Mexicansk gryderet med oksekød og en stærk sauce er en rigtig simreret. Serveres med små majstortillas og en frisk ananas-salsa.
Mexicansk gryderet har fuld fart på smagen. Denne ret hedder birria, og man kan servere den som en gryderet serveret med ris og tortillas.
Men du kan også bruge kødet som fyld i tortillas sammen med en mild ananas-salsa og en god chilisauce.
Birria er ofte kogt på ged, men det er måske ikke lige sagen herhjemme, så jeg bruger gode osso buco, som steges på panden, og derefter simrer i chilisauce i tre timer.
Så vi har altså en opskrift, der skal forberedes tre-fire timer før servering, fordi det er vigtigt, at kødet trækker smag.
Opskrift på Birria - mexicansk gryderet
Ingredienser
- 600 gram oksekød for eks. osso buco
- 1 spsk smør
- salt
Saucen
- 1 stort rødløg grofthakket
- ½ rød chilifrugt hakket, eventuelt en hel
- 1,5 tsk chiliflager
- 4 fed hvidløg el. 5, hvis det er små fed
- 1 tsk korianderfrø
- 1 tsk oregano
- 1 tsk spidskommen
- 3 tomater grofthakket
- 100 gram tomatpure
- 1 spsk hvidvinseddike eller æbleeddike
- 4 dl oksefond eller oksebouillon
- 1 kanelstang
- 2 stk laurbærblade
- salt og friskkværnet peber
Ananassalsa
- 100 gram ananas i tern, dåse el. frisk
- ½ agurk i tern
- ½ rødløg hakket
- 2 cm rød chili finthakket
- ½ peberfrugt gul el. rød, små tern
- frisk koriander
- 1 lime saften
- flagesalt
Sådan gør du
- Begynd med at stege osso buco i smør på panden - skær hak i senerne rundt om kødet, så de ikke løfter sig, når de bliver stegt. Sæt til side.
Chilisaucen
- Hak løg, hvidløgsfed og den friske, røde chilipeber. Knus korianderfrø i en morter.
- Steg løg og frisk chili på panden tre-fire minutter, tilsæt derefter hvidløg, chiliflager, spidskommen, oregano og korianderfrø. Steges et par minutter.
- Tilsæt tre groft hakkede tomater og rør rundt et minuts tid. Tilsæt tomatpure, eddike og fond (el. bouillon).
- Tilsæt en kanelstang samt laurbærblade og lidt salt og peber. Lad chilisaucen simre i en halv time.
Birria
- Nu skal du tage kanelstang og laurbærblade op ad gryden, blend saucen og kom den tilbage i gryden. Placer dine osso buco i saucen og lad det hele simre i ca. tre timer. Smag til med chilisauce, salt og peber. Hvis saucen ikke dækker kødet, kan du hælde mere vand/bouillon i.
Ananassalsa
- Ingredienserne skæres i små tern, de friske blade blandes med grøntsagerne.
- Dryp limesaft over salsaen og smag til med flagesalt.
Tip
Du kan sagtens bruge andre kødudskæringer, men det er en god ide at bruge kød med ben, som virkelig kan give smag til retten.
En mexicansk gryderet som denne kan tilsættes en dåse sorte bønner, som simrer med de sidste ti minutter.
Server gerne med små majs-tortillas og en ananassalsa.
Se andre mexicanske opskrifter: