Sennep

Her er fakta og opskriften på en nem og hjemmelavet sennep. Læs alt om senneppen, holdbarhed, opbevaring og lækre opskrifter på retter med sennep.
Stærk, sød, krydret, med eller uden korn, fransk? Sennep fås i mange varianter, som egner sig til hvert sit formål og ikke mindst tilpasset vores forskellige smagsløg.
For ikke alle er lige begejstrede for de små frø, som med deres skarpe smag danner basis for de forskellige sennepsvarianter. Men prøv varianterne og giv senneppen en chance i dit køkken.
Læs her mere om, hvordan du både kan lave din egen sennep og hvordan du bruger den i din madlavning.
Sennep har en lang historie
Ifølge beretninger var sennep det første krydderi, som mennesker nogensinde har brugt i deres mad.
Ægyptiske faraoer fyldte gravene med sennepsfrø for at ledsage dem ind i efterlivet, men romerne var de første til at male de krydrede frø til en smørbar pasta og blande dem med en smagfuld væske - som regel vin eller eddike.
Franske munke, der blandede de malede frø med "must" eller ufermenteret vin, inspirerede til ordet "sennep" fra det engelske mustard, der stammer fra det latinske ”mustum ardens” (som løst oversat betyder "brændende vin.")
Opskrift på hjemmelavet sennep
Du kan nemt lave din egen sennep. Grundopskriften består af sennepsfrø, vineddike, vand eller vin, salt og eventuelt sukker eller honning og krydderier.
Du starter med at knuse 200 gram sennepsfrø i en morter. Nu har du en hjemmelavet sennepsmel.
Vej 80 gram almindelig eddike af sammen med 250 gram vand.
Rør nu gradvist din sennepsmel ind i vand og eddike. Så nemt er det at lave en hjemmelavet sennep.
Du kan nu smage senneppen til med honning, salt, lidt rom eller forskellige krydderier.
Opskrifter med sennep
Hvis du synes sennep er for stærk, kan du prøve at lave mad med den, da det mildner den skarpe smag.
Prøv senneppen til andet end tilbehør på din hotdogs eller i dressinger. Den kan nemlig pifte en del retter op og give et krydret pift til din mad.
Spidskålssalat med sennepsdressing
Bønner med sennepsdressing og purløg
Næringsindhold
Sennep er faktisk sundt: Frøene er fulde af næringsstoffer og antioxidanter.
De indeholder selen, omega-3 og 6, kalium, magnesium og calcium, som har antiinflammatoriske egenskaber og formodes også at fremskynde stofskiftet og sænke blodtrykket.
Næringsindhold pr. 100 g (færdigkøbt)
Energi: 167 kalorier
Protein: 5,7 gram
Fedt: 6,4 gram
Kulhydrater: 22 gram
Holdbarhed og opbevaring
Når du ikke har åbnet for senneppen, kan du opbevare den i et køkkenskab eller en køkkenskuffe.
Når du har åbnet for glasset, skal du opbevare den i køleskabet.
Holdbarhed: Åbnet i køleskab: 8 måneder. Uåbnet i køkkenskab: 2 år
Fakta
Som medlem af Brassica- eller Sinapis-slægterne er sennepsplanter nære slægtninge til en overraskende række almindelige grøntsager, herunder broccoli, blomkål, majroer og kål.
Græske Pythagoras brugte sennepsfrø som en kur mod skorpionstik.
Hippokrates roste sennepspasta som et mirakelmiddel, der kan berolige smerter og ømhed, og gamle romerske læger brugte det til at lette tandpine.
Amerika er det land, der bruger mest sennep i verden, nemlig den gule sennep (en mild og sød amerikansk udgave, ofte brugt på hotdogs).
Tilsammen udgør Canada og Nepals afgrøder mere end halvdelen af den globale sennepsproduktion.
Den klare gule farve kommer ikke alene fra sennepsfrøen, men fra tilsat gurkemeje.
National Sennepsdag er siden 1988 blevet fejret den første lørdag i august – og fejres blandt andet på National Mustard Museum i Wisconsin, USA.