• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Salvie - fakta om den stærke krydderurt

Salvie - fakta om den stærke krydderurt

Billede med salvie.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Salvie har en intens smag, så der skal ikke mange blade til, før man har en duftende ret. Italienerne bruger den gavmildt, og vi bør skele lidt til dem.

Salvie er en flerårig staude i læbeblomstfamilien, der også rummer krydderurter som timian, oregano og citronmelisse. Planten kan blive op til 70 centimeter høj, og har de kønneste lilla blomster.

Mange har måske oven i købet urten i sin have uden at vide det, for det er en sej plante, der kommer igen og igen. Og dens blomster er så kønne, at den sagtens kan stå som en blomsterstaude i sig selv.

Men salviebladene indeholder en stærk, aromatisk duft og smag. De dunede blade indeholder æteriske olier, der træder meget tydeligt frem, når man rister dem, eller kommer dem i en varm middagsret.

Derfor er det ofte nok at bruge fem blade til en hel ret. Overdoserer man, vil smagen blive bitter i stedet for delikat.

Indhold på siden
  • Salvie har en intens smag, så der skal ikke mange blade til, før man har en duftende ret. Italienerne bruger den gavmildt, og vi bør skele lidt til dem.
  • Anvendelse
  • En medicinsk urt
  • Opbevaring
  • Opskrifter
  • Kommentarer

Anvendelse

De fine blade har en særlig egenskab. De kan nemlig give et kraftigt modspil til fed mad som flæskesteg og pølser, hvor de fremhæver umami-smagen. Derfor har vi traditionelt brugt bladene som et pift til fede, danske retter.

Men salvie er så meget mere end blot en fedtdæmper. Den kan sagtens være hovedpersonen i en ret - det ved italienerne og franskmændene.

En elsket ret i Italien er gnocchi med brunet smør og sprødstegt salvie. Her sørger salviebladene for at give smag til den nøddeagtige smør og samspillet er helt forrygende.

Du kan sagtens bruge pastapenne eller nye, kogte kartofler i stedet for gnocchi, hvis du følger vores opskrift: Gnocchi med brunet smør. En anden klassiker, hvor bladene er en af de vigtigste ingredienser, er saltimbocca med kalvefilet.

Franskmændene bruger ofte salvieblade i Coq au vin og i deres pateer, da den kraftige smag giver et ordentlig spark til det fede kød.

Salviekartofler serveres ofte til den franske klassiker lammekølle provencale.

En medicinsk urt

Så længe mennesket har kendt til denne urt, så længe har man anset den for at være en medicinsk plante med alverdens egenskaber. Navnet betyder direkte helbrede.

I Italien blev det kaldt en kvinde-urt i middelalderen, da man mente, at den kunne regulere svedproduktion og ubehag i forbindelse med menstruation og overgangsalderen. Selv i dag sælges salvietabletter som kosttilskud mod hedeture.

De små blade siges også at indeholde et stof, der påvirker signalerne til hjernen. Et dagligt indtag af bladene skulle resultere i større koncentration, bedre hukommelse og humør.

Opbevaring

Hvis du køber urten i en potte, kan den holde ca. fem dage i stuetemperatur.

Buketter kan holde sig mindst den dobbelte tid i køleskabet i en pose.

Du kan også fryse salvien, for den mister ikke smag, men husk at skylle og hakke bladene, før du kommer dem i en frysepose.

Opskrifter

Kylling med spidskål, tomater og salvie

Svinemørbrad med pasta, salvie og fløde

Salviesmør - lækkert smør med salvie til pasta

Schnitzler med salvie og lækker salviesauce

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Forsiden lige nu

billede med karrykødsovs
Karrykødsovs - nem og lækker opskrift på børnevenlig mad→ Se opskriften
billede til sommersalat med spidskål og ribs
Sommersalat med spidskål, ribs, ærteskud og edamame→ Se opskriften
broget hverdagsgryde
Broget hverdagsgryde - nem og klassisk gryderet→ Se opskriften
billede til små tærter med æg og skinke
Små tærter→ Se opskriften
billederesultat for kylling med pesto og pasta
Kylling med pesto og frisk pasta - nemt og hurtigt→ Se opskriften
grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
Billede af salat med torsk og grøntsager.
Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado→ Se opskriften
ribskage kage med ribs
Ribskage - mormors luftige kage med ribs→ Se opskriften
billederesultat for tærte
Hjemmelavet tærte: De 5 bedste opskrifter på tærte→ Se opskriften
Vegetarisk grillspyd kan sagtens laves i god tid, inden grillen tændes. De har kun godt af at ligge og trække i marinaden, så de får ekstra knald på smagen. Foto: Charlotte Mithril
Vegetarisk grillspyd med grøntsager og halloumi→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her