Rรฆkkerne med ris i supermarkedet bliver lรฆngere og lรฆngere, og der er mange forskellige varianter at vรฆlge imellem.
Faktisk er der tusindvis af risvarianter, men afhรฆngigt af, hvordan producenterne behandler dem, kan de deles op i to grupper: hvid eller brun (fuldkorn).
Hvid er den mest almindelige type, selvom brune ris giver flere sundhedsmรฆssige fordele. Brun ris findes i en rรฆkke forskellige nuancer, herunder rรธdlig, lilla eller sort.
Ris bruges bredt i asiatiske og indiske retter, men det findes i alle slags retter fra hele verden โ f.eks. ville en spansk paรซlla, en mexicansk burrito eller en jambalaya ikke vรฆre det samme uden.
Disse populรฆre, spiselige frรธ fra planten โOryza sativaโ findes i flere former, stรธrrelser, teksturer og med hver deres unikke smagsnoter.
Det er en af โโde mest forbrugte fรธdevarer pรฅ verdensplan, sรฅ det er ikke underligt, at der er sรฅ mange forskellige typer.
Herhjemme serverer vi ofte ris til mรธrbradgryde, kylling i karry og boller i karry.
Forskellen pรฅ hvide og brune
Hvid ris raffineres, poleres og klid og kim fjernes i fremstillingsprocessen. Dette รธger dets madlavningskvalitet, holdbarhed og smag, men reducerer dens ernรฆringsvรฆrdi betydeligt.
Nรฅr det er sagt, beriger producenterne indimellem risen med vitaminer efter forarbejdning.
Brun ris er et intakt fuldkorn, der indeholder bรฅde klid og kim, som er de mest nรฆrende dele af kornet. De indeholder fibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Af denne grund kan brun ris indeholde mere fiber og nรฆringsstoffer end hvid. Sรธrg for at sammenligne etiketter, nรฅr du handler.
Langkornet, mellemkornet og kortkornet
Varianterne kan opdeles i tre grundlรฆggende grupper: langkornet, mellemkornet og kortkonet. Inden for grupperne er der ogsรฅ specialris og aromatiske.
Generelt kan det siges, at jo kortere ris, jo mere klistret bliver de ved kogning.
Langkornet har lange slanke kerner, der forbliver faste, adskilte og bevarer deres form efter kogning, men udvides bรฅde i lรฆngde og bredde.
Kornet er 4-5 gange sรฅ langt som det er bredt. Nรฅr det hรธstes, er det kendt som 'ru' eller 'uafskallet' ris. Det formales for at fjerne skaller og klidlag.
Almindelig langkornet ris er en af โโde mest populรฆre typer, fordi dens smag supplerer bรฅde fyldige og milde saucer perfekt.
De importeres hovedsageligt fra USA, Italien, Spanien, Surinam, Guyana og Thailand og kan bruges til alle typer madlavning.
I Europa er mellemkornet ris typisk forbundet med risotto, da den bliver cremet, nรฅr den koges. Mellemkornet er ogsรฅ sรฆrlig velegnet til budding, desserter og andre retter, hvor der anvendes vรฆske i opskriften. Ogsรฅ god til risalamande.
Kortkornet ris har tendens til at vรฆre nรฆsten rund og giver en klรฆbrig ris, som ogsรฅ er perfekt til desserter, risengrรธd og budding. Kortkornet bruges ogsรฅ typisk til fremstilling af sushi og paรซlla.
De mest almindelige typer i Danmark
Hvide er poleret ris, der har fรฅet fjernet skaller, klid og kim. Dette รฆndrer risens smag, tekstur og udseende, forlรฆnger dets opbevaringstid og gรธr det lettere at fordรธje.
Efter formaling poleres risen, hvilket resulterer i et frรธ med et lyst, hvidt og skinnende udseende.
Processerne fjerner en del af nรฆringsstofferne, og en unuanceret diรฆt baseret pรฅ hvid ris, kan medfรธre sygdommen beriberi pรฅ grund af mangel pรฅ thiamin (vitamin B1).
Berigelse af hvid ris med B1, B3 og jern er f.eks. pรฅkrรฆvet ved lov i USA, nรฅr den distribueres af offentlige programmer til skoler, nonprofitorganisationer eller fremmede lande.
Brune ris
Denne type har en tydelig nรธddeagtig smag. Brune ris gennemgรฅr kun minimal formaling, som fjerner skallen, men bevarer klidlaget. Pรฅ grund af dette bibeholder risen mere vitamin-, mineral- og fiberindhold end almindelig eller parboiled hvid ris.
Kornene forbliver adskilte, nรฅr de koges, som hvide langkornede, men det tager lรฆngere tid at blรธdgรธre dem. De kogte korn har en sej tekstur, som mange mennesker nyder. Den fรฅs ogsรฅ i parboiled udgave.
