Sådan laver du en lækker og hjemmelavet stikkelsbærgrød. Grød med stikkelsbær er både sundt og nemt, og den jævnes med lidt kartoffelmel udrørt i vand.
Stikkelsbærgrød husker jeg fra min barndom i Glejbjerg i Sydjylland, hvor vi havde de lækre stikkelsbærbuske i haven.
Hver sommer stod den på plukning af de syrlige (men også stikkende bær). Det er ikke for sjovt, at de bærer et navn med stik i. Dog kan man i dag få mere tornefrie arter af stikkelsbærrene, og det hjælper jo lidt.
Stikkelsbær og stikkelsbærgrød er ikke så udbredt i Danmark, men det er faktisk en skam, da bær (og grød) er super sundt.
Her er min opskrift på en klassisk grød af stikkelsbær, og den er altså nem at lave. Husk blot, at grøden ikke må koge efter at jævningen er kommet i, da den så kan blive lang i det.
Opskrift på stikkelsbærgrød
Stikkelsbærgrød - lækker opskrift på grød med stikkelsbær
Ingredienser
- 300 gram vand - svarende til 3 deciliter
- 250 gram sukker
- 800 gram stikkelsbær - rengjorte
- 2 teskefulde kartoffelmel
- Lidt vand - til udrøring af kartoffelmel
Sådan gør du
- Stikkelsbær klargøres ved at de nippes og skylles. Du bruger de hele stikkelsbær til stikkelsbærgrød.
- Vej vand og sukker af i en lille gryde.
- Kom stikkelsbærrene i gryden og lad det nu langsomt koge op.
- Stikkelsbærgrød skal koges i ca. 8-10 minutter, men grøden skal ikke bulderkoge, da det smadrer bærrene fuldstændigt. Så med lidt forsigtighed koges stikkelsbærrene møre.
- Imens røres kartoffelmel ud i lidt ekstra vand.
- Tag stikkelsbærgrøden af kogepladen når bærrene er møre, og rør jævningen i. Grøden må nu ikke længere koge.
- Smag stikkelsbærgrøden til med sukker, så den får den helt rigtige sødme - uden at blive hvinende sød. Den angivne mængde sukker plejer at passe nogenlunde, men der er forskel på stikkelsbær. Og måske ønsker du grøden sødere end jeg gør.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Den færdige stikkelsbærgrød køles ned - gerne i køleskab.
Drys eventuelt lidt sukker over grøden, da det hindrer dannelse af skind.
Hjemmelavet grød af stikkelsbær serveres med fløde eller mælk.
Se også mine opskrift på:
Del dine ideer og tanker med os andre her: