citronmånen uden den er tør. Og her selv styre hvor meget glasur du ønsker på kagen.
Så her er fremgangsmåden til, hvordan du nemt bager den bedste citronmåne med den helt rigtige citrusglasur. En sikker vinder.
Gennem tiden har citronmånen i øvrigt også fået en række kælenavne, og sådan er det jo når noget er populært. Et af dem er "politiets drømmekage" eller "betjentens konditorkage".
Jeg ved ikke om det er sandt, at betjente er mere glade for citronmånen end andre, men i hvert fald er politiet ofte blevet kædet sammen med kagen. Og det er jo ingen skam.
DanCake og citronmåne
Det er måske fra supermarkedet de fleste bedste kender en citronmåne, eller citronhalvmåne, men kagen er faktisk meget nem at bage selv.
Citronhalvmånen er i øvrigt en af de mest solgte kager i Danmark, og det har den været gennem årtier.
Den er siden 1968 blevet produceret af DanCake i Give i Midtjylland, og derfra er der altså sendt virkelig mange citronmåner ud i de danske hjem.
Faktisk er citronmånen, og andre halvmåner, dermed blevet fremstillet i mere end 50 år. Ret imponerende, og kagerne er stadig lige populære.
Og selvom jeg på ingen måde vil sige at fabriksudgaven er dårlig, ja så kan du sagtens bage en hjemmelavet version, der lige er en tak bedre. Alene det at citronmånen er nybagt gør selvfølgelig meget.
Jeg vil da også anbefale dig, at bruge Gittes opskrift på citronkage, som du finder på hendes blog Noget i ovnen hos bagernørden. Hun har også en stor mængde andre lækre opskrifter, som du kan tjekke ud. God fornøjelse.
Se også disse opskrifter:
Bettina
Mega god kage, men jeg kunne godt have brugt at der stod lidt tidligere at man ikke skulle bruge elpisker 🙂