• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Sennep (fakta og opskrift på hjemmelavet sennep)

Sennep (fakta og opskrift på hjemmelavet sennep)

Billede med sennep.
Del gerne:
18
SHARES
FacebookMessenger18PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  24. maj 2025 - Udgivet:  19. april 2025

Stærk, sød, krydret, med eller uden korn, fransk? Sennep fås i mange varianter, som egner sig til hvert sit formål og ikke mindst tilpasset vores forskellige smagsløg.

For ikke alle er lige begejstrede for de små frø, som med deres skarpe smag danner basis for de forskellige sennepsvarianter. Men prøv varianterne og giv senneppen en chance i dit køkken.

Læs her mere om, hvordan du både kan lave din egen sennep og hvordan du bruger den i din madlavning.

Oversigt
  • En lang historie
  • Opskrift på hjemmelavet sennep
  • Næringsindhold (ca. pr. 100 g)
  • Sjove facts
  • Opskrifter
  • Kylling i sennepssovs
  • Nakkekoteletter i sennepssovs (i grill eller ovn)
  • Sennepssovs - den bedste opskrift
  • Skidne æg
  • Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing
  • Glaseret skinke
  • Kalkun i sennepssauce
  • Krammekål
  • Sennepsglaseret svinemørbrad med bacon
  • Skinkemignon med timian og sennepssky
  • Fakta
  • FAQ
  • Kommentarer

En lang historie

Ifølge beretninger var sennep det første krydderi, som mennesker nogensinde har brugt i deres mad.

Ægyptiske faraoer fyldte gravene med sennepsfrø for at ledsage dem ind i efterlivet, men romerne var de første til at male de krydrede frø til en smørbar pasta og blande dem med en smagfuld væske - som regel vin eller eddike.

Franske munke, der blandede de malede frø med "must" eller ufermenteret vin, inspirerede til ordet "sennep" fra det engelske mustard, der stammer fra det latinske ”mustum ardens” (som løst oversat betyder "brændende vin.")

Opskrift på hjemmelavet sennep

Du kan nemt lave din egen sennep. Grundopskriften består af sennepsfrø, vineddike, vand eller vin, salt og eventuelt sukker eller honning og krydderier.

Du starter med at knuse 200 gram sennepsfrø i en morter. Nu har du en hjemmelavet sennepsmel.

Vej 80 gram almindelig eddike af sammen med 250 gram vand.

Rør nu gradvist din sennepsmel ind i vand og eddike. Så nemt er det at lave en hjemmelavet sennep.

Du kan nu smage senneppen til med honning, salt, lidt rom eller forskellige krydderier.

Næringsindhold (ca. pr. 100 g)

  • Ca. 150 kcal
  • Protein: 7–9 g
  • Fedt: 8–10 g
  • Kulhydrater: 5–10 g (afhængig af sødme)
  • Indeholder calcium, magnesium, jern, selen og fibre
  • Naturligt glutenfri, men tjek altid mærkning!

Sjove facts

Sennep har været brugt som krydderi i over 3000 år – bl.a. i Kina, Egypten og Romerriget.

I middelalderen var sennep populært blandt de rige som “fattigmandens peber”.

Sennepsfrø er blandt de mest brugte frø i pickles, indiske karryretter og pølsefabrikation.

Der findes hele sennepsfestivaler – især i Tyskland og USA.

Opskrifter

Hvis du synes sennep er for stærk, kan du prøve at lave mad med den, da det mildner den skarpe smag.

Prøv senneppen til andet end tilbehør på din hotdogs eller i dressinger. Den kan nemlig pifte en del retter op og give et krydret pift til din mad.

Her får du de 10 bedste opskrifter med sennep på Madens Verden. Brug søgefeltet øverst og søg flere frem.

Kylling i sennepssovs

5 fra 14 stemmer
Den bedste opskrift på kylling i sennepssovs, der laves i fad i ovnen. Retten er med spinat, og og du får med denne opskrift en kyllingeret i topklasse.
Gå til opskrift
kylling i sennepssovs

Nakkekoteletter i sennepssovs (i grill eller ovn)

5 fra 1 stemme
Sådan laver du de lækreste nakkekoteletter i sennepssovs. Du kan både stege dem i grillen eller i ovn, og de bliver fantastiske.
Gå til opskrift
Meget møre nakkekoteletter i sennepssovs, der laves i enten grill eller ovn. Og dte giver en super dejlig sovs. Foto: Madensverden.dk.

