• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Rødbeder - fakta, anvendelse og opskrifter med rødbede

Holger Rørby Madsen
Rødbeder bruges ikke kun på leverpostejsmaden, men rødbeden har faktisk mange anvendelsesmuligheder. Samtidig er rødbeden meget sund. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Råvareguide

Oversigt over indhold

  1. Rødbeder kan blandt andet syltes, men faktisk er den sunde rødbede god til mange andre ting i køkkenet. Her er fakta, viden og opskrifter med rødbeden.
  2. Rødbeder og den røde farve
  3. Anvendelse
  4. Tip til kogning
  5. Fjerne rødbedefarve
  6. Sæson for rødbede
  7. Opbevaring og holdbarhed
  8. Næringsindhold i rødbeder
  9. Fakta om rødbede

Rødbeder kan blandt andet syltes, men faktisk er den sunde rødbede god til mange andre ting i køkkenet. Her er fakta, viden og opskrifter med rødbeden.

Er du typen, der går i en stor bue uden om friske rødbeder, fordi du har prøvet at stå med røde fingre efter at have skrællet dem?

Så på med engangshandskerne, for rødbeder er suverænt tilbehør, og et sundt indslag til både fest og hverdag.

Læs mere om, hvordan du kan bruge rødbederne og hvorfor du bør inkludere dem i dit køkken.

Det er nemlig en fantastisk rodfrugt, som kan bruges både i varm mad, og som rå, syltet, dampet, stegt og såmænd også i bagværk.

Rødbeder og den røde farve

Rødbeder (Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.) hører til salturtfamilien, og den er via stamformen strandbede i familie med sukkerroe, bladroe og lignende.

Rødbedens karakteristiske røde farve kommer fra farvestoffet betanin.

Rødbeder indeholder også stoffet geosmin, som nogle oplever som en lidt jordagtig smag, når man anvender rødbeder i rå form.

Stoffet er uskadeligt, og kan fjernes ved brug af syreholdige stoffer, f.eks. eddike.

Anvendelse

Den mest kendte anvendelse er nok de syltede rødbeder – ovenpå en leverpostejmad, men rødbeden kan så meget mere.

Prøv f.eks. revet rødbede i salaten, i den russiske suppe ”Borsjtj”, i en rodfrugtmos eller ovnbagte med smør og lidt krydderurter.

Rødbedesaft er også blevet meget populært i grøntsagsjuicerne, blandet med f.eks. æble og ingefær.

Køber du rødbeder med blade, kan disse også fint bruges i salater. Husk dog at rense dem godt først!

Se nogle af mine opskrifter med rødbeder her:

Rødbedechips

Sådan syltes rødbeden

Ovnbagt rødbede

Hasselback rødbede

Rødbedegryde

Tip til kogning

Når du sylter rødbeder, er det en god idé at koge dem med rodspidsen og skære bladtoppen af, uden at skære i selve rødbederoden. Så undgår du, at den røde saft koger ud i vandet.

Når rødbederne er møre efter cirka en times kogning, hældes de over med koldt vand, og herefter kan skrællen let gnubbes eller trækkes af.

Her kan vi anbefale engangshandskerne, så du undgår at få hænderne farvet i en flot rød farve.

Når rødbederne er afkølet, skæres de i skiver og lægges i en sukkereddikelage, der er kogt af 200 gram sukker, 3 deciliter eddike og 2 deciliter vand (passer til 1 kilo rødbeder).

Fjerne rødbedefarve

Skulle du have fået farve på fingrene, så kan det fjernes med frisk citronsaft og salt og derefter vask med vand og sæbe.

Har du fået noget på tøjet, kan du forsøge at fjerne det ved at gnide med rå pære på pletten, før du vasker eller skyller i koldt vand.

Herefter vaskes med vaskepulver som normalt.

Sæson for rødbede

Rødbeden er i sæson i Danmark fra august til oktober.

Opbevaring og holdbarhed

Rødbeder skal opbevares køligt og luftigt for at undgå, at de spirer eller rådner.

Optimal temperatur er fra 0 - 2 grader.

Der skal være god ventilation omkring rødbederne og de skal helst ligge i ét lag.

Rødbederne kan begynde at tørre, hvis de bliver opbevaret ved for lav luftfugtighed.

Næringsindhold i rødbeder

Da rødbeden er i familie med sukkerroe, har de et højt sukkerindhold, som er på ca. 7 gram/100 gram.

Rødbederne er rige på kulhydrater og fibre samt jern, A- og C-vitamin og B-vitaminet, folacin.

Rødbeder indeholder også masser af kostfibre og mineraler – og er et godt boost til dit immunforsvar.

Mængde pr. 100 gram:

Kalorier: 43
Fedt: 0,2 gram
Kulhydrat: 10 gram
Protein: 1,6 gram
Kostfibre: 2,8 gram

Fakta om rødbede

Ca. 10 procent af befolkningen kan ikke nedbryde pigmentet i rødbeder og oplever rødlig urin efter at have spist rødbeder. Det er dog ganske ufarligt.

At dyrke beder har været kendt i mere end 3.000 år, men oprindeligt brugte man kun blade og stængler.

Den menes at være udviklet som fødevare i middelalderen. Omkring år 1800 er rødbeden almindelig i landbohaverne.

Ligesom andre grøntsager, indeholder rødbeder nitrat, og da indholdet i rødbeder er relativt højt, anbefaler Fødevarestyrelsen, at børn under et halvt år ikke får grøntsagsmos med rødbeder, spinat, fennikel og selleri, som er de mest nitratholdige grøntsager.

God mod tømmermænd? Betacyanin, som giver den flotte røde farve, er også en stærk antioxidant og er desuden kendt for at skrue op for afgiftning af din lever.

Hårfarve? Siden det 16. Århundrede har kvinder brugt rødbedejuice til at farve hår og tøj.

Din vurdering
  • Rødbeder
Sending
Stem her
0 (0 stemmer)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 235
  • 4
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Delt
Om Holger
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Med omkring 2 mio. brugere hver måned er madensverden.dk et af Danmarks største madmedier, og her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse, og husk du altid er velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Vesterhavsrugbrød - opskrift på det kendte rugbrød
Hvad er kalkunbacon og hvordan steger man det? »

Populært indhold lige nu

billederesultat for H.C. Andersen kage

H.C. Andersen kage - klassisk opskrift med remonce

italiensk kalkungryde den sunde gryderet

Italiensk kalkungryde - den sunde gryderet

Skyr med hjemmelavet granola

Mad inden sengetid - ideer til hvad du skal spise

Opvaskemaskine salt

Hvad er forskellen på opvaskemaskine salt og bordsalt?

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!