• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Ris - fakta og opskrifter med de forskellige typer

Ris - fakta og opskrifter med de forskellige typer

Billede med ris.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Rรฆkkerne med ris i supermarkedet bliver lรฆngere og lรฆngere, og der er mange forskellige varianter at vรฆlge imellem.

Faktisk er der tusindvis af risvarianter, men afhรฆngigt af, hvordan producenterne behandler dem, kan de deles op i to grupper: hvid eller brun (fuldkorn).

Hvid er den mest almindelige type, selvom brune ris giver flere sundhedsmรฆssige fordele. Brun ris findes i en rรฆkke forskellige nuancer, herunder rรธdlig, lilla eller sort.

Ris bruges bredt i asiatiske og indiske retter, men det findes i alle slags retter fra hele verden โ€“ f.eks. ville en spansk paรซlla, en mexicansk burrito eller en jambalaya ikke vรฆre det samme uden.

Disse populรฆre, spiselige frรธ fra planten โ€Oryza sativaโ€ findes i flere former, stรธrrelser, teksturer og med hver deres unikke smagsnoter.

Det er en af โ€‹โ€‹de mest forbrugte fรธdevarer pรฅ verdensplan, sรฅ det er ikke underligt, at der er sรฅ mange forskellige typer.

Herhjemme serverer vi ofte ris til mรธrbradgryde, kylling i karry og boller i karry.

Forskellen pรฅ hvide og brune

Hvid ris raffineres, poleres og klid og kim fjernes i fremstillingsprocessen. Dette รธger dets madlavningskvalitet, holdbarhed og smag, men reducerer dens ernรฆringsvรฆrdi betydeligt.

Nรฅr det er sagt, beriger producenterne indimellem risen med vitaminer efter forarbejdning.

Brun ris er et intakt fuldkorn, der indeholder bรฅde klid og kim, som er de mest nรฆrende dele af kornet. De indeholder fibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Af denne grund kan brun ris indeholde mere fiber og nรฆringsstoffer end hvid. Sรธrg for at sammenligne etiketter, nรฅr du handler.

Langkornet, mellemkornet og kortkornet

Varianterne kan opdeles i tre grundlรฆggende grupper: langkornet, mellemkornet og kortkonet. Inden for grupperne er der ogsรฅ specialris og aromatiske.

Generelt kan det siges, at jo kortere ris, jo mere klistret bliver de ved kogning.

Langkornet har lange slanke kerner, der forbliver faste, adskilte og bevarer deres form efter kogning, men udvides bรฅde i lรฆngde og bredde.

Kornet er 4-5 gange sรฅ langt som det er bredt. Nรฅr det hรธstes, er det kendt som 'ru' eller 'uafskallet' ris. Det formales for at fjerne skaller og klidlag.

Almindelig langkornet ris er en af โ€‹โ€‹de mest populรฆre typer, fordi dens smag supplerer bรฅde fyldige og milde saucer perfekt.

De importeres hovedsageligt fra USA, Italien, Spanien, Surinam, Guyana og Thailand og kan bruges til alle typer madlavning.

I Europa er mellemkornet ris typisk forbundet med risotto, da den bliver cremet, nรฅr den koges. Mellemkornet er ogsรฅ sรฆrlig velegnet til budding, desserter og andre retter, hvor der anvendes vรฆske i opskriften. Ogsรฅ god til risalamande.

Kortkornet ris har tendens til at vรฆre nรฆsten rund og giver en klรฆbrig ris, som ogsรฅ er perfekt til desserter, risengrรธd og budding. Kortkornet bruges ogsรฅ typisk til fremstilling af sushi og paรซlla.

De mest almindelige typer i Danmark

Hvide er poleret ris, der har fรฅet fjernet skaller, klid og kim. Dette รฆndrer risens smag, tekstur og udseende, forlรฆnger dets opbevaringstid og gรธr det lettere at fordรธje.

