Stærk, sød, krydret, med eller uden korn, fransk? Sennep fås i mange varianter, som egner sig til hvert sit formål og ikke mindst tilpasset vores forskellige smagsløg.
For ikke alle er lige begejstrede for de små frø, som med deres skarpe smag danner basis for de forskellige sennepsvarianter. Men prøv varianterne og giv senneppen en chance i dit køkken.
Læs her mere om, hvordan du både kan lave din egen sennep og hvordan du bruger den i din madlavning.
Oversigt
- En lang historie
- Opskrift på hjemmelavet sennep
- Næringsindhold (ca. pr. 100 g)
- Sjove facts
- Opskrifter
- Kylling i sennepssovs
- Nakkekoteletter i sennepssovs (i grill eller ovn)
- Sennepssovs - den bedste opskrift
- Skidne æg
- Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing
- Glaseret skinke
- Kalkun i sennepssauce
- Krammekål
- Sennepsglaseret svinemørbrad med bacon
- Skinkemignon med timian og sennepssky
- Fakta
- FAQ
- Kommentarer
En lang historie
Ifølge beretninger var sennep det første krydderi, som mennesker nogensinde har brugt i deres mad.
Ægyptiske faraoer fyldte gravene med sennepsfrø for at ledsage dem ind i efterlivet, men romerne var de første til at male de krydrede frø til en smørbar pasta og blande dem med en smagfuld væske - som regel vin eller eddike.
Franske munke, der blandede de malede frø med "must" eller ufermenteret vin, inspirerede til ordet "sennep" fra det engelske mustard, der stammer fra det latinske ”mustum ardens” (som løst oversat betyder "brændende vin.")
Opskrift på hjemmelavet sennep
Du kan nemt lave din egen sennep. Grundopskriften består af sennepsfrø, vineddike, vand eller vin, salt og eventuelt sukker eller honning og krydderier.
Du starter med at knuse 200 gram sennepsfrø i en morter. Nu har du en hjemmelavet sennepsmel.
Vej 80 gram almindelig eddike af sammen med 250 gram vand.
Rør nu gradvist din sennepsmel ind i vand og eddike. Så nemt er det at lave en hjemmelavet sennep.
Du kan nu smage senneppen til med honning, salt, lidt rom eller forskellige krydderier.
Næringsindhold (ca. pr. 100 g)
- Ca. 150 kcal
- Protein: 7–9 g
- Fedt: 8–10 g
- Kulhydrater: 5–10 g (afhængig af sødme)
- Indeholder calcium, magnesium, jern, selen og fibre
- Naturligt glutenfri, men tjek altid mærkning!
Sjove facts
Sennep har været brugt som krydderi i over 3000 år – bl.a. i Kina, Egypten og Romerriget.
I middelalderen var sennep populært blandt de rige som “fattigmandens peber”.
Sennepsfrø er blandt de mest brugte frø i pickles, indiske karryretter og pølsefabrikation.
Der findes hele sennepsfestivaler – især i Tyskland og USA.
Opskrifter
Hvis du synes sennep er for stærk, kan du prøve at lave mad med den, da det mildner den skarpe smag.
Prøv senneppen til andet end tilbehør på din hotdogs eller i dressinger. Den kan nemlig pifte en del retter op og give et krydret pift til din mad.
Her får du de 10 bedste opskrifter med sennep på Madens Verden. Brug søgefeltet øverst og søg flere frem.
Kylling i sennepssovs
Nakkekoteletter i sennepssovs (i grill eller ovn)
Sennepssovs - den bedste opskrift
Skidne æg
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing
Glaseret skinke
Kalkun i sennepssauce
Krammekål
Sennepsglaseret svinemørbrad med bacon
Skinkemignon med timian og sennepssky
Fakta
Som medlem af Brassica- eller Sinapis-slægterne er sennepsplanter nære slægtninge til en overraskende række almindelige grøntsager, herunder broccoli, blomkål, majroer og kål.
Græske Pythagoras brugte sennepsfrø som en kur mod skorpionstik.
Hippokrates roste sennepspasta som et mirakelmiddel, der kan berolige smerter og ømhed, og gamle romerske læger brugte det til at lette tandpine.
Amerika er det land, der bruger mest sennep i verden, nemlig den gule sennep (en mild og sød amerikansk udgave, ofte brugt på hotdogs).
Tilsammen udgør Canada og Nepals afgrøder mere end halvdelen af den globale sennepsproduktion.
National Sennepsdag er siden 1988 blevet fejret den første lørdag i august – og fejres blandt andet på National Mustard Museum i Wisconsin, USA.
FAQ
Sennep er en krydderipasta eller -sauce lavet af knuste sennepsfrø fra planten Sinapis (hvid sennep) eller Brassica (sort/brun sennep). Når frøene knuses og blandes med væske (vand, eddike, vin, øl, m.m.), frigives skarpe olier – og dét giver den karakteristiske stærke smag.
Den klare gule farve kommer ikke alene fra sennepsfrøen, men fra tilsat gurkemeje.
De mest populære typer af sennep er:
Grov sennep – med synlige frø, mildere smag
Stærk sennep – eks. fransk Dijon eller engelsk sennep
Sød sennep – ofte blandet med sukker eller honning (populær i Danmark og Tyskland)
Dijonsennep – fransk klassiker, stærk og cremet
Hele sennepsfrø bruges også i syltning og marinader
Sennep opbevares bedst på køl efter åbning. Holdbarheden er lang, men smagen kan aftage med tiden. På køl ca. 8 måneder efter åbning. Uåbnet ca. 2 år i køkkenskabet. Skal være tæt lukket, så den ikke tørrer ud eller mister styrke.
Sennep anvendes i madlavning til:
Som tilbehør til hotdogs, pølser, hamburgerryg og smørrebrød.
I saucer og dressinger – fx sennepsvinaigrette, remoulade og bearnaise.
I marinader og glasering – især til kød og fisk.
I bagværk og krydderiblandinger – giver dybde og varme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments