Tykmælksfromage er en skøn 80'er klassiker, der smager friskt og sommerligt med et lag hindbærgele. Her er opskriften fra en tidligere Bagedyst-vinder.
Tykmælksfromage med mazarinbund og hindbærgele er en god dessert efter et større måltid. Den er ikke for sød eller for stor, men tværtimod frisk og sommerlig i smagen. Og så er den nem at servere, da den kan stå portionsanrettet i køleskabet i flere timer inden servering.
Vi har fået lov at dele denne opskrift som er lavet af 2013's Bagedyst-vinder Annemette Voss for ODENSE Marcipan. En herlig opskrift, der er lige dele retro, lige dele moderne.
Hvis du ikke kan eller vil lave chokoladepynten, kan du pynte med spiselige blomster som violer eller små stedmoderblomster. Det ser altid flot ud med små, kønne blomster på toppen af en dessert.
Opskrift på tykmælksfromage
Ingredienser
- 80 gram ODENSE marcipan
- 80 gram rørsukker lyst
- 80 gram blødt smør
- 1 spsk kakao
- 1 æg
Fromage
- 4 blade husblas
- 1 vaniljestang
- 50 gram 1 dl piskefløde lyst
- 6 dl tykmælk
- 1 dl piskefløde
Hindbærgele
- 2 blade husblas
- 200 gram hindbær frosne
- 1 dl vand
- 1 dl rørsukker lyst
- ½ citron saften
Sådan gør du
Kakaomazarinbund
- Ælt marcipan og sukker sammen.
- Ælt smørret ind i massen lidt efter lidt sammen med kakao og til sidst ægget. Sørg for at massen er helt ensartet og jævn.
- Enten fyldes mazarinmassen i seks glas, der kan tåle at komme i ovnen, ellers kan bunden bages i en lille springform, og senere stikkes ud i ønsket størrelse, så det passer til bunden af et flot serveringsglas.
- Bag bundene i ovnen ved 170゚C varmluft i ca. 20-25 min. Bundene skal køle helt af inden tykmælksfromagen fyldes på.
Tykmælksfromage
- Læg de fire blade husblas i blød i rigeligt koldt vand i 10 minutter.
- Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene sammen med en smule af sukkeret.
- Rør vaniljesukker, sukker og tykmælk godt sammen.
- Klem vandet fra husblassen og smelt den i vandbad og rør det i tykmælken i en tynd stråle.
- Pisk fløden let og vend den i tykmælken.
- Læg tre friske hindbær oven på hver mazarinbund og fordel tykmælksfromagen i de seks serveringsglas oven på hindbær og bunde. Sæt på køl i 2 timer.
Hindbærgele
- Læg de to blade husblas i blød i rigeligt koldt vand i 20 min.
- Kog hindbær, vand, sukker og citronsaft op, skum af, og lad væden passere gennem et gammelt viskestykke så al frugtkødet og urenheder sigtes fra.
- Afmål 1 dl væde og rør de to blade husblas i den varme hindbærvæde. Lad geleen tykne ved stuetemperatur.
- Fordel hindbærgeléen oven på tykmælksfromagen i de seks glas, når geléen er tyknet lidt, men stadig flydende. Sæt på køl en time inden servering.
Pynt
- Temperér chokoladen. Tegn små snirkler med chokoladen på bagepapir, - tegn evt. begge sider af snirklerne op med chokolade.
- Dekorér de små desserter inden servering med chokoladesnirkler.
Her er opskrifter på andre desserter, som du måske kan lide:
Anja Munkholm Jacobsen
Hejsa
Du skriver under fromage 50 gram 1 dl piskefløde lyst?
er det lyst rørsukker der skulle stå?