Salvie har en intens smag, så der skal ikke mange blade til, før man har en duftende ret. Italienerne bruger den gavmildt, og vi bør skele lidt til dem.
Salvie er en flerårig staude i læbeblomstfamilien, der også rummer krydderurter som timian, oregano og citronmelisse. Planten kan blive op til 70 centimeter høj, og har de kønneste lilla blomster.
Mange har måske oven i købet urten i sin have uden at vide det, for det er en sej plante, der kommer igen og igen. Og dens blomster er så kønne, at den sagtens kan stå som en blomsterstaude i sig selv.
Men salviebladene indeholder en stærk, aromatisk duft og smag. De dunede blade indeholder æteriske olier, der træder meget tydeligt frem, når man rister dem, eller kommer dem i en varm middagsret.
Derfor er det ofte nok at bruge fem blade til en hel ret. Overdoserer man, vil smagen blive bitter i stedet for delikat.
Sådan bruger du salvie
De fine blade har en særlig egenskab. De kan nemlig give et kraftigt modspil til fed mad som flæskesteg og pølser, hvor de fremhæver umami-smagen. Derfor har vi traditionelt brugt bladene som et pift til fede, danske retter.
Men salvie er så meget mere end blot en fedtdæmper. Den kan sagtens være hovedpersonen i en ret - det ved italienerne og franskmændene.
En elsket ret i Italien er gnocchi med brunet smør og sprødstegt salvie. Her sørger salviebladene for at give smag til den nøddeagtige smør og samspillet er helt forrygende.
Du kan sagtens bruge pastapenne eller nye, kogte kartofler i stedet for gnocchi, hvis du følger vores opskrift: Gnocchi med brunet smør. En anden klassiker, hvor bladene er en af de vigtigste ingredienser, er saltimbocca med kalvefilet.
Franskmændene bruger ofte salvieblade i Coq au vin og i deres pateer, da den kraftige smag giver et ordentlig spark til det fede kød.
Salviekartofler serveres ofte til den franske klassiker lammekølle provencale.
En medicinsk urt
Så længe mennesket har kendt til denne urt, så længe har man anset den for at være en medicinsk plante med alverdens egenskaber. Navnet betyder direkte helbrede.
I Italien blev det kaldt en kvinde-urt i middelalderen, da man mente, at den kunne regulere svedproduktion og ubehag i forbindelse med menstruation og overgangsalderen. Selv i dag sælges salvietabletter som kosttilskud mod hedeture.
De små blade siges også at indeholde et stof, der påvirker signalerne til hjernen. Et dagligt indtag af bladene skulle resultere i større koncentration, bedre hukommelse og humør.
Opbevaring
Hvis du køber urten i en potte, kan den holde ca. fem dage i stuetemperatur.
Buketter kan holde sig mindst den dobbelte tid i køleskabet i en pose.
Du kan også fryse salvien, for den mister ikke smag, men husk at skylle og hakke bladene, før du kommer dem i en frysepose.
Nemme opskrifter med salvie
Kylling med spidskål, tomater og salvie
Lækker pastaret med bacon, salvie og ærter på 20 min.
Sommerkylling på grill med salvie marinade
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
ilse rauhe
Her er der mange meget nyttige tips. I dette tilfælde omkring salvie,
Kirsten
dejligt med inf om salvie - jeg ved, at den gror vildt på den amerikanske prærie, hvor den er brugt af indianerne som et antisepticum. Nå, jeg kunne godt tænke mig lidt flere opskrifter med salvie - jeg har en kæmpestor en i haven.