Her er min opskrift på indbagt mørbrad. Nem fremgangsmåde, hvor en svinemørbrad pakkes ind i butterdej og en krydret fars, hvorefter den bages i ovnen.
Indbagt mørbrad er måske noget de fleste husker som en ret tilbage fra 1980erne, hvor den for alvor kom frem og blev populær.
Faktisk var det mest en fin ret, som man spiste i weekenderne og som gæstemad. Sådan var det i hvert fald i min barndom.
I al sin enkelthed består indbagt mørbrad af en svinemørbrad, der brunes godt af, inden den pakkes ind i en krydret fars og plader af butterdej.
Farsen kan laves på forskellige måder, men her er min version med blandt andet lidt rosmarin, stegte stykker champignon og hvidløg. Ret klassisk, og farsen passer perfekt til kødet.
Længere nede har jeg skrevet del om forskellige varianter og gode tips til tilberedningen, så du er sikker på altså at ende ud med den perfekte mørbrad i butterdej.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer.
Opskrift på indbagt mørbrad
Ingredienser
- 200 gram champignon
- 3 fed hvidløg
- 3-4 kviste rosmarin
- 400 gram hakket kalv og svin
- 1,5 teskefuld salt
- 2 teskefulde løgpulver - el. et stort løg
- 1 æg
- 1 deciliter fløde
- friskkværnet peber
- 1 svinemørbrad
- 4 plader butterdej
- 1 æg - til pensling
Sådan gør du
- Champignon børstes rene for jord, roden skæres fra og derefter hakkes champignonerne helt fint. Hvidløg og lidt frisk rosmarin hakkes ligeledes fint, så du ikke har for store stykker i farsen.
- Varm en pande op ved en god varme, og steg champignonstykkerne indtil de er brunet godt af. Tilsæt så hvidløg og rosmarin, og rist et lille minut mere.
- Det hakkede kød kommes i en skål og æltes godt sammen med salt. Det nemmeste er at bruge en hånd. Kom derefter løgpulver eller et meget finthakket løg ved sammen med et æg, lidt fløde, friskkværnet peber og de ristede champignonstykker, hvidløg og rosmarin. Rør til en god fars.
- Afpuds svinemørbraden, hvor sølvsene og andet fedt skæres fra. Brun mørbraden ved høj varme i lidt smør og olie, og husk at brune den hele vejen rundt. Krydres med salt og peber. Lægges til side.
- Læg tre stykker optøet butterdej ved siden af hinanden, så de netop overlapper hinanden. Rul dem tyndt ud og også så de er rullet helt sammen. De skal rulles ud, så butterdejen kan nå om en indbagt mørbrad.
- Fordel nu halvdelen af farsen på butterdejen - se eventuelt billedet længere nede. Farsen lægges på midten og ikke for langt ud til kanten på din butterdej.
- Læg derpå den brunede svinemørbrad.
- Nu kommer du så resten af farsen på mørbraden, hvor den fordeles jævnt. Det skal være sådan at hele mørbraden er omkranset af et lag fars, når du lukker butterdejen til. Det lyder svært at lave en indbagt mørbrad, men det er det ikke.
- Fold nu enderne på butterdejen ind, hvorefter siderne forsigtigt løftes op over mørbraden, så butterdejen netop overlapper hinanden.
- Vend den indbagte svinemørbrad forsigtigt om og løft den over på en bageplade med bagepapir.
- Pensles grundigt hele vejen rundt med sammenpisket æg.
- Den indbagte svinemørbrad bages nu cirka 45 minutter i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft. Så er butterdejen sprød og færdigbagt, farsen gennemstegt og mørbraden lige tilpas.
Næringsindhold
Tips
Indbagt mørbrad serveres straks sammen med lækkert tilbehør.
Jeg plejer at lave timiankartofler til, og de kan steges sammen med mørbraden i ovnen.
Læg den indbagte svinemørbrad i den ene ende af bagepladen, og fordel timiankartoflerne i den anden. Det er ret smart.
Kartofler og kød er færdige samtidig.
Tilbehør
Ønsker du en sovs til den indbagte mørbrad eller andet tilbehør, så er der masser af muligheder.
Klassisk tilbehør kan være hasselback kartofler og en hjemmelavet whiskysauce. Whiskysaucen passer perfekt til svinemørbraden, og den er rimelig nem at lave.
Dertil kan du selvfølgelig servere en grøn salat - her vil jeg forslå min opskrift på avocadosalat. Den er altså rigtig god!
Indbagt mørbrad uden champignon
Champignon - eller andre svampe - giver en virkelig god smag til den krydrede fars.
Men er du ikke så glad for champignon, kan du sagtens udelade dem.
Sprød butterdej
Jeg ved at nogle har problemer med, at bunden af den indbagte svinemørbrad bliver blød under bagningen.
Jeg synes nu ikke det er problem, når mørbraden blot lægges på bagepapir på bagepladen.
Men du kan gøre bunden af butterdejspakken endnu mere sprød ved, at lægge den indbagte mørbrad på et stykke bagepapir på en rist, der stilles ovenpå bagepladen.
På den måde kan al væde i hvert fald dryppe igennem bagepapiret og væk fra butterdejen.
Andre ingredienser
Farsen er som sagt en god og solid grundopskrift, som virkelig passer godt til mørbrad og butterdej. Men du kan sagtens variere den.
Som sagt kan du udelade champignon, og rosmarin kan erstattes med timian - eller helt undværes.
I farsen kan du også komme soltørrede tomater eller stegte stykker bacon. Men husk at hakke dem fint inden de vendes i farsen, så du ikke har store klumper fars.
Indbagt mørbrad med spinat
Du kan også lave den indbagte svinemørbrad med spinat, som så afløser farsen.
Her sauteres 250 gram champignon i små stykker grundigt af på en pande.
Tilsæt også tre finthakkede skalotteløg og 250 gram frisk spinat. Krydres med salt og peber, og køles en smule af.
Derefter er det bare at følge opskriften ovenfor, hvor mørbraden pakkes ind i spinat - i stedet for fars. Simpelt og godt.
Indbagt svinemørbrad med pikant ost
En anden variant er indbagt mørbrad med pikant ost.
Her skæres en lomme i mørbraden efter at den er brunet af. Lad lige mørbraden køle lidt af, hvorefter den snittes op og fyldes med pikant ost.
Nu kan du enten pakke den ind i fars og butterdej - eller blot butterdej.
Hvis du kun laver den indbagt med butterdej, er stegetiden i ovnen noget kortere - her skal den blot have omkring 30 minutter.
Er der fars omkring, ja så er stegetidem de 45 minutter ved 190 grader varmluft.
Luksus indbagt mørbrad med kantareller
Du kan også lave en mere luksuriøs udgave, og den indbefatter blandt andet de lækre kantareller.
Her steges 200 gram rengjorte kantareller på en varm pande sammen med 150 gram bacon i små tern.
Tilsæt også tre finthakkede skalotteløg, og steg videre i et par minutter.
Derefter kommes en lille sjat fløde ved - brug cirka en deciliter.
Lad det creme sammen, smag til med salt og peber, og brug det i stedet for farsen.
Frysning
Du kan sagtens fryse en indbagt mørbrad ned.
Her skal du komme den i fryseren straks efter den er samlet.
Når du skal tilberede mørbraden, stilles den i en kold ovn, hvorefter der skrues op på 190 grader varmluft.
Her er stegetiden selvfølgelig noget længere, så forvent omkring en time og 15 minutter.
Se også her hvordan du laver en Beef Wellington, der er indbagt oksemørbrad.
Se også andre opskrifter med mørbrad:

Susanne Hjortgaard
Super opskrift smager helt fantastisk og bagetid passer perfekt
Tanja
Skal den indbagte mørbrad tø op, før den kommer i ovnen? Og i så fald hvor længe tager det ca. at tø den op?