Efter formaling poleres risen, hvilket resulterer i et frรธ med et lyst, hvidt og skinnende udseende.

Processerne fjerner en del af nรฆringsstofferne, og en unuanceret diรฆt baseret pรฅ hvid ris, kan medfรธre sygdommen beriberi pรฅ grund af mangel pรฅ thiamin (vitamin B1).

Berigelse af hvid ris med B1, B3 og jern er f.eks. pรฅkrรฆvet ved lov i USA, nรฅr den distribueres af offentlige programmer til skoler, nonprofitorganisationer eller fremmede lande.

Brune ris

Denne type har en tydelig nรธddeagtig smag. Brune ris gennemgรฅr kun minimal formaling, som fjerner skallen, men bevarer klidlaget. Pรฅ grund af dette bibeholder risen mere vitamin-, mineral- og fiberindhold end almindelig eller parboiled hvid ris.

Kornene forbliver adskilte, nรฅr de koges, som hvide langkornede, men det tager lรฆngere tid at blรธdgรธre dem. De kogte korn har en sej tekstur, som mange mennesker nyder. Den fรฅs ogsรฅ i parboiled udgave.

Brun ris kan let erstatte hvide ris i enhver ret, og indeholder flere nรฆringsstoffer som fosfor, magnesium og kalium, samtidig med at den ogsรฅ tilbyder mere fiber pr. portion end hvid.

Parboiled brune og hvide ris

Den adskiller sig ved, at i modsรฆtning til almindelig hvid og brun ris, som formales direkte fra marken, sรฅ dampes parboiled ris let under tryk inden formaling.

Denne proces hรฆrder kornet, hvilket reducerer muligheden for overdreven kogning. Det hjรฆlper ogsรฅ med at bevare meget af det naturlige vitamin- og mineralindhold, der findes i de formalede lag.

Kan bruges i de samme retter som almindeligt langkorn og er isรฆr god i salater. Nรฅr den er kogt, har den en tรธr og fast struktur.

Arborio

Opkaldt efter byen i Piemonte, Italien. Arborio-kornene er ovale i form og mรฆlkehvide.

Kornene har et hรธjt amyloseindhold, hvilket betyder, at de frigiver betydelig stivelse under tilberedningen, som skaber den karakteristiske cremethed, der er ideel til risotto.

Dette er den mest velegnede type til dine risotto-retter. Det indeholder mere stivelse end nogle andre typer ris, som frigรธres, nรฅr du koger, og det egner sig til at skabe cremet, lรฆkker risotto.

Nรฅr den er kogt, vil den stadig have en let fast tekstur.

Aromatiske ris

Disse indeholder en naturlig ingrediens, 2-acetyl 1-pyrolin, som er ansvarlig for deres duftende smag og aroma.

Duftkvaliteten af โ€‹โ€‹aromatisk ris kan variere fra et รฅrs hรธst til det nรฆste, som vin.

De fineste aromatiske ris lagres for at frembringe en stรฆrkere aroma. Aromatiske sorter er f.eks. basmati- og jasminris.

Basmati

Er en type langkornet ris og er en beskyttet sort, dyrket hovedsageligt ved foden af โ€‹โ€‹Himalaya i Indien og Pakistan.

Nogle gange beskrevet som 'Prince of Rice'. Det har en duftende smag og aroma og er den ris, der bruges i indiske retter.

Kornene er separate og luftige, nรฅr de koges. I indiske opskrifter koges det ofte med krydderier for at forbedre kornets aromatiske egenskaber.

Brun basmatiris har et hรธjere fiberindhold og en endnu stรฆrkere aroma end hvid basmati. Hvis du f.eks. vil lave din egen pilaf, er det den ris, du trygt kan bruge.

Jasmin

Dyrkes primรฆrt i Thailand. Kornenes lรฆngde og slankhed antyder, at de forbliver adskilte ved madlavning, men det adskiller sig fra andre lange kornris, da det har en blรธd og let klรฆbrig struktur, nรฅr den koges.

God til kinesisk og sydรธstasiatisk mad. Jasminris er nรธddeagtig og aromatisk, lidt mere end basmatiris.

Sushi-ris

Dette er en kortkornet, glutinรธs hvid ris, der kombineres med riseddike og derefter afkรธles til rulning i sushi.

Som regel kan du finde den pakket og mรฆrket som "sushiris."

Vilde ris

Interessant nok er det faktisk ikke ris. Det ligner og fungerer som sรฅdan, deraf navnet. Vilde ris er faktisk lavet af frรธ, der kommer fra en type sumpgrรฆs.

Det har flere antioxidanter end egentlig ris, og har et hรธjere indhold af kostfibre og proteiner. Smagen er kraftig og aromatisk.

Denne type krรฆver en noget lรฆngere tilberedningstid. De forbliver lรธse ved tilberedning.

Havreris

Et af de sidste nye tiltag pรฅ rismarkedet, er Fazer Havreris. Den er produceret i Norden pรฅ nordisk havre.

Fazer Havreris pรฅvirker klimaet med kun en sjettedel sammenlignet med ris fra Thailand og er derfor et klimavenligt alternativ til almindelige ris.

Desuden er det sundere og har en betydeligt hรธjere nรฆringsvรฆrdi end almindelige hvide ris. Fazer Havreris koges kun 13 min.

Fazer Havreris kan bruges bรฅde koldt og varmt. Fazer Havreris har 67 procent mere protein end almindelige hvide ris.

Nรฆringsindhold

Ris er en rig kilde til kulhydrater, kroppens vigtigste brรฆndstofkilde. Kulhydrater kan holde dig fyldt med energi og mรฆthedsfornemmelse i lang tid.  De har et hรธjt indhold af natrium.

Isรฆr de brune er en fremragende kilde til mange nรฆringsstoffer, herunder fibre, mangan, selen, magnesium og B-vitaminer.

Bรฅde hvid og brun ris indeholder hovedsageligt kulhydrat (ca. 80%) og stort set ingen fedt eller sukker.

Kogt indeholder de meget vand, der udgรธr nรฆsten 70% af dets samlede vรฆgt.

Hvid og brun ris har nogenlunde samme kalorieindhold, kulhydrat, protein og fedtindhold.

Nรฆringsindhold 100 gram (hvid, langkornet poleret ris)

Energiindhold    1527 kj/365 kalorier
Kulhydrat             79,9 gram
Protein                 7,13 g
Fedt                       0,66g

Sรฅdan koger du ris

Hvem har ikke prรธvet, at risen er brรฆndt pรฅ? Men nรฅr du fรธrst har teknikken, sรฅ er ris utrolig nem at tilberede.

Sรฅdan gรธr du, nรฅr du koger almindelig hvid ris (andre ristyper kan variere โ€“ lรฆs pรฅ emballagen)

1. Skyl risene.

Hรฆld dem op i en finmasket si og skyl under koldt rindende vand i mindst 20 sekunder, sรฅ du fรฅr fjernet rester af stivelse, som kan resultere i mere klรฆbrige ris.

2. Det rette forhold.

For de fleste typer bruger du altid et forhold pรฅ 1 kop ris til 2 kopper vand, som du kan skalere op eller ned. Tjek dog emballagen for en sikkerheds skyld. For variation i smag, kan du tilsรฆtte forskellige bouillonvarianter, f.eks. grรธnsags- eller kyllingebouillon.

3. Kog vandet op

Bring vandet til kogning, hรฆld risene i sammen med en lille smule salt i og bring igen til kogning. Nogle foretrรฆkker en lille klump smรธr i risene under kogning.

4.  Kog ved svag varme

Efter tilsรฆtning af ris vil temperaturen pรฅ dit vand falde betydeligt, og det holder op med at koge. Lad det komme tilbage til lav kogning igen, og lรฆg lรฅg pรฅ. Lad lรฅget blive pรฅ, sรฅ dampen holdes inde. Kog ca. 12 minutter.

5. Lad det trรฆkke.

Sluk for varmen, behold lรฅget pรฅ og hold dampen inde, og lad det hvile i 10-12 minutter i den dampende gryde.

8. Rรธr rundt

Brug en gaffel til forsigtigt at blande og lรธfte risene for at sikre, at kornene ikke klรฆber sammen.

Se mere om kogning af ris her.

Opbevaring og holdbarhed

Ris opbevares bedst i lufttรฆtte beholdere som glas- eller plastbeholdere. De har en holdbarhed pรฅ ca. et halvt รฅr ved stuetemperatur (25ยฐC).

Det er vigtigt, at du ikke lader kogte ris stรฅ pรฅ kรธkkenbordet til nรฆste dag.

Evt. rester skal i kรธleskabet hurtigst muligt, da der kan vรฆre overskydende bakteriesporer selv efter kogningen, som kan udvikle sig.

Der kan vรฆre toksiner, som ikke pรฅvirkes af opvarmning, og bakterien, der kan gรธre os syge, hedder Bacillus cereus.

Opbevares kogt ris og pasta ikke korrekt, og bliver man ramt af denne bakterie, kan det medfรธre diarrรฉ og opkast.

Fakta

Ris, (Oryza sativa), spiseligt stivelsesholdigt kornkorn af grรฆsplanten (familie Poaceae). Den dyrkede plante er et รฅrligt grรฆs og vokser til ca. 1,2 meter i hรธjden.

Planten krรฆver varme og fugtighed i vรฆkstsรฆsonen, og dyrkes derfor i troperne og dele af subtroperne. Nogle varianter skal stรฅ under vand i hele vรฆkstsรฆsonen (vรฅdris), mens andre kan dyrkes uden overrisling (tรธrris).

Ris er en basisfรธde til mere end halvdelen af โ€‹โ€‹verdens befolkning, og 90% af verdens ris kommer fra Asien, hovedsageligt i Kina, Indien, Indonesien og Bangladesh, med mindre mรฆngder dyrket i Japan, Pakistan og forskellige sydรธstasiatiske lande. Ris dyrkes ogsรฅ i dele af Europa, i Nord- og Sydamerika og i Australien.

Producenter fremstiller mange produkter af ris, herunder rismel, rissirup, risklidolie og rismรฆlk.

Mange kulturer har beviser for tidlig risdyrkning, herunder Kina, Indien og civilisationerne i Sydรธstasien.

Imidlertid kommer de tidligste arkรฆologiske beviser fra det centrale og รธstlige Kina og dateres til 7000โ€“5000 fvt.

Opskrifter

Her fรฅr du nogle af de mest populรฆre retter og opskrifter med ris.

Risengrรธd i gryde, ovn og seng

4.7 fra 42 stemmer
Nem og lรฆkker opskrift pรฅ risengrรธd. Se fremgangsmรฅden og fรฅ tips og tricks til en vellykket og cremet grรธd til jul og resten af รฅret.
Gรฅ til opskrift
billede med risengrรธd

Orientalsk risret a la Knorr

4.7 fra 67 stemmer
Orientalsk risret er blevet en populรฆr opskrift og ret til aftensmad, ikke mindst takket vรฆre Knorr. Men du kan nemt lave risretten selv, her med oksekรธd.
Gรฅ til opskrift
billederesultat for orientalsk risret

Risotto - klassisk opskrift

4.7 fra 11 stemmer
Her er den bedste opskrift pรฅ italiensk risotto. En nem grundopskrift med tips og tricks, og du kan ogsรฅ se en video med fremgangsmรฅde.
Gรฅ til opskrift
billede med risotto

