Solbær er smagen af den danske sommer. Smagen er helt unik og sundheden i top. Her får du fakta, viden om opskrift med de aromatiske bær.
Solbær er superfrugt, som er sprængfyldt af C-vitaminer og antioxidanter. De giver maden og saften en twist ved hjælp af deres karakteristiske smag og duft.
Temperaturen i Danmark passer perfekt til solbærbuske, som dufter lige fra det tidspunkt, blomsterne springer ud, til de sidste bær er plukket.
Bærrene er i familie med stikkelsbær og ribs. Man kunne forledes til at tro, at de små, mørke bær er opkaldt efter solen, men nej sådan er det ikke.
Navnet solbær er mindre flatterende end det. ’Sol’ simpelthen stammer fra det gamle danske ord sǫlr, der dækker over noget, der er snavset og mørkegråt ifølge Gyldendals Store Danske.
Se også: Solbærsaft - hjemmelavet saft med sunde solbær
Anvendelse
I middelalderen var man overbevist om, at bærrene kunne bruges som medicin. Franske munke brugte dem også både til vin og som smagsforstærker i forbindelse med øl-brygning.
Dengang groede buskene vildt, men i midten af 1700-tallet begyndte danskerne at dyrke dem i deres haver.
Solbærsaft og solbærsyltetøj kender vi alle. Når produkter er tilsat solbær, bliver de aldrig hvinende søde, som tilfældet kan være med for eksempel jordbær.
Solbær kan nu bruges til alverdens ting: i pandekager sammen med akaciehonning, i rødgrød og syltet til en god oksesteg.
Sæson for solbær
I juni og juli er solbærrene klar til at blive plukket.
Sæsonen strækker sig ofte ind i august afhængigt af, hvordan vejret har artet sig.
Se også: Hjemmelavet solbær sirup
Næringsindhold
Solbær indeholder de sundhedsfremmende stoffer polyphenoler, som kan styrke immunforsvaret hos os.
Derudover er der et højt indhold af antioxidanter, blandt andet C-vitaminer. Det er med andre ord supersundt at spise dem.
Der er 75 kalorier (Kcal), som svarer til 314 kilojoule (KJ) i 100 gram.
Energien fordeler sig således:
Protein: 1,5 gram.
Kulhydrater: 11,4 gram.
Fedt: 1,3 gram.
Se også: Hjemmelavet solbærsyltetøj med hele solbær
Opbevaring
Solbær skal helst spises direkte fra busken. Så smager de allerbedst.
Hvis du ikke har adgang til en solbærbusk og må købe dem, skal de i køleskabet, så snart du kommer hjem. Her vil de med lidt held kunne holde i et par dage.
Tag bærrene ud en time før du skal bruge dem, for så får du den fulde glæden af solbærrets særegne smag.
I fryseren kan solbær holde i flere måneder.
Lothar
Mig og min kone har lige fået rysteribs (min kone har fået det for første gang) direkte plukket fra vores have og det smagte bare godt,så nu venter vi bare på at kan plukke solbærerne.