Brun ris kan let erstatte hvide ris i enhver ret, og indeholder flere nรฆringsstoffer som fosfor, magnesium og kalium, samtidig med at den ogsรฅ tilbyder mere fiber pr. portion end hvid.
Parboiled brune og hvide ris
Den adskiller sig ved, at i modsรฆtning til almindelig hvid og brun ris, som formales direkte fra marken, sรฅ dampes parboiled ris let under tryk inden formaling.
Denne proces hรฆrder kornet, hvilket reducerer muligheden for overdreven kogning. Det hjรฆlper ogsรฅ med at bevare meget af det naturlige vitamin- og mineralindhold, der findes i de formalede lag.
Kan bruges i de samme retter som almindeligt langkorn og er isรฆr god i salater. Nรฅr den er kogt, har den en tรธr og fast struktur.
Arborio
Opkaldt efter byen i Piemonte, Italien. Arborio-kornene er ovale i form og mรฆlkehvide.
Kornene har et hรธjt amyloseindhold, hvilket betyder, at de frigiver betydelig stivelse under tilberedningen, som skaber den karakteristiske cremethed, der er ideel til risotto.
Dette er den mest velegnede type til dine risotto-retter. Det indeholder mere stivelse end nogle andre typer ris, som frigรธres, nรฅr du koger, og det egner sig til at skabe cremet, lรฆkker risotto.
Nรฅr den er kogt, vil den stadig have en let fast tekstur.
Aromatiske ris
Disse indeholder en naturlig ingrediens, 2-acetyl 1-pyrolin, som er ansvarlig for deres duftende smag og aroma.
Duftkvaliteten af โโaromatisk ris kan variere fra et รฅrs hรธst til det nรฆste, som vin.
De fineste aromatiske ris lagres for at frembringe en stรฆrkere aroma. Aromatiske sorter er f.eks. basmati- og jasminris.
Basmati
Er en type langkornet ris og er en beskyttet sort, dyrket hovedsageligt ved foden af โโHimalaya i Indien og Pakistan.
Nogle gange beskrevet som 'Prince of Rice'. Det har en duftende smag og aroma og er den ris, der bruges i indiske retter.
Kornene er separate og luftige, nรฅr de koges. I indiske opskrifter koges det ofte med krydderier for at forbedre kornets aromatiske egenskaber.
Brun basmatiris har et hรธjere fiberindhold og en endnu stรฆrkere aroma end hvid basmati. Hvis du f.eks. vil lave din egen pilaf, er det den ris, du trygt kan bruge.
Jasmin
Dyrkes primรฆrt i Thailand. Kornenes lรฆngde og slankhed antyder, at de forbliver adskilte ved madlavning, men det adskiller sig fra andre lange kornris, da det har en blรธd og let klรฆbrig struktur, nรฅr den koges.
God til kinesisk og sydรธstasiatisk mad. Jasminris er nรธddeagtig og aromatisk, lidt mere end basmatiris.
Sushi-ris
Dette er en kortkornet, glutinรธs hvid ris, der kombineres med riseddike og derefter afkรธles til rulning i sushi.
Som regel kan du finde den pakket og mรฆrket som "sushiris."
Vilde ris
Interessant nok er det faktisk ikke ris. Det ligner og fungerer som sรฅdan, deraf navnet. Vilde ris er faktisk lavet af frรธ, der kommer fra en type sumpgrรฆs.
Det har flere antioxidanter end egentlig ris, og har et hรธjere indhold af kostfibre og proteiner. Smagen er kraftig og aromatisk.
Denne type krรฆver en noget lรฆngere tilberedningstid. De forbliver lรธse ved tilberedning.
Havreris
Et af de sidste nye tiltag pรฅ rismarkedet, er Fazer Havreris. Den er produceret i Norden pรฅ nordisk havre.
Fazer Havreris pรฅvirker klimaet med kun en sjettedel sammenlignet med ris fra Thailand og er derfor et klimavenligt alternativ til almindelige ris.
Desuden er det sundere og har en betydeligt hรธjere nรฆringsvรฆrdi end almindelige hvide ris. Fazer Havreris koges kun 13 min.
Fazer Havreris kan bruges bรฅde koldt og varmt. Fazer Havreris har 67 procent mere protein end almindelige hvide ris.
Nรฆringsindhold
Ris er en rig kilde til kulhydrater, kroppens vigtigste brรฆndstofkilde. Kulhydrater kan holde dig fyldt med energi og mรฆthedsfornemmelse i lang tid. De har et hรธjt indhold af natrium.
Isรฆr de brune er en fremragende kilde til mange nรฆringsstoffer, herunder fibre, mangan, selen, magnesium og B-vitaminer.
Bรฅde hvid og brun ris indeholder hovedsageligt kulhydrat (ca. 80%) og stort set ingen fedt eller sukker.
Kogt indeholder de meget vand, der udgรธr nรฆsten 70% af dets samlede vรฆgt.
