Fakta og opskrifter med agar agar

Agar-agar kan bruges til at give alt fra sauce til desserter konsistens i stedet for husblas. Læs fakta, få viden og inspiration her.
Agar-agar betyder gummi i Malaysia. Og det er meget sigende om produktet, der kan få alt fra en citronfromage eller gele til at stivne - eller blive lettere gummi-geleagtig.
Det er et konsistensmiddel lavet af et udtræk af rødalger, og man kan sagtens erstatte husblas med agar-agar i de fleste retter med husblas som ingrediens.
God til vegetarer
Det er særligt en fordel for vegetarer og veganere, som ikke behøver at bekymre sig om at spise animalsk mad.
Det kaldes ofte vegetarisk gelatine, men er lige så anvendeligt for personer, der af religiøse grunde ikke spiser svinekød.
Pulver eller flager
Man kan købe agar-agar som pulver eller flager. Pulveret skal blot opløses i vand, mælk, fløde eller anden form for væske.
Det smarte er, at konsistensmidlet ikke er så følsom overfor varme som husblas, der smelter under stærk varme.
Når man ved, at agar-agar er et algeprodukt, er det nærliggende at frygte havsalt- eller fiskesmag, men det smager ikke af noget som helst. Og så er der ingen kalorier i overhovedet.
Dosering af agar agar
Du kan købe agar-agarpulver i helsekostbutikker, Matas og andre specielbutikker.
Typisk er doseringen en teskefuld agar-agar til fem-seks deciliter væske.
Det kan du bruge agar-agar til
Fortykningsmidlet har været brugt i Japan siden det 15. århundrede.
Mange asiatiske lande som Indien, Japan og Malaysia bruger agar-agar i deres desserter.
I Indien kaldes det af uvisse grunde kinesisk græs og bruges til mange af deres søde geleagtige desserter.
Bruges også til:
Marmelade, syltetøj og gele, eks. ribsgele.
Cheesecake, fromage, budding og rand.
Som jævning i sauce og supper.
Is og cremer.
Veganske versioner af kendte desserter som panna cotta.
Mousse og glace til kager.
Hjemmelavet vingummi.