Sennepssovs - den bedste opskrift

5 fra 7 stemmer
Sådan laver du den bedste sennepssovs til fisk. Sovsen er nem at lave som en opbagt hvid sovs, der smages til med sennep i passende mængde.
Gå til opskrift
sennepssovs

Skidne æg

4.8 fra 29 stemmer
Skidne æg er en traditionel dansk æggeret, hvor kogte æg serveres i en sennepssovs. Trods navnet er retten et sikkert hit på påskebordet.
Gå til opskrift
billederesultat for skidne æg

Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing

4.7 fra 92 stemmer
Se denne skønne opskrift på kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing, der er nem at lave og frisk i smagen. En god sommersalat.
Gå til opskrift
kartoffelsalat med asparges

Glaseret skinke

4.8 fra 56 stemmer
Sådan laver du glaseret skinke. Opskrift på en nem glasering, som du laver med brun farin og sennep, hvorefter skinken nemt glaseres i ovnen.
Gå til opskrift
billede med glaseret skinke

Kalkun i sennepssauce

5 fra 1 stemme
Min opskrift på kalkun i sennepssauce, der er en nem og sund ret med kalkun i strimler eller tern, gulerødder og sennep.
Gå til opskrift
kalkun i sennepssauce

Krammekål

5 fra 1 stemme
Få min nemme opskrift på krammekål med honning og sennep, hvor spidskålen krammes godt inden den vendes med dressingen. God som tilbehør.
Gå til opskrift
Billede med krammekål.

Sennepsglaseret svinemørbrad med bacon

4.9 fra 15 stemmer
Se min opskrift på en sticky og sennepsglaseret svinemørbrad med bacon, hvor mørbraden gnubbes med brun farin, paprika og salt.
Gå til opskrift
sennepsglaseret svinemørbrad

Skinkemignon med timian og sennepssky

5 fra 2 stemmer
Skinkemignon kommer fra grisens yderlår, og er et fint stykke kød at stege. Og til en fornuftig pris. Her lavet med timian og en smagfuld sennepssky.
Gå til opskrift
skinkemignon med sennepssky

Fakta

Som medlem af Brassica- eller Sinapis-slægterne er sennepsplanter nære slægtninge til en overraskende række almindelige grøntsager, herunder broccoli, blomkål, majroer og kål.

Græske Pythagoras brugte sennepsfrø som en kur mod skorpionstik.

Hippokrates roste sennepspasta som et mirakelmiddel, der kan berolige smerter og ømhed, og gamle romerske læger brugte det til at lette tandpine.

Amerika er det land, der bruger mest sennep i verden, nemlig den gule sennep (en mild og sød amerikansk udgave, ofte brugt på hotdogs).

Tilsammen udgør Canada og Nepals afgrøder mere end halvdelen af den globale sennepsproduktion.

National Sennepsdag er siden 1988 blevet fejret den første lørdag i august – og fejres blandt andet på National Mustard Museum i Wisconsin, USA.

FAQ

Hvad er sennep?

Sennep er en krydderipasta eller -sauce lavet af knuste sennepsfrø fra planten Sinapis (hvid sennep) eller Brassica (sort/brun sennep). Når frøene knuses og blandes med væske (vand, eddike, vin, øl, m.m.), frigives skarpe olier – og dét giver den karakteristiske stærke smag.

Hvorfra har sennep sin farve?

Den klare gule farve kommer ikke alene fra sennepsfrøen, men fra tilsat gurkemeje.

Hvilke typer sennep findes der?

De mest populære typer af sennep er:
Grov sennep – med synlige frø, mildere smag
Stærk sennep – eks. fransk Dijon eller engelsk sennep
Sød sennep – ofte blandet med sukker eller honning (populær i Danmark og Tyskland)
Dijonsennep – fransk klassiker, stærk og cremet
Hele sennepsfrø bruges også i syltning og marinader

Hvordan opbevarer man sennep?

Sennep opbevares bedst på køl efter åbning. Holdbarheden er lang, men smagen kan aftage med tiden. På køl ca. 8 måneder efter åbning. Uåbnet ca. 2 år i køkkenskabet. Skal være tæt lukket, så den ikke tørrer ud eller mister styrke.

Hvad bruger man sennep til?

Sennep anvendes i madlavning til:
Som tilbehør til hotdogs, pølser, hamburgerryg og smørrebrød.
I saucer og dressinger – fx sennepsvinaigrette, remoulade og bearnaise.
I marinader og glasering – især til kød og fisk.
I bagværk og krydderiblandinger – giver dybde og varme.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her