Kalveculotte kan du lave i en gasgrill med denne metode, hvor du er sikker på et godt resultat. Kernetemperatur på 55 grader er perfekt.
Kalveculotte er et fremragende stykke kød at komme på grillen, og her kan du se hvordan du steger den helt perfekt.
Køb altid en kalveculotte af god, dansk kvalitet. Det betaler sig altså, og det kan ikke siges nok.
Opskriften er til ca. seks personer.
Ingredienser
1,5 kilo dansk kalveculotte
0,5 deciliter olivenolie
3 fed hvidløg
2 kviste frisk rosmarin
2 teskefulde groft salt
Friskkværnet peber
Til sky/sovs
1 grofthakket rødløg
2 finthakket gulerod
4 deciliter kalvefond
3 kviste frisk timian
20 sorte peberkorn
1 spiseskefuld æbleeddike eller gastrik
Derudover til sovs
1 decilter piskefløde
1 teskefuld rørsukker
Friskkværnet peber
Sky fra culotten i sølvpapir
Maizena
Fremgangsmåde
- Med en skarp kniv fjerner du først en eventuel sølvsene under kalveculotten, så der kun er kød tilbage. Ingen skal spise sener eller andet snavs. Vend så culotten om, og rids krølfedtet i store ruder.
- Giv hver side af culotten en teskefuld groft salt, og lad det nu trække lidt.
- Imens laver du marinaden til kødet. Kom olivenolien i en lille skål, pres tre fed hvidløg ned i olien, og pil bladene af rosmarinkvistene. Hak dem, og dem ned i marinaden, som du nu rører godt sammen.
- Smør kalveculotten grundigt ind i rosmarin/hvidløgsmarinaden på begge sider, og lad den trække en times tid. Gerne længere.
- Gør imens en alubakke klar. Kom kalvefond, timian, gulerod, rødløg, peberkorn og æbleeddike/gastrik.
- Tænd grillen og varm den godt igennem. Jeg har grillet kalveculotten på min Weber Q3200 gasgrill, men metoden er den samme på alle gasgrill.
- Når grillen er varmet godt igennem med begge brændere tændt, skruer du varmen ned på halvt blus og så bruner du kalveculotten ved direkte varme. Den skal brunes tre minutter på hver side,
- Læg en stegholder i alubakken, og placér kalveculotten i den.
- Sluk for den inderste brænder, og skru en anelse op for den yderste, så gasgrillen holder en temperatur på 180-190 grader.
- Stil alubakken med kalveculotten midt i grillen, stik et stegetermometer i den - og luk låget.
- Nu skal culotten grilles indtil den når en kernetemperatur på 55 grader. Ikke mere. Afhængig af vejr og vind (og varme i grillen) tager det 30-40 minutter. En kernetemperatur på 55 grader sikrer dig en mør og rosa kalveculotte, der hverken er rød eller gennemstegt.
- Tag kalveculotten af, og pak den ind i sølvpapir, og lad den hvile i 15 minutter inden udskæring.
- Skyen fra alubakken sigter du ned i en kasserolle og koger det op. Tilsæt fløde. Kom også den opsamlede sky fra culotten i sølvpapiret i, og smag til med rørsukker, salt og friskkværnet peber. Jævn sovsen med lidt Maizena, der er udrørt i en smule koldt vand.
Gode råd kulgrill
Hvis du vil lave kalveculotte i en kuglegrill, skal du ikke tænde flere kul/briketter, end du kan holde en temperatur i kuglegrillen på omkring 190 grader.
Brun culotten ved direkte varme, og følg ellers tid og kernetemperatur som beskrevet ved grillning i gasgrill.
Kernetemperatur
Den perfekte kernetemperatur i kalveculotte er 55 grader, hvor du har en flot rosa steg, der hverken er rå eller gennemstegt.
Se i øvrigt tabel over kernetemperatur i alle udskæring her.