Få inspiration til at bruge rødbeder i dit køkken. Lær mere om de sunde egenskaber ved denne farverige rodfrugt.
Er du typen, der går i en stor bue uden om friske rødbeder, fordi du har prøvet at stå med røde fingre efter at have skrællet dem?
Så på med engangshandskerne, for rødbeder er suverænt tilbehør, og et sundt indslag til både fest og hverdag.
Læs mere om, hvordan du kan bruge rødbederne og hvorfor du bør inkludere dem i dit køkken.
Det er nemlig en fantastisk rodfrugt, som kan bruges både i varm mad, og som rå, syltet, dampet, stegt og såmænd også i bagværk.
Rødbeder og den røde farve
Rødbeder (Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.) hører til salturtfamilien, og den er via stamformen strandbede i familie med sukkerroe, bladroe og lignende.
Rødbedens karakteristiske røde farve kommer fra farvestoffet betanin.
Rødbeder indeholder også stoffet geosmin, som nogle oplever som en lidt jordagtig smag, når man anvender rødbeder i rå form.
Stoffet er uskadeligt, og kan fjernes ved brug af syreholdige stoffer, f.eks. eddike.
Anvendelse
Den mest kendte anvendelse er nok de syltede rødbeder – ovenpå en leverpostejmad, men rødbeden kan så meget mere.
Prøv f.eks. revet rødbede i salaten, i den russiske suppe ”Borsjtj”, i en rodfrugtmos eller ovnbagte med smør og lidt krydderurter.
Rødbedesaft er også blevet meget populært i grøntsagsjuicerne, blandet med f.eks. æble og ingefær.
Køber du rødbeder med blade, kan disse også fint bruges i salater. Husk dog at rense dem godt først!
Se nogle af mine opskrifter med rødbeder her:
Tip til kogning
Når du sylter rødbeder, er det en god idé at koge dem med rodspidsen og skære bladtoppen af, uden at skære i selve rødbederoden. Så undgår du, at den røde saft koger ud i vandet.
Når rødbederne er møre efter cirka en times kogning, hældes de over med koldt vand, og herefter kan skrællen let gnubbes eller trækkes af.
Her kan vi anbefale engangshandskerne, så du undgår at få hænderne farvet i en flot rød farve.
Når rødbederne er afkølet, skæres de i skiver og lægges i en sukkereddikelage, der er kogt af 200 gram sukker, 3 deciliter eddike og 2 deciliter vand (passer til 1 kilo rødbeder).
Fjerne rødbedefarve
Skulle du have fået farve på fingrene, så kan det fjernes med frisk citronsaft og salt og derefter vask med vand og sæbe.
Har du fået noget på tøjet, kan du forsøge at fjerne det ved at gnide med rå pære på pletten, før du vasker eller skyller i koldt vand.
Herefter vaskes med vaskepulver som normalt.
Sæson for rødbede
Rødbeden er i sæson i Danmark fra august til oktober.
Opbevaring og holdbarhed
Rødbeder skal opbevares køligt og luftigt for at undgå, at de spirer eller rådner.
Optimal temperatur er fra 0 - 2 grader.
Der skal være god ventilation omkring rødbederne og de skal helst ligge i ét lag.
Rødbederne kan begynde at tørre, hvis de bliver opbevaret ved for lav luftfugtighed.
Næringsindhold i rødbeder
Da rødbeden er i familie med sukkerroe, har de et højt sukkerindhold, som er på ca. 7 gram/100 gram.
Rødbederne er rige på kulhydrater og fibre samt jern, A- og C-vitamin og B-vitaminet, folacin.
Rødbeder indeholder også masser af kostfibre og mineraler – og er et godt boost til dit immunforsvar.
Mængde pr. 100 gram:
Kalorier: 43
Fedt: 0,2 gram
Kulhydrat: 10 gram
Protein: 1,6 gram
Kostfibre: 2,8 gram
Fakta om rødbede
Ca. 10 procent af befolkningen kan ikke nedbryde pigmentet i rødbeder og oplever rødlig urin efter at have spist rødbeder. Det er dog ganske ufarligt.
At dyrke beder har været kendt i mere end 3.000 år, men oprindeligt brugte man kun blade og stængler.
Den menes at være udviklet som fødevare i middelalderen. Omkring år 1800 er rødbeden almindelig i landbohaverne.
Ligesom andre grøntsager, indeholder rødbeder nitrat, og da indholdet i rødbeder er relativt højt, anbefaler Fødevarestyrelsen, at børn under et halvt år ikke får grøntsagsmos med rødbeder, spinat, fennikel og selleri, som er de mest nitratholdige grøntsager.
God mod tømmermænd? Betacyanin, som giver den flotte røde farve, er også en stærk antioxidant og er desuden kendt for at skrue op for afgiftning af din lever.
Hårfarve? Siden det 16. Århundrede har kvinder brugt rødbedejuice til at farve hår og tøj.
Del dine ideer og tanker med os andre her: