Jeg elsker jordskokkesuppe – den har en vidunderlig smag og konsistens. Smagen er let af nødder og samtidig kan man tydeligt mærke de sunde ting i suppen.
Jeg plejer at tilsætte en smule hvidløg og en kartoffel til suppen. Det gør jeg, da jeg synes det runder smagen af jordskokker fint af – så man kan sige, at opskriften her i virkeligheden er en kartoffel-jordskokkesuppe.
Jordskokken er en rodfrugt og har form som en knold. Smagen er som nævnt lidt nøddeagtig og minder lidt om artiskokker. På engelsk hedder jordskokker i øvrigt Jerusalem artichoke.
Jordskokker er i sæson fra september til april og er som så mange andre rodfrugter mest aktuel i køkkenet i de kolde måneder. Jordskokkesuppe er derfor en rigtig efterårs- og vinterklassiker. Se også fremgangsmåde i min video.
Opskriften her er til fire personer, og mængden passer nok bedst som forret. Vil du bruge suppen som hovedret eller aftensmad, skal du beregne en lidt større mængde – selvom suppen er meget mættende.
Indhold

Jordskokkesuppe
Ingredienser
- 500 g jordskokker - i mindre stykker
- 1 stor kartoffel - gerne bagekartoffel
- 1 løg - hakkes groft
- 2 fed hvidløg - hakkes groft
- olivenolie
- 1 tsk timian - tørret - eller frisk timian
- 8 dl grønsagsfond - en liter vand med to terninger
- 0,5 citron - friskpresset citronsaft
- 1 dl piskefløde
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Jordskokker skrælles og deles i mindre tern. Kartoffel skrælles ligeledes og skæres ud i små tern.
- Hak løg og hvidløg groft.
- Start med at sautere løg og hvidløg i olivenolie lidt i en tykbundet gryde.
- Kom jordskokker og kartofler ved sammen med timian, og lad det svitse videre et par minutter.
- Tilsæt så grønsagsfond og friskpresset citronsaft, og lad det nu koge mørt. Det tager cirka 20 minutter.
- Blend den kogte jordskokkesuppe med en stavblender, og vend piskefløde i.
- Smag suppen til med salt og friskkværnet peber, og varm den igennem.
Næringsindhold
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Anret den færdige jordskokkesuppe i lune skåle eller dybe tallerkner, og pynt med lidt olivenolie og bredbladet persille. Du kan også pynte med løgringe, der er sauteret af i lidt smør.
Et godt brød er også altid en sikker vinder, når der serveres suppe – prøv for eksempel med et friskbagt ciabattabrød.
Jordskokkerne behøver reelt ikke at blive skrællet – så længe du vasker dem grundigt og sørger for, at al jord er fjernet. Dog vil det give suppen en lysere farve, hvis du skræller både jordskokker og kartofler.
Jordskokkesuppen er virkelig god som forret, men den kan bestemt også gå som en hovedret, hvor du laver en lidt større mængde suppe.
Flere inspirerende opskrifter:
Kartoffel porre suppe
Smørstegte jordskokker med timian
Jordskokkechips
Bagte jordskokker
Gammeldags hvidkålssuppe
Grøntsagssuppe - nem opskrift på sund suppe
FAQ
Jordskokkesuppe er en cremet grøntsagssuppe lavet primært på jordskokker, ofte med kartoffel, fløde og løg, og den blendes helt glat. Den har en mild, nøddeagtig smag og elegant konsistens.
Ja, gerne – især til jordskokkesuppe. Skrællen kan give en lidt jordet smag. Tip: Brug en teske eller skrællekniv – og læg evt. de skrællede jordskokker i vand med citron bagefter for at undgå misfarvning.
Ja, du kan godt fryse jordskokkesuppen. Frys den gerne uden fløde for bedste resultat, og tilsæt så først fløden ved genopvarmning. Holdbarhed i fryser: 2–3 måneder.
Ja, det kan du sagtens. Den bliver faktisk endnu bedre dagen efter. Holdbar i køleskab er 2–3 dage. Kan opvarmes forsigtigt – undgå at koge jordskokkesuppen efter fløden er tilsat.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Mie Marcella Bang
Kan suppen afkøles og varmes op 2 dage efter? Tænker at lave den i aften søndag og varmes op tirsdag aften. Nytårsaften
Holger Rørby Madsen
Hej Mie
Ja, det tror jeg ikke er noget problem.
Jeg laver den ofte selv i forvejen, og så er den meget nem at varme lige inden servering. Dog har jeg kun gemt den én dag, men tænker ikke to dage er et problem.
God fornøjelse og godt nytår
BH Holger
Peter Norsell
Hvorfor kommer du citron i de fleste af dine opskrifter?
Holger Rørby Madsen
Hej Peter
På grund af smag. Citronsaften er smagsforstærkende og giver lidt syre. Eksempelvis er den fremragende i en persillesovs, hvor den sammen med en smule sukker løfter smagen. Men jeg bruger citronsaft i virkelig mange retter.
Alt det bedste
Holger
Eileen
Hej
Hvor lang tid bør man blende suppen, når der er kartoffel i? 😀
Vh Eileen
Holger Rørby Madsen
Hej Eileen
Den skal bare blendes indtil den er jævn 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger