• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Brød › Nem opskrift på sprøde flutes

Nem opskrift på sprøde flutes

billede med hjemmebagte flutes
Lækre flutes med sprød skorpe og den gode krumme. Verdens bedste hvedeflutes, der er meget nemme at bage. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  3. marts 2025 - Udgivet:  23. november 2024

Del gerne:
351
SHARES
FacebookMessenger351PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Sprøde flutes
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
  8. Fryseegnet
  9. Hulplade
  10. Hvad er flute?
  11. Hvornår spiser man flute?
  12. Variationer og smag
  13. Opbevaring og servering
  14. Værd at vide
  15. Typiske spørgsmål
Gå til opskrift

Flutes er noget af det allermest klassiske brød, og noget af det, som smager allerbedst. Og med denne grundopskrift er det meget nemt at bage derhjemme.

Hvad er næsten bedre end et sprødt flute, der lige er kommet ud af ovnen. Lad det det hvile nogle minutter, skær ud og kom lidt smør på. Mums, det er godt.

Opskriften her er rimelig simpel, og i virkeligheden en god grundopskrift på flutes.

Opskriften giver to lækre og sprøde hvedeflutes.

Se også disse opskrifter:

  • Franskbrød
  • Rundstykker
  • Bløde boller

Opskrift

billede med hjemmebagte flutes

Sprøde flutes

Flutes. Her kan du se, hvordan du nemt bager det perfekte flute, der altid bliver sprød og lækker. Grundopskrift inkl. en forklarende video.
Bedømmelse
4.8 fra 32 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 25 minutter minutter
Samlet tid: 2 timer timer 10 minutter minutter
Antal 2 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 2 dl vand - lunkent
  • 20 g gær
  • 300 g hvedemel - med 12% protein
  • 1 tsk salt
  • 1 æg - sammenpisket, til pensling
  • vand - til pensling
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Kom lunkent vand i skålen til din røremaskine og smuldr gær i. Rør det ud med en spiseske. Tilsæt hvedemel.
  • Ælt nu dejen med dejkrog i ca. 10 minutter ved middel hastighed. I starten ser dejen lidt for fast ud, men give den tid. Til sidst i æltningen tilsættes salt. Dejens temperatur skal nu være på 27 grader.
  • Tag flutesdejen ud på køkkenbordet, hvorefter den virkes op og hviler 30 minutter på køkkenbordet med et viskestykke over. Se i dette link hvordan du virker en dej op.
  • Derefter deles dejen i to lige store stykker, som formes til flutes. I videoen kan du se hvordan du nemt ruller et flute.
  • Sættes på smurt hulplade - eller almindelig bageplade med bagepapir. Overdæk med et fugtigt viskestykke og lad hæve i 60 minutter.
  • Ridses derefter og pensles med æg, der piskes sammen med en smule vand og lidt salt.
  • Sættes ind i en forvarmet ovn ved 230 grader over- og undervarme med en ovnfast skål i bunden. Kom 1 dl. kogende vand i skålen straks dine flutes sættes ind for at skabe damp.
  • Bages nu i alt i 20-25 minutter afhængig af din ovns varme. Undervejs pensles brødene med lidt vand (ikke æg!) De sidste 2-3 minutter lukkes dampen ud af ovnen, så brødene bliver super sprøde. Lad gerne her ovnlågen stå lidt på klem.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
572
% Daglig værdi*
Fedt
 
3
g
5
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Transfedt
 
0.01
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Kolesterol
 
41
mg
14
%
Natrium
 
1189
mg
52
%
Kalium
 
236
mg
7
%
Kulhydrater
 
116
g
39
%
Kostfibre
 
5
g
21
%
Sukker
 
0.4
g
0
%
Protein
 
18
g
36
%
Vitamin A
 
59
IU
1
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
34
mg
3
%
Jern
 
7
mg
39
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Tips

De færdigbagte flutes køles af på en rist inden de skæres ud.

