• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Supper › Jordskokkesuppe - nem og lækker suppe med jordskokker

Jordskokkesuppe - nem og lækker suppe med jordskokker

billede med hjemmelavet jordskokkesuppe
4.8 fra 69 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
186
SHARES
FacebookMessenger186PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 6. maj 2024 - Udgivet: 24. september 2022

Jeg elsker jordskokkesuppe – den har en vidunderlig smag og konsistens. Smagen er let af nødder og samtidig kan man tydeligt mærke de sunde ting i suppen.

Jeg plejer at tilsætte en smule hvidløg og en kartoffel til suppen. Det gør jeg, da jeg synes det runder smagen af jordskokker fint af – så man kan sige, at opskriften her i virkeligheden er en kartoffel-jordskokkesuppe.

Jordskokken er en rodfrugt og har form som en knold. Smagen er som nævnt lidt nøddeagtig og minder lidt om artiskokker. På engelsk hedder jordskokker i øvrigt Jerusalem artichoke.

Jordskokker er i sæson fra september til april og er som så mange andre rodfrugter mest aktuel i køkkenet i de kolde måneder. Jordskokkesuppe er derfor en rigtig efterårs- og vinterklassiker. Se også fremgangsmåde i min video.

Opskriften her er til fire personer, og mængden passer nok bedst som forret. Vil du bruge suppen som hovedret eller aftensmad, skal du beregne en lidt større mængde – selvom suppen er meget mættende.

Indhold
  • Jordskokkesuppe
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Tips
  • Kartoffel porre suppe
  • Smørstegte jordskokker med timian
  • Jordskokkechips
  • Bagte jordskokker
  • Gammeldags hvidkålssuppe
  • Grøntsagssuppe - nem opskrift på sund suppe
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med hjemmelavet jordskokkesuppe
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Jordskokkesuppe

4.82 fra 69 stemmer
Jordskokkesuppe. Her får du min opskrift på en skøn suppe med jordskokker, der er en nem og cremet suppe som både forret og let hovedret.
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Samlet tid 30 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Suppe
Køkken: Dansk
Kalorier: 266
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 500 g jordskokker - i mindre stykker
  • 1 stor kartoffel - gerne bagekartoffel
  • 1 løg - hakkes groft
  • 2 fed hvidløg - hakkes groft
  • olivenolie
  • 1 tsk timian - tørret - eller frisk timian
  • 8 dl grønsagsfond - en liter vand med to terninger
  • 0,5 citron - friskpresset citronsaft
  • 1 dl piskefløde
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde
 

  1. Jordskokker skrælles og deles i mindre tern. Kartoffel skrælles ligeledes og skæres ud i små tern.
  2. Hak løg og hvidløg groft.
  3. Start med at sautere løg og hvidløg i olivenolie lidt i en tykbundet gryde.
  4. Kom jordskokker og kartofler ved sammen med timian, og lad det svitse videre et par minutter.
  5. Tilsæt så grønsagsfond og friskpresset citronsaft, og lad det nu koge mørt. Det tager cirka 20 minutter.
  6. Blend den kogte jordskokkesuppe med en stavblender, og vend piskefløde i.
  7. Smag suppen til med salt og friskkværnet peber, og varm den igennem.

Næringsindhold

Kalorier: 266kcalKulhydrater: 30gProtein: 4gFedt: 16gMættet fedt: 7gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 7gKolesterol: 28mgNatrium: 1396mgKalium: 605mgKostfibre: 3gSukker: 16gVitamin A: 844IUVitamin C: 13mgCalcium: 48mgJern: 5mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Anret den færdige jordskokkesuppe i lune skåle eller dybe tallerkner, og pynt med lidt olivenolie og bredbladet persille. Du kan også pynte med løgringe, der er sauteret af i lidt smør.

Et godt brød er også altid en sikker vinder, når der serveres suppe – prøv for eksempel med et friskbagt ciabattabrød.

Jordskokkerne behøver reelt ikke at blive skrællet – så længe du vasker dem grundigt og sørger for, at al jord er fjernet. Dog vil det give suppen en lysere farve, hvis du skræller både jordskokker og kartofler.

Jordskokkesuppen er virkelig god som forret, men den kan bestemt også gå som en hovedret, hvor du laver en lidt større mængde suppe.

Flere inspirerende opskrifter:

Kartoffel porre suppe

4.7 fra 331 stemmer
Lav en dejlig kartoffel porre suppe med denne nemme opskrift. Cremet og lækker. Perfekt som forret eller hovedret.
Gå til opskrift
billede med kartoffel porre suppe

Smørstegte jordskokker med timian

4.8 fra 4 stemmer
Smørstegte jordskokker på panden er virkelig lækkert og nemt tilbehør. Jordskokkerne steges møre i smør med timian og lidt citronsaft.
Gå til opskrift
Smørstegte jordskokker er gode at servere til blandt andet bøffer og andet oksekød. Jordskokkerne pandesteges i smør med timian og lidt citronsaft. Foto: Madensverden.dk.

Jordskokkechips

5 fra 1 stemme
Lav dine egne jordskokkechips. Jordskokker renses og snittes i helt tynde skiver, inden du steger dem i olie i et par minutter.
Gå til opskrift
billede med jordskokkechips

Bagte jordskokker

4.8 fra 39 stemmer
Bagte jordskokker: Jordskokkerne er en af de ofte oversete rodfrugter, men med sin nøddeagtige smag gør de sig super godt til blandt andet oksekød.
Gå til opskrift
billederesultat for bagte jordskokker i ovn

Gammeldags hvidkålssuppe

4.9 fra 39 stemmer
Her får du min opskrift på gammeldags hvidkålssuppe med nakkefilet, masser af hvidkål og andre grøntsager. Nem at lave og meget mættende.
Gå til opskrift
gammeldags hvidkålssuppe

Grøntsagssuppe - nem opskrift på sund suppe

4.7 fra 40 stemmer
Her er min opskrift på en nem og fedtfattig grøntssagssuppe, som du hurtig kan lave. Fyldt med grøntsager, og en god måde at få tømt ud i køleskabet på.
Gå til opskrift
grøntsagssuppe

FAQ

Hvad er jordskokkesuppe?

Jordskokkesuppe er en cremet grøntsagssuppe lavet primært på jordskokker, ofte med kartoffel, fløde og løg, og den blendes helt glat. Den har en mild, nøddeagtig smag og elegant konsistens.

Skal man skrælle jordskokker?

Ja, gerne – især til jordskokkesuppe. Skrællen kan give en lidt jordet smag. Tip: Brug en teske eller skrællekniv – og læg evt. de skrællede jordskokker i vand med citron bagefter for at undgå misfarvning.

Kan man fryse jordskokkesuppe?

Ja, du kan godt fryse jordskokkesuppen. Frys den gerne uden fløde for bedste resultat, og tilsæt så først fløden ved genopvarmning. Holdbarhed i fryser: 2–3 måneder.

Kan man lave jordskokkesuppe dagen før?

Ja, det kan du sagtens. Den bliver faktisk endnu bedre dagen efter. Holdbar i køleskab er 2–3 dage. Kan opvarmes forsigtigt – undgå at koge jordskokkesuppen efter fløden er tilsat.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mie Marcella Bang

    december 29, 2024 at 7:32 pm

    Kan suppen afkøles og varmes op 2 dage efter? Tænker at lave den i aften søndag og varmes op tirsdag aften. Nytårsaften

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 30, 2024 at 6:09 am

      Hej Mie
      Ja, det tror jeg ikke er noget problem.
      Jeg laver den ofte selv i forvejen, og så er den meget nem at varme lige inden servering. Dog har jeg kun gemt den én dag, men tænker ikke to dage er et problem.
      God fornøjelse og godt nytår
      BH Holger

      Svar
  2. Peter Norsell

    april 25, 2024 at 5:21 pm

    Hvorfor kommer du citron i de fleste af dine opskrifter?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 26, 2024 at 7:10 am

      Hej Peter
      På grund af smag. Citronsaften er smagsforstærkende og giver lidt syre. Eksempelvis er den fremragende i en persillesovs, hvor den sammen med en smule sukker løfter smagen. Men jeg bruger citronsaft i virkelig mange retter.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Eileen

    november 19, 2023 at 2:07 pm

    Hej

    Hvor lang tid bør man blende suppen, når der er kartoffel i? 😀

    Vh Eileen

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 19, 2023 at 5:07 pm

      Hej Eileen
      Den skal bare blendes indtil den er jævn 🙂
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Billede af kotelet a la milanese.
Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien→ Se opskriften
Lækre og nemme kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin, der både kan tilberedes i ovn og grill. Kartoffelpakkerne er gode som tilbehør. Foto: Madensverden.dk.
Kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Grillet blomkål opskrift
Grillet blomkål med persille - sundt tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for bananis med chokolade
Bananis (hjemmelavet is med banan og chokolade)→ Se opskriften
Persilleolie
Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
pulled pork i ovn
Pulled pork - opskrift i ovn, på grill eller i smoker→ Se opskriften
billederesultat for fetakartofler
Fetakartofler→ Se opskriften
Lækre grillspyd med mørbrad, og gode brunchpølser, der grilles fire minutter på hver side ved lav varme. Foto: Madensverden.dk.
Grillspyd med mørbrad og brunchpølser→ Se opskriften
billede til artikel om nødder og mandler
Er nødder og mandler sunde? Her får du fakta→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required