Her får du en nem opskrift på gammeldags hønsekødssuppe, der koges på en høne eller stor kylling. Kan laves med eller uden kød- og melboller.
Hønsekødssuppe er måske noget de fleste forbinder med pakkerne fra Mou og andre suppefabrikker.
Og selvom Mou med flere laver glimrende supper på deres fabrikker, så er der intet der slår en hjemmelavet hønsekødssuppe.
Du kan lave suppen med enten en god suppehøne, eller blot købe en stor kylling. Resultatet er lige godt.
Hønsekødssuppe er meget nem at lave, og suppen passer jo sig selv i de par timer, hvor den står og koger så fyldig og smagfuld.
Søren Gerickes supperåd
Jeg har hørt kokken Søren Gericke sige, at en suppe skal smage af den, der laver suppen.
Med det mente han, at man kan sætte sig eget præg på suppen.
Det betyder, at du ikke skal tage mængden af de enkelte grøntsager helt bogstaveligt, men kom de grøntsager i, som du synes.
Du kan eventuelt med fordel også anvende lidt knoldselleri - både til kogning af suppen, og som fyld i den færdige suppe.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer.
Ingredienser til hønsekødssuppe
Suppe
1 høne eller stor kylling
2 liter vand
2 toppe af porrer
2 gulerødder
1 persillerod
2 stængler bladselleri
1 løg
2 fed hvidløg
3 laurbærblade
15 sorte peberkorn
1 dusk timian
1 dusk persille
Salt
Fyld
3 gulerødder
3 stængler bladselleri
2 porrer
1 persillerod
Fremgangsmåde
- Høne eller kylling skylles i koldt vand og kommes i en stor suppegryde.
- Fyld op med vand, så det netop dækker kyllingen. Det plejer at passe med omkring to liter vand.
- Kog vandet og og skum urenheder fra med en hulske.
- To porretoppe skæres i grove stykker, og det samme gør du med gulerødder, persillerod, bladselleri, løg og hvidløg.
- Kom grøntsagerne ned i gryden, og tilsæt også laurbærblade, peberkorn, timian og persille. Hønsekødssuppen smages til når den er færdig, men du kan roligt allerede nu tilsætte to teskefulde salt.
- Lad suppen koge op, skru ned for varmen, læg låg på gryden og lad nu din hønsekødssuppe simre i to timer.
- Klargør imens suppeurterne/fyldet. Skær gulerødder, bladselleri og persillerod i små tern, mens porrerene snittes i tynde skiver.
- Efter de to timer tages høne/kylling og grøntsager op med en hulske. Hønen lægges på et skærebræt og køler lidt af. Grøntsagerne kasseres.
- Sigt suppen over i en skål og kom den tilbage i gryden. Kog nu hønsekødssuppen lidt ind.
- Tilsæt fyldet/suppeurterne og lad det småkoge i 8-10 minutter, så grøntsagerne er næsten møre.
- Pil kødet fra hønen/kyllingen, skær det i mundrette stykker, og kom det i suppen, hvor det lige varmes igennem.
- Smag suppen til med salt.
Se også mine opskrifter på:
Servering
Den færdige hønsekødssuppe serveres straks i dybe tallerkner, og du kan drysse suppen med lidt finthakket persille.
Nyd et godt stykke brød af nem dej til.
Hønsekødssuppe med kød- og melboller.
Du kan også servere din hønsekødssuppe med kød- og melboller.
Og der er faktisk et par forskellige muligheder her.
Dels kan du anvende hønse- eller kyllingekødet som aftensmad den ene dag, og så spise suppen dagen efter.
Her kommes så fyld i suppen, og der tilsættes hjemmelavede kød- og melboller, som du kan se i opskriften her. Du kan selvfølgelig også købe færdige boller i supermarkedet, og her laver blandt andet netop Mou dem ganske udemærket.
Selvom jeg dog synes du skal prøve at lave dem selv, for det er nemlig ikke så svært.
Men du kan også servere hønsekødssuppen blot med melboller, og her skal du også komme hønsekødet i suppen.
Så når suppen er færdigkogt, kommes fyldet og koges 8-10 minutter, hvorefter kødet fra hønen eller kyllingen varmes med sammen med melboller.
Brug skroget til bouillon
Lad være med at smide skroget fra kyllingen eller hønen ud.
I stedet kan du anvende den som en bund i en hjemmelavet bouillon, som du finder opskriften på her.
Det er en fin og nem måde at få mere ud af maden på, så vi undgår madspild.
Næringsindhold i hønsekødssuppe
Indhold pr. 100 gram ren suppe
Kalorier: 40
Fedt: 1 gram
Kulhydrater: 3 gram
Protein: 3 gram