Men de er bedst lune med smør, for her er de helt uovertrufne.

Fryseegnet

De hjemmebagte flutes kan sagtens fryses ned.

Lad dem køle af, pak dem i lufttæt pose og så kan de holde sig i 6 måneder på frost.

Hulplade

Tip: Bag meget gerne hvedeflutes på en hulplade, som kan købes gennem mange specialbutikker på nettet.

Hulpladen gør, at luften kan cirkulere bedre rundt om brødene, og derfor bliver de mere sprøde.

Et flute kan selvfølgelig sagtens bages på en almindelig bageplade, men de bliver ikke helt så sprøde her.

Se også min opskrift på hjemmebagte hvidløgsflutes.

Hvad er flute?

  • Flute (fransk: baguette) betyder egentlig “lille fløjte” – navnet henviser til brødets form.
  • Det er et langt, smalt brød med en sprød skorpe og en blød, luftig krumme.
  • Oprindeligt fra Frankrig, men i Danmark bruges ordet "flute" ofte bredere – fx om hvidt brød med sprød skorpe serveret til mad.

Hvornår spiser man flute?

Flute er super alsidigt og bruges ofte til:

  • Suppe og gryderetter – perfekt til at dyppe
  • Festmad og tapas – med smør, pesto eller dip
  • Picnic og sandwich – kan fyldes med alverdens lækkerier
  • Ostebord og charcuteri
  • Som tilbehør til grillmad eller pastaretter

Variationer og smag

Du kan finde (eller bage) flute i mange versioner:

  • Fuldkornsflute
  • Med hvidløgssmør (hvidløgsflute)
  • Med ost eller krydderurter
  • Langtidshævet for ekstra smag
  • Nogle laves med surdej i stedet for gær

Opbevaring og servering

  • Bedst samme dag det er bagt – bliver hurtigt tørt
  • Kan fryses og genopvarmes i ovn for at få sprødhed igen
  • Smager bedst, hvis det ristes let før servering

Værd at vide

  • I Frankrig er baguette en beskyttet kulturarv (UNESCO-listet i 2022!)
  • En klassisk baguette må ifølge fransk lov maks. veje 250 g og være ca. 65 cm lang
  • I Danmark bruges “flute” ofte om mindre versioner af baguette – især til supper og forretter.

Typiske spørgsmål

Hvad er forskellen på flute og baguette?

Et flute er et aflangt hvedebrød, hvilket i Frankrig kaldes en baguette. Så det er altså samme brød. Men: Franskmændende kalder så de mindre kuvertbrød for flutes, så det er forskellen.

Hvorfor hedder det et flute?

Det simple svar er, at ordet på det klassiske brød er fransk - og her betyder det kort og godt en fløjte. Altså som musikinstrumentet.

Hvornår blev baguette opfundet?

Brødet blev opfundet i starten af 1900-tallet i Paris, hvor det blev udbredt som et mere hverdagsagtigt brød. Modsat de tidligere noget større og mere grove brød, så var baguetten hurtigere at fremstille og bage for de franske bagere.

Hvordan udtales flute?

Navnet udtales enten [ˈflyd] eller [ˈflyːd]. Altså med d i stedet for t i udtalen, og hvor e'et er stumt.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Stine

    september 17, 2022 at 3:23 pm

    Hvad betyder det at dejen skal virkes op? Jeg er meget spændt på at tale med min lokale bager og prøve disse flutes.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 18, 2022 at 9:22 am

      Hej Stine
      At virke op er en måde at stramme dejen op på. Det er nemt, og du kan læse om det her: https://madensverden.dk/virke-broed-op/
      Alt det bedste - og god bagelyst 🙂
      Holger

      Svar
  2. Holger Rørby Madsen

    oktober 28, 2020 at 9:46 am

    Hej Flemming
    Bare sammen med melet - jeg har rettet opskriften til. Mange tak.
    De bedste hilsner
    Holger

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required