Ajvar er en skøn creme af auberginer, peberfrugter og godt med chili. Har du først smagt den, bliver du afhængig af denne pure fra Balkanlandene.
Ajvar er en pure, som laves med stor kærlighed i køkkenerne på Balkan. Hver familie har en holdning til, hvordan man laver den mest perfekte ajvar.
Nogle lader den moste masse af auberginer, peberfrugter, hvidløg og chili simre i fem timer, andre i en en halv. Nogle giver den gas med chilien, andre laver en mild blanding.
Uanset hvad, så har peberfrugter altid hovedrollen og auberginen en vigtig birolle.
Du kan bruge pureen på lige fod med andre lækre dip, mos og pureer som for eksempel hummus og guacamole.
Opskrift på hjemmelavet ajvar
Ingredienser
- 2 stk røde peberfrugter
- 1 stk aubergine
- 2 fed hvidløg
- 1 stk rød chilipeber
- ½ stk grøn chilipeber
- 1 dl jomfruolivenolie
- 1 spsk hvidvinseddike
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Grill de hele peberfrugter, chilifrugterne og auberginen i en halv time, så de bliver brændte på ydersiden og bløde indeni. Du kan også stege dem i ovnen ved 200 grader, hvis du ikke har en grill.
- Læg frugterne i en skål med film over i ti minutter, så er det lettere at pille skindet af bagefter.
- Skrab auberginekødet ud af skrællen og pil skindet af peber- og chilifrugterne.
- Blend auberginer, pebre, chili, hvidløg, jomfruolivenolie, eddike samt salt og peber til en pure.
- Hæld pureen i en gryde og bring den i kog. Skru derefter ned for varmen og lad det simre i mindst en halv time.
- Opbevar din ajvar i et patentglas i køleskabet.
Næringsindhold
Servering
Server sammen med et lækkert brød og et grillspyd med kød og grønt, brug det på tapasbordet eller som del af appetizers til velkomstdrikken.
Og så kan du sagtens bruge den som spread i en sandwich. Smagen er stærk og lækker, så ajvar kan sagtens spises i en bolle blot med salatblade og grøntsager eller mozzarella i skiver.