Mexicansk mad er krydret og fuld af smag. Her er en oversigt over de krydderier, der er godt at have på lager, så du altid kan lave mad a la Mexico.
Mexicansk mad er ikke kun hot og spicy. Det er et køkken med rige smagsnuancer, farverige retter og varierende konsistenser. Her i Danmark har vi taget det mexicanske køkken til vores hjerter. Særligt tortillas og nachos er nærmest blevet en del af vores nationalretter.
Derfor får du en oversigt over de mest anvendte krydderier, så du ved, hvad der er godt at have på lager, hvis du spontant beslutter dig for at lave mexicansk mad.
Avocadoblade
Avocadoblade er præcis, hvad navnet antyder: Blade fra avocadobusken. De bruges blandt andet i mole og supper, friske såvel som ristede.
Smagen er stærk og aromatisk, lidt anis parret med hasselnødder. Det er sjældent, at man kan finde avocadoblade i et almindeligt supermarked, men du kan købe dem på nettet og have dem liggende, til du får brug for dem.
Cayennepeber
Dette krydderi er lavet af stødt og tørret cayennechilifrugt. Det er temmelig stærkt, men kan bruges i stedet for peber, hvor det vil tilføje en anden skarphed end almindelige sorte peberkorn.
Chili
Chili af enhver farve, størrelse og styrke er uundværlige i mexicansk mad. Friske chili kan holde sig et par uger i køleskabet i en lukket pose, men du kan også have et basislager med tørrede, hele chili, stødt chili og chilipulver.
Hvidløg
Hverken hvidløg eller løg er krydderier, men de er begge hyppigt brugt i det mexicanske køkken, derfor skal de med her. Faktisk er hvidløg den mest brugte smagsgiver i Mexico, og der er ikke mange retter, som ikke indeholder et fed eller fem.
Kanel
I traditionel, dansk mad bruges kanel udelukkende i desserter og brød. Mange folkeslag som nordafrikanere, indere og mexicanere har integreret kanel både i søde og stærke retter, for eksempel den mexicanske, tykke sauce mole.
Ofte kombineres kanel med spidskommen, men både kaffe såvel som chokolade vil ofte laves med kanel.
Koriander
Koriander er i familie med gulerødder, men bladenes smag er nærmere hen ad citrusfrugter. Mexicansk mad indeholder både korianderfrø og de friske grønne blade, en salsa er for eksempel ikke en ordentlig salsa uden korianderblade.
Frøenes smag er sødere end bladenes, men du kan bruge dem eller stødt koriander i mange retter. Især desserter og kager kan indeholde korianderfrø.
Mexicansk oregano
Ikke at forveksle med den oregano, vi typisk bruger i italienske retter. Den mexicanske med det latinske navn Lippia graveolen er nemlig stærkere i duft og smag, nærmest syrlig med et strejf af lakrids.
Mexicanerne bruger oreganoen i et utal af retter, fra simre- og bønneretter til grillkylling og tacos.
Nelliker
Nelliker, kanel og spidskommen er en almindelig krydderiblanding i Mexico, som blandt andet bruges i mole. Mole er en tyk sauce, der blandt andet kan laves af sorte bønner.
Paprika
Røget paprika er også en almindelig ingrediens i mexicansk mad. Paprika er et mildt krydderi og køber du den røget, får du en fin peber- og røgsmag. Ofte er der paprika i marinader til kød og i krydderiblandingen chipotle.
Spidskommen
Endnu et brugt krydderi med en lettere besk smag og meget stærk duft. Når man bruger spidskommen med måde gør den underværker i en ret, krydrer man for meget, dominerer den hele smagen og overdøver nærmest de andre ingredienser.
Du vil næsten altid finde spidskommen i taco krydderiblandinger.
Kilder: Quepasafoods.com, The Sprout Eats og Spicesinc.com.
Opskrifter på mexicansk mad
Din vurdering
-
Mexicansk mad - disse krydderier har du brug for
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments