Peberfrugt

Peberfrugt er bugnende fulde af C-vitaminer. Lige så sunde de er, lige så gode er de til at give maden en særlig smag. Få viden og opskrifter her.
En peberfrugt ser fantastiske ud, når den ligger sammen i en frugtkurv. Peberfrugter har en skøn form, de er næsten skinnende blanke, og så er de et helt trafiklys af farver: Grøn, gul, rød.
Lige som farverne er forskellige, er smagen også. Den grønne er mere pebret og skarp end den - ofte - sødlige røde.
Men hvorfor er farver og smag forskellige? Det skyldes intet andet end modningsgraden.
De grønne peberfrugter er peberfrugter, der plukkes og spises umodne - før de bliver røde.
Det er fristende at tro, at de gule så er halvmodne, men det er ikke tilfældet. De er modne pebre, som er fremelsket for at få præcis den farve.
I familie med kartoflen
Ja, den er god nok. Peberfrugter er en del af natskyggefamilien lige som blandt andet kartoffel, tomat, chili og aubergine.
Der findes tusindvis af planter under Natskyggefamilien, de fleste stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika, det samme gør peberfrugterne.
Peberfrugt tilhører en gren kaldet Capsicum anuum, som blandt andet tæller de mildere snackpebre samt de stærke jalapeños og cayenne.
Men modsat chilifrugter indeholder peberfrugter ikke den særlige kemiske forbindelse, capsaicin, der får os til at svede og føle, at munden brænder.
Stoffet aktiverer nemlig smertenerverne i munden, når vi spiser en stærk chilifrugt. Så slemt går det ikke med peberfrugten, der højst kan føles en lidt bitter.
Næringsindhold
Der er utrolig få kalorier i en peberfrugt, hvad enten den er rød, gul eller grøn. Til gengæld er de klokkeformede frugter fuld af A- og C-vitaminer, antioxydanter og mineraler som folat og kalium.
De modne røde har det højeste indhold af A- og C-vitaminer.
Her ses energiindholdet for 100 gram grøn, rå peberfrugt og 100 gram rød, rå peberfrugt ifølge DTU Fødevareinstituttets Fooddata.
Rød Peber | Grøn peber | |
Energi | 31 kalorier | 22 kalorier |
Protein | 0,9 gram | 0,9 gram |
Kulhydrat | 5,9 gram | 3 gram |
Fedt | 0,1 gram | 0,3 gram |
Opbevaring og holdbarhed
Peberfrugterne holder længst tid i køleskabet, men skal du bruge dem rå til en salat eller som snacks, skal de ud af køleskabet et par timer, før de spises. Så får du mere smag.
De grønne frugter kan holde sig op til to uger i en lukket pose i køleskabet, de røde og gule i ca. en uge.