Stegte ris

4.7 fra 46 stemmer
Her fรฅr du min opskrift pรฅ stegte ris med รฆg. Risene, der ogsรฅ kaldes fried rice, er super nemme at lave, og de er meget lรฆkre som tilbehรธr.
Gรฅ til opskrift
stegte ris fried rice

Risalamande med kirsebรฆrsauce

4.7 fra 250 stemmer
Fรฅ opskriften pรฅ den klassiske risalamande med mandler og kirsebรฆrsauce. En cremet og luftig dessert, der fรฅr englene til at synge.
Gรฅ til opskrift
risalamande med kirsebรฆrsauce og mandler

Boller i karry

4.8 fra 193 stemmer
Nem og lรฆkker opskrift pรฅ boller i karry. En dansk klassiker med lรฆkre kรธdboller i en skรธn karrysauce. Et stort hit i alle bรธrnefamilier.
Gรฅ til opskrift
billede med boller i karry serveret sammen med kogte ris

Kylling i karry

4.7 fra 228 stemmer
Nem og lรฆkker opskrift pรฅ kylling i karry med ris. Skรธn gryderet med kylling, karry, grรธntsager og hรธnsefond - klar pรฅ under 25 minutter.
Gรฅ til opskrift
billede med kylling i karry serveret med kogte ris og grรธntsager

Broget hverdagsgryde - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Broget hverdagsgryde. Den populรฆre opskrift pรฅ en lรฆkker gryderet, der er meget nem at lave pรฅ hverdage. Med ris, hakket kรธd, majs og รฆrter.
Gรฅ til opskrift
broget hverdagsgryde

General Tso's kylling - nem og lรฆkker opskrift pรฅ kinesisk kylling

5 fra 1 stemme
Nem og lรฆkker opskrift pรฅ general Tso's kylling, der er en populรฆr kinesisk og amerikanske ret med friteret kylling, ris og sur-sรธd sauce.
Gรฅ til opskrift
billede med general tso's kylling

Ungarsk risfad

5 fra 1 stemme
Her fรฅr du den nemme opskrift pรฅ ungarsk risfad. Det er en nem og hurtig hverdagsret med hakket oksekรธd, ris, paprika og tomater.
Gรฅ til opskrift
billede med ungarsk risfad
Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lรฆkre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift pรฅ bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grรธntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grรธntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkรธbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidlรธg og rosmarin

Forsiden lige nu

Billede af ribsteaks med marinerede grรธntsager.
Ribsteaks i ovn med marinerede grรธntsagerโ†’ Se opskriften
Billed resultat for mini pavlova md jordbรฆr
Mini pavlova med jordbรฆr og flรธdeskumโ†’ Se opskriften
Billede af lammekoeteletter.
Lammekoteletter med hvidlรธg og rosmarinโ†’ Se opskriften
Sรฅdan ser de fรฆrdige kartofler med smeltet smรธr og persille ud. Og det ligner vaskeรฆgte dansk sommermad, nรฅr den er allerbedst. Kartoflerne er perfekte som tilbehรธr til alt fra frikadeller til stegt rรธdspรฆtte og stegt flรฆsk. Foto: Madensverden.dk.
Kartofler med smeltet smรธr og persilleโ†’ Se opskriften
peberfrugtsalat
Italiensk peberfrugtsalat med pinjekernerโ†’ Se opskriften
Madplan uge 25
Ugens madplan uge 25 med lรฆkre sommerretterโ†’ Se opskriften
italiensk bรธf
Italiensk bรธfโ†’ Se opskriften
billede med et stykke gateau marcel kage
Gateau Marcel - nem og lรฆkker opskrift pรฅ glutenfri kageโ†’ Se opskriften
billede med svinemรธrbrad
Svinemรธrbrad pรฅ grill (med stegetid og kernetemperatur)โ†’ Se opskriften
billede med smรธrstegte kartofler
Smรธrstegte kartoflerโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her