Jeg elsker asparges! Både de grønne og de hvide, og her kan du læse alt om asparges, forskellen, sæson, næringsindhold, fakta og hvordan de tilberedes.
Asparges er en af de ældste dyrkede køkkenurter og en rigtig forårsbebuder. Dog er især den hvide asparges en lidt overset delikatesse i det danske køkken.
I Tyskland har aspargesene til gengæld opnået stor popularitet - særligt den hvide variant. Det er nærmest en folkefest, når de hvide asparges – på tysk Spargel - er klar.
Der findes sågar tyske aspargesmuseer, aspargescykelruter og aspargesfestivaller. Så de giver den altså gas syd for grænsen.
Både grønne og hvide er nemme at tilberede, fulde af smag og vitaminer og så kan de indgå i mange retter – både alene og som tilbehør.
Vi har samlet en række opskrifter som inspiration til denne sunde spise.
Indhold
- Jeg elsker asparges! Både de grønne og de hvide, og her kan du læse alt om asparges, forskellen, sæson, næringsindhold, fakta og hvordan de tilberedes.
- Vitaminer
- Næringsindhold
- Tilberedning
- Fakta
- Forskellen på hvide og grønne asparges
- Opskrifter med asparges
- Hvide asparges med brunet smør
- Tarteletter med høns i asparges
- Grøn aspargessuppe (suppe med asparges på 25 min.)
- Aspargessuppe
- Æggekage med asparges
- Stuvede hvide asparges
- Hønsesalat
- Sommergryde
- Ovnbagte grønne asparges og tomater
- Torsk med asparges
- FAQ
- Kommentarer
Vitaminer
Det kan godt betale sig at spise masser af asparges, for de er fyldt med gode kostfibre.
De er også rige på blandt andet C-vitaminer, folinsyre og flere B-vitaminer.
De indeholder ikke noget fedt, næsten ingen kalorier, men fremmer derimod kroppens dannelse af glutathion, et stof der er afgørende for en effektiv leverafgiftning. Brug dem blandt andet til de lækre butterdejspakker med asparges.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 20
Fedt: 0 gram
Kulhydrater: 4 gram
Protein: 2 gram
Tilberedning
Læs mere om tilberedning af grønne asparges her.
Her kan du se hvordan du tilbereder de hvide asparges.
Fakta
Helt fra oldtiden har asparges været kendt og dyrket i Ægypten, og i Romerriget var aspargesen værdsat som en stor delikatesse.
Her i landet omtales aspargesplanten fra det 16. århundrede.
Aspargesen er en staude i familie med liljekonvallen.
De hvide asparges skal gro i jord og med en presenning over for ikke at få sol.
De grønne gror på flad jord og får masser af sol.
De hvide er mere besværlige at dyrke og høste og er derfor dyrere end de grønne.
Forskellen på hvide og grønne asparges
Punkt | Grønne asparges | Hvide asparges |
---|---|---|
Dyrkning | Vokser over jorden og får sollys. Bliver grønne pga. klorofyl | Vokser under jorden, dækket af jord eller folie for at undgå sollys |
Smag | Mere grøntsagsagtig og nøddeagtig i smagen | Mild, delikat, lidt bitter og sødlig |
Skrælning | Behøver sjældent at blive skrællet , roden knækkes af | Skal altid skrælles grundigt (fra hoved og ned) |
Konsistens | Tyndere og mere fleksible | Tyk, fast og mere "kødfuld" |
Tilberedningstid | Koges eller grilles meget kort - typisk kun 1 minut ved kogning | Koges/dampes i 6–12 min. afhængig af tykkelse |
Farve | Grøn (evt. med lilla spidser) | Helt hvid eller let rosa/lilla i spidsen |
Pris og tilgængelighed | Billigere og fås hele året (ofte importeret) | Dyrere, sæsonvare (april–juni) og ofte fra lokal produktion |
Opskrifter med asparges
Her får du 10 af de mest populære opskrifter med asparges på Madens Verden.
Hvide asparges med brunet smør
Tarteletter med høns i asparges
Grøn aspargessuppe (suppe med asparges på 25 min.)
Aspargessuppe
Æggekage med asparges
Stuvede hvide asparges
Hønsesalat
Sommergryde
Ovnbagte grønne asparges og tomater
Torsk med asparges
FAQ
Danske hvide og grønne asparges har kort sæson – ca. fra 1. maj og frem til Skt. Hans, hvor man stopper med at høste dem.
Aspargesene opbevares bedst i en plastpose i køleskab. Her kan de holde sig i cirka tre dage.
Asparges kan fryses, men de skal først blancheres i kogende vand i et minuts tid inden frysning.

- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments