• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Solbær – fakta om de supersunde sommerbær

Karen SenecaKaren Seneca
Solbær er et forunderligt bær med sin helt særlige duft og kraftige smag. De kan bruges både i saft, grød, til hovedretter og desserter. Foto: iStockk.com.
Madens Verden: Forside › Råvareguide

Oversigt over indhold

  1. Solbær er smagen af den danske sommer. Smagen er helt unik og sundheden i top. Her får du fakta, viden om opskrift med de aromatiske bær.
  2. Anvendelse
  3. Sæson for solbær
  4. Næringsindhold
  5. Opbevaring

Solbær er smagen af den danske sommer. Smagen er helt unik og sundheden i top. Her får du fakta, viden om opskrift med de aromatiske bær.

Solbær er superfrugt, som er sprængfyldt af C-vitaminer og antioxidanter. De giver maden og saften en twist ved hjælp af deres karakteristiske smag og duft.

Temperaturen i Danmark passer perfekt til solbærbuske, som dufter lige fra det tidspunkt, blomsterne springer ud, til de sidste bær er plukket.

Bærrene er i familie med stikkelsbær og ribs. Man kunne forledes til at tro, at de små, mørke bær er opkaldt efter solen, men nej sådan er det ikke.

Navnet solbær er mindre flatterende end det. ’Sol’ simpelthen stammer fra det gamle danske ord sǫlr, der dækker over noget, der er snavset og mørkegråt ifølge Gyldendals Store Danske.

Se også: Solbærsaft - hjemmelavet saft med sunde solbær

Anvendelse

I middelalderen var man overbevist om, at bærrene kunne bruges som medicin. Franske munke brugte dem også både til vin og som smagsforstærker i forbindelse med øl-brygning.

Dengang groede buskene vildt, men i midten af 1700-tallet begyndte danskerne at dyrke dem i deres haver.

Solbærsaft og solbærsyltetøj kender vi alle. Når produkter er tilsat solbær, bliver de aldrig hvinende søde, som tilfældet kan være med for eksempel jordbær.

Solbær kan nu bruges til alverdens ting: i pandekager sammen med akaciehonning, i rødgrød og syltet til en god oksesteg.

Sæson for solbær

I juni og juli er solbærrene klar til at blive plukket.

Sæsonen strækker sig ofte ind i august afhængigt af, hvordan vejret har artet sig.

Se også: Hjemmelavet solbær sirup

Næringsindhold

Solbær indeholder de sundhedsfremmende stoffer polyphenoler, som kan styrke immunforsvaret hos os.

Derudover er der et højt indhold af antioxidanter, blandt andet C-vitaminer. Det er med andre ord supersundt at spise dem.

Der er 75 kalorier (Kcal), som svarer til 314 kilojoule (KJ) i 100 gram.

Energien fordeler sig således:

Protein: 1,5 gram.

Kulhydrater: 11,4 gram.

Fedt: 1,3 gram.

Se også: Hjemmelavet solbærsyltetøj med hele solbær

Opbevaring

Solbær skal helst spises direkte fra busken. Så smager de allerbedst.

Hvis du ikke har adgang til en solbærbusk og må købe dem, skal de i køleskabet, så snart du kommer hjem. Her vil de med lidt held kunne holde i et par dage.

Tag bærrene ud en time før du skal bruge dem, for så får du den fulde glæden af solbærrets særegne smag.

I fryseren kan solbær holde i flere måneder.

Se også: Isbombe: Kæmpe eskimo med solbær sirup

Din vurdering
  • Fakta om solbær
Sending
Stem her
5 (1 stemme)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 0
  • 3
  • 1
  • 0
  • 1
  • 8
  • Delt
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Lothar

    juli 09, 2022 at 10:41 pm

    Mig og min kone har lige fået rysteribs (min kone har fået det for første gang) direkte plukket fra vores have og det smagte bare godt,så nu venter vi bare på at kan plukke solbærerne.

    Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Hjemmelavet kebab krydderi på 2 minutter
Fødevarers holdbarhed: Spises eller smides ud? »

Populært indhold lige nu

billede til flødebolle brownies

Flødebolle brownies - brownie med flødebolleguf

billede til gryderet i ovn

Gryderet i ovn med masser af grøntsager

Overmodne bananer

Overmodne bananer - 10 opskrifter med banan

svinemørbrad med spidskål

Svinemørbrad med spidskål, blomkål og lækker sovs

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49
  • Favoritter fra Newyorker By Heart
  • Favorit sauce - nem opskrift der smager som Jensen's

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!