Hvid og brun ris har nogenlunde samme kalorieindhold, kulhydrat, protein og fedtindhold.
Nรฆringsindhold 100 gram (hvid, langkornet poleret ris)
Energiindhold 1527 kj/365 kalorier
Kulhydrat 79,9 gram
Protein 7,13 g
Fedt 0,66g
Sรฅdan koger du ris
Hvem har ikke prรธvet, at risen er brรฆndt pรฅ? Men nรฅr du fรธrst har teknikken, sรฅ er ris utrolig nem at tilberede.
Sรฅdan gรธr du, nรฅr du koger almindelig hvid ris (andre ristyper kan variere โ lรฆs pรฅ emballagen)
1. Skyl risene.
Hรฆld dem op i en finmasket si og skyl under koldt rindende vand i mindst 20 sekunder, sรฅ du fรฅr fjernet rester af stivelse, som kan resultere i mere klรฆbrige ris.
2. Det rette forhold.
For de fleste typer bruger du altid et forhold pรฅ 1 kop ris til 2 kopper vand, som du kan skalere op eller ned. Tjek dog emballagen for en sikkerheds skyld. For variation i smag, kan du tilsรฆtte forskellige bouillonvarianter, f.eks. grรธnsags- eller kyllingebouillon.
3. Kog vandet op
Bring vandet til kogning, hรฆld risene i sammen med en lille smule salt i og bring igen til kogning. Nogle foretrรฆkker en lille klump smรธr i risene under kogning.
4. Kog ved svag varme
Efter tilsรฆtning af ris vil temperaturen pรฅ dit vand falde betydeligt, og det holder op med at koge. Lad det komme tilbage til lav kogning igen, og lรฆg lรฅg pรฅ. Lad lรฅget blive pรฅ, sรฅ dampen holdes inde. Kog ca. 12 minutter.
5. Lad det trรฆkke.
Sluk for varmen, behold lรฅget pรฅ og hold dampen inde, og lad det hvile i 10-12 minutter i den dampende gryde.
8. Rรธr rundt
Brug en gaffel til forsigtigt at blande og lรธfte risene for at sikre, at kornene ikke klรฆber sammen.
Se mere om kogning af ris her.
Opbevaring og holdbarhed
Ris opbevares bedst i lufttรฆtte beholdere som glas- eller plastbeholdere. De har en holdbarhed pรฅ ca. et halvt รฅr ved stuetemperatur (25ยฐC).
Det er vigtigt, at du ikke lader kogte ris stรฅ pรฅ kรธkkenbordet til nรฆste dag.
Evt. rester skal i kรธleskabet hurtigst muligt, da der kan vรฆre overskydende bakteriesporer selv efter kogningen, som kan udvikle sig.
Der kan vรฆre toksiner, som ikke pรฅvirkes af opvarmning, og bakterien, der kan gรธre os syge, hedder Bacillus cereus.
Opbevares kogt ris og pasta ikke korrekt, og bliver man ramt af denne bakterie, kan det medfรธre diarrรฉ og opkast.
Fakta
Ris, (Oryza sativa), spiseligt stivelsesholdigt kornkorn af grรฆsplanten (familie Poaceae). Den dyrkede plante er et รฅrligt grรฆs og vokser til ca. 1,2 meter i hรธjden.
Planten krรฆver varme og fugtighed i vรฆkstsรฆsonen, og dyrkes derfor i troperne og dele af subtroperne. Nogle varianter skal stรฅ under vand i hele vรฆkstsรฆsonen (vรฅdris), mens andre kan dyrkes uden overrisling (tรธrris).
Ris er en basisfรธde til mere end halvdelen af โโverdens befolkning, og 90% af verdens ris kommer fra Asien, hovedsageligt i Kina, Indien, Indonesien og Bangladesh, med mindre mรฆngder dyrket i Japan, Pakistan og forskellige sydรธstasiatiske lande. Ris dyrkes ogsรฅ i dele af Europa, i Nord- og Sydamerika og i Australien.
Producenter fremstiller mange produkter af ris, herunder rismel, rissirup, risklidolie og rismรฆlk.
Mange kulturer har beviser for tidlig risdyrkning, herunder Kina, Indien og civilisationerne i Sydรธstasien.
Imidlertid kommer de tidligste arkรฆologiske beviser fra det centrale og รธstlige Kina og dateres til 7000โ5000 fvt.
Opskrifter
Her fรฅr du nogle af de mest populรฆre retter og opskrifter med ris.
Risengrรธd i gryde, ovn og seng
Orientalsk risret a la Knorr
Risotto - klassisk opskrift
Stegte ris
Risalamande med kirsebรฆrsauce
Boller i karry
Kylling i karry
Broget hverdagsgryde - nem opskrift
General Tso's kylling - nem og lรฆkker opskrift pรฅ kinesisk kylling
Ungarsk risfad
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments