• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Solbær – fakta om de supersunde sommerbær

Solbær – fakta om de supersunde sommerbær

Billede med solbær.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Solbær er superfrugt, som er sprængfyldt af C-vitaminer og antioxidanter. De giver maden og saften en twist ved hjælp af deres karakteristiske smag og duft.

Temperaturen i Danmark passer perfekt til solbærbuske, som dufter lige fra det tidspunkt, blomsterne springer ud, til de sidste bær er plukket.

Bærrene er i familie med stikkelsbær og ribs. Man kunne forledes til at tro, at de små, mørke bær er opkaldt efter solen, men nej sådan er det ikke.

Navnet solbær er mindre flatterende end det. ’Sol’ simpelthen stammer fra det gamle danske ord sǫlr, der dækker over noget, der er snavset og mørkegråt ifølge Gyldendals Store Danske.

Se også: Solbærsaft - hjemmelavet saft med sunde solbær

Anvendelse

I middelalderen var man overbevist om, at bærrene kunne bruges som medicin. Franske munke brugte dem også både til vin og som smagsforstærker i forbindelse med øl-brygning.

Dengang groede buskene vildt, men i midten af 1700-tallet begyndte danskerne at dyrke dem i deres haver.

Solbærsaft og solbærsyltetøj kender vi alle. Når produkter er tilsat solbær, bliver de aldrig hvinende søde, som tilfældet kan være med for eksempel jordbær.

Solbær kan nu bruges til alverdens ting: i pandekager sammen med akaciehonning, i rødgrød og syltet til en god oksesteg.

Sæson

I juni og juli er solbærrene klar til at blive plukket.

Sæsonen strækker sig ofte ind i august afhængigt af, hvordan vejret har artet sig.

Se også: Hjemmelavet solbær sirup

Næringsindhold

Solbær indeholder de sundhedsfremmende stoffer polyphenoler, som kan styrke immunforsvaret hos os.

Derudover er der et højt indhold af antioxidanter, blandt andet C-vitaminer. Det er med andre ord supersundt at spise dem.

Der er 75 kalorier (Kcal), som svarer til 314 kilojoule (KJ) i 100 gram.

Energien fordeler sig således:

Protein: 1,5 gram
Kulhydrat: 11,4 gram
Fedt: 1,3 gram

Se også: Hjemmelavet solbærsyltetøj med hele solbær

Opbevaring

Solbær skal helst spises direkte fra busken. Så smager de allerbedst.

Hvis du ikke har adgang til en solbærbusk og må købe dem, skal de i køleskabet, så snart du kommer hjem. Her vil de med lidt held kunne holde i et par dage.

Tag bærrene ud en time før du skal bruge dem, for så får du den fulde glæden af solbærrets særegne smag.

I fryseren kan solbær holde i flere måneder.

Se også: Isbombe: Kæmpe eskimo med solbær sirup

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her