Paella er en klassisk spansk ret, og her er opskriften med blandt andet ris, skaldyr, kylling og hvidvin. Og paellaen er faktisk ikke så svær at lave.
Har du været i Spanien, har du helt sikkert også spist paella, og du er sikkert også blevet ret vild med denne skønne klassiker.
Grundlæggende er spansk paella en risret, der kan laves på forskellige måder, men typisk er paellaen med skaldyr, fisk, kød (eller kylling) og safran, der giver den karakteristiske gule farve til risretten.
Nogen laver også den spanske risret med karry, og opnår den gule farve på den måde. Men jeg synes safranen er bedre, selvom den også koster noget mere.
Fakta om paella
Hvis du undrer dig over hvorfor det hedder paella, så er der en simpel forklaring. Paella er blot navnet på den specielle (og noget store) pande, der anvendes til tilberedningen af den spanske risret.
Navnet udtales i øvrigt pah-eh-ja, og risretten stammer vist oprindeligt fra Valencia, men den er i dag populær over hele verden.
Men her er opskriften, den er nem at lave, og så er denne portion beregnet som hovedret til ca. otte personer. Hvor ingen kommer til at sultne fra bordet. Den spanske paella er lavet med Bon-Fire bålfad.
Ingredienser til paella
500 gram friske og rensede muslinger
1 kilo parboiled ris
2 liter hvidvin
Lidt flydende kyllingfond
1-2 gram hel safran
1 kilo kylling eller unghanebryst i strimler
1 kilo prawns uden skal og streng
500 gram kammuslinger
2 røde peberfrugter i tern
2 grønne peberfrugter i tern
200 gram sukkerærter i strimler
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Tænd et bål op, og sæt dit Bon-fire treben med BBQ-pande henover.
- Hæld hvidvin og lidt kyllingfond på panden sammen med safran og de rensede muslinger. Få eventuelt din fiskehandler til at rense muslingerne. Lad det koge til muslingerne åbner sig.
- Tag muslingerne fra i en skål og tilsæt så ris, kylling (eller unghanebryst), prawns, kammuslinger og peberfrugterne på panden.
- Lad det hele koge under moderat omrøring til risene har optaget al væsken.
- Tilsæt så muslingerne igen sammen med sukkerærter, og smag din paella til med salt og peber. Så er paellaen klar.
Se også min opskrift på:
Man ved aldrig helt hvor meget væske risene når at suge, og derfor kan det være nødvendigt at tilsætte lidt mere væske, for at retten ikke steger tør.
Her kan du komme lidt mere vand eller hvidvin på.
Jeg kan i øvrigt anbefale et koldt glas rosévin til den lækre paella.
Opskriften er udarbejdet af Bon-Fire, der producerer de kendte bålsteder og udstyr, og derfor er den beregnet til deres BBQ-pande. Paellaen kan dog selvfølgelig også laves på andre store pander.
Del dine ideer og tanker med os andre her: