Mexicansk mad er blevet meget populรฆrt herhjemme, og her fรฅr du de mest populรฆre mexicanske retter, der alle har masser af smag.
Mexicansk mad bรฆrer prรฆg af alle de dejlige frugter og urter, der vokser i Mellemamerika. Her er fuld smรฆk pรฅ smagen med masser af chilifrugter, koriander og lime.
Her finder du blandt andet de mest populรฆre mexicanske retter herhjemme. Retter som tortilla og tacos med fyld, Tex Mex-retten chili con carne samt den bedste guacamole og sprรธde quesadillas.
Mexicansk mad er sรฅ rig pรฅ variationer og smage, fordi det er en sammensmeltning af det spanske kรธkken samt aztekernes og mayaernes madkultur.
Sรฅ vi fรฅr det bedste fra flere verdener.
Her er ogsรฅ mange ingredienser, som vi kender og elsker blandt andet chokolade, tomater og avocado.
Populรฆr mexicansk mad
- Mexicansk suppe
- Hjemmelavede tortillas
- Huevos rancheros
- Enchiladas - vegetarret med bรธnner
- Fajitas med kylling
- Mexicansk kylling i fad
Mexicanske drikke
Nรฅr vi taler mexicansk mad, skal vi ikke glemme den mest kendte drik tequila, som kan drikkes pรฅ mange forskellige mรฅder.
Den mest udbredte er som shot, men ellers er der blandt andet metoden, hvor du kommer salt pรฅ hรฅnden, slikker det op, drikker et shot tequila og sutter en saften ud af en citronskive.
Den festlige drink Tequila Sunrise skal vi heller ikke glemme.
Mexicanske krydderier
Mexicansk mad er ikke kun hot og spicy. Det er et kรธkken med rige smagsnuancer, farverige retter og varierende konsistenser. Her i Danmark har vi taget det mexicanske kรธkken til vores hjerter. Sรฆrligt tortillas og nachos er nรฆrmest blevet en del af vores nationalretter.
Derfor fรฅr du en oversigt over de mest anvendte krydderier, sรฅ du ved, hvad der er godt at have pรฅ lager, hvis du spontant beslutter dig for at lave mexicansk mad.
Avocadoblade
Avocadoblade er prรฆcis, hvad navnet antyder: Blade fra avocadobusken. De bruges blandt andet i mole og supper, friske sรฅvel som ristede.
Smagen er stรฆrk og aromatisk, lidt anis parret med hasselnรธdder. Det er sjรฆldent, at man kan finde avocadoblade i et almindeligt supermarked, men du kan kรธbe dem pรฅ nettet og have dem liggende, til du fรฅr brug for dem.
Cayennepeber
Dette krydderi er lavet af stรธdt og tรธrret cayennechilifrugt. Det er temmelig stรฆrkt, men kan bruges i stedet for peber, hvor det vil tilfรธje en anden skarphed end almindelige sorte peberkorn.
Chili
Chili af enhver farve, stรธrrelse og styrke er uundvรฆrlige i mexicansk mad. Friske chili kan holde sig et par uger i kรธleskabet i en lukket pose, men du kan ogsรฅ have et basislager med tรธrrede, hele chili, stรธdt chili og chilipulver.
Hvidlรธg
Hverken hvidlรธg eller lรธg er krydderier, men de er begge hyppigt brugt i det mexicanske kรธkken, derfor skal de med her. Faktisk er hvidlรธg den mest brugte smagsgiver i Mexico, og der er ikke mange retter, som ikke indeholder et fed eller fem.
Kanel
I traditionel, dansk mad bruges kanel udelukkende i desserter og brรธd. Mange folkeslag som nordafrikanere, indere og mexicanere har integreret kanel bรฅde i sรธde og stรฆrke retter, for eksempel den mexicanske, tykke sauce mole.
Ofte kombineres kanel med spidskommen, men bรฅde kaffe sรฅvel som chokolade vil ofte laves med kanel.
Koriander
Koriander er i familie med gulerรธdder, men bladenes smag er nรฆrmere hen ad citrusfrugter. Mexicansk mad indeholder bรฅde korianderfrรธ og de friske grรธnne blade, en salsa er for eksempel ikke en ordentlig salsa uden korianderblade.
Frรธenes smag er sรธdere end bladenes, men du kan bruge dem eller stรธdt koriander i mange retter. Isรฆr desserter og kager kan indeholde korianderfrรธ.
Mexicansk oregano
Ikke at forveksle med den oregano, vi typisk bruger i italienske retter. Den mexicanske med det latinske navn Lippia graveolen er nemlig stรฆrkere i duft og smag, nรฆrmest syrlig med et strejf af lakrids.
Mexicanerne bruger oreganoen i et utal af retter, fra simre- og bรธnneretter til grillkylling og tacos.
Nelliker
Nelliker, kanel og spidskommen er en almindelig krydderiblanding i Mexico, som blandt andet bruges i mole. Mole er en tyk sauce, der blandt andet kan laves af sorte bรธnner.
Paprika
Rรธget paprika er ogsรฅ en almindelig ingrediens i mexicansk mad. Paprika er et mildt krydderi og kรธber du den rรธget, fรฅr du en fin peber- og rรธgsmag. Ofte er der paprika i marinader til kรธd og i krydderiblandingen chipotle.
Spidskommen
Endnu et brugt krydderi med en lettere besk smag og meget stรฆrk duft. Nรฅr man bruger spidskommen med mรฅde gรธr den undervรฆrker i en ret, krydrer man for meget, dominerer den hele smagen og overdรธver nรฆrmest de andre ingredienser.
Du vil nรฆsten altid finde spidskommen i taco krydderiblandinger.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Holger Rรธrby Madsen
Tak fordi du lรฆser med. Hvad synes du om denne artikel med mexicansk mad?