• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Stikkelsbær - fakta, inspiration og opskrifter

Stikkelsbær - fakta, inspiration og opskrifter

Billede med stikkelsbær.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Stikkelsbær er en sommerklassiker. Bærrene, der vokser på stikkelsbærbusken - eller Ribes uva-crispa som er det botaniske navn - smager både sødt og syrligt. Og så er de perfekte i en marmelade eller en grød.

I Frankrig har de kendt til de grønne bær siden 900-tallet, i England fra år 1500, og herhjemme begyndte vi først at dyrke dem i 1800-tallet.

De er i familie med ribs og solbær, og kan fås i grønne, gule og røde farver, men smagen er nogenlunde den samme uanset farve. Og anvendelsen ditto.

Lav en kompot til osten, nogle glas syltetøj, en
portion stikkelsbærgrød eller drinks med de små sommerbær - du vil ikke fortryde det.

Sæson

Herhjemme kan vi plukke stikkelsbær fra slutningen af juni måned til midten af august.

Desværre er det svært at få fat i dem i butikkerne.

Næringsindhold

Stikkelsbær består - som de fleste andre bær - mest af vand. De er kalorie- og fedtfattige, og man skal virkelig gå til den for at tage på af at spise dem.

Og så indeholder de både kostfibre, A-, C- og E-vitaminer.

Her ses energiindholdet for 100 gram rå stikkelsbær:

Energi: 44 kalorier
Proteiner: 0,9 gram
Kulhydrater: 7,3 gram
Fedt: 0,5 gram

Opbevaring og holdbarhed

Stikkelsbær smager dejligt direkte plukket fra busken. Hvis du ikke skal bruge dem med det samme, kan du gemme dem i max. fire dage i en lukket pose i køleskabet.

Du kan også fryse bærrene ned, men vælg nogle, der ikke er overmodne - ellers tager de skade af frosten.

Holdbarheden i fryseren er et års tid, bærrene taber lidt af smagen, hvis de opbevares mere end et år i fryseren.

Tips til anvendelse

En kompot bestående af 1 mål sukker, 3 mål stikkelsbær, lidt vanilje og vand giver et lækkert modspil til stærke oste eller brier.

Det hele skal blot simre i 15 minutter, så har du en god kompot.

Du kan også bruge kompotten til trifli med lige dele creme, kompot og knuste makroner eller lady fingers.

En stikkelsbærkage med marcipan serveret med flødeskum eller creme fraiche er en rigtig lækkerbisken til sommerens kaffebord.

En grøn smoothie får tilført en dejlig syre med lettere modne stikkelsbær.

Snapse-entusiaster kan lave stikkelsbærsnaps ved at komme halvt snaps, halvt stikkelsbær i en flaske og lade bærrene trække et par måneder. Derefter sis de fra og snapsen trækker videre et par uger.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Billede af kotelet a la milanese.
Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien→ Se opskriften
Lækre og nemme kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin, der både kan tilberedes i ovn og grill. Kartoffelpakkerne er gode som tilbehør. Foto: Madensverden.dk.
Kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Grillet blomkål opskrift
Grillet blomkål med persille - sundt tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for bananis med chokolade
Bananis (hjemmelavet is med banan og chokolade)→ Se opskriften
Persilleolie
Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
pulled pork i ovn
Pulled pork - opskrift i ovn, på grill eller i smoker→ Se opskriften
billederesultat for fetakartofler
Fetakartofler→ Se opskriften
Lækre grillspyd med mørbrad, og gode brunchpølser, der grilles fire minutter på hver side ved lav varme. Foto: Madensverden.dk.
Grillspyd med mørbrad og brunchpølser→ Se opskriften
billede til artikel om nødder og mandler
Er nødder og mandler sunde? Her får du fakta→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her