• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Rødbede - fakta, anvendelse og opskrifter

Rødbede - fakta, anvendelse og opskrifter

Billede med rødbede.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Er du typen, der går i en stor bue uden om friske rødbeder, fordi du har prøvet at stå med røde fingre efter at have skrællet dem?

Så på med engangshandskerne, for rødbeder er suverænt tilbehør, og et sundt indslag til både fest og hverdag.

Læs mere om, hvordan du kan bruge rødbederne og hvorfor du bør inkludere dem i dit køkken.

Det er nemlig en fantastisk rodfrugt, som kan bruges både i varm mad, og som rå, syltet, dampet, stegt og såmænd også i bagværk.

Den røde farve

Rødbeder (Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.) hører til salturtfamilien, og den er via stamformen strandbede i familie med sukkerroe, bladroe og lignende.

Rødbedens karakteristiske røde farve kommer fra farvestoffet betanin.

Rødbeder indeholder også stoffet geosmin, som nogle oplever som en lidt jordagtig smag, når man anvender rødbeder i rå form.

Stoffet er uskadeligt, og kan fjernes ved brug af syreholdige stoffer, f.eks. eddike.

Anvendelse

Den mest kendte anvendelse er nok de syltede rødbeder – ovenpå en leverpostejmad, men rødbeden kan så meget mere.

Prøv f.eks. revet rødbede i salaten, i den russiske suppe ”Borsjtj”, i en rodfrugtmos eller ovnbagte med smør og lidt krydderurter.

Rødbedesaft er også blevet meget populært i grøntsagsjuicerne, blandet med f.eks. æble og ingefær.

Køber du rødbeder med blade, kan disse også fint bruges i salater. Husk dog at rense dem godt først!

Opskrifter

Rødbeden kan anvendes i mange opskrifter - her er nogle af dem:

  • Rødbedechips
  • Sådan syltes rødbeden
  • Ovnbagt rødbede
  • Hasselback rødbede
  • Rødbedegryde
  • Rødbedesalat

Tip til kogning

Når du sylter rødbeder, er det en god idé at koge dem med rodspidsen og skære bladtoppen af, uden at skære i selve rødbederoden. Så undgår du, at den røde saft koger ud i vandet.

Når rødbederne er møre efter cirka en times kogning, hældes de over med koldt vand, og herefter kan skrællen let gnubbes eller trækkes af.

Her kan vi anbefale engangshandskerne, så du undgår at få hænderne farvet i en flot rød farve.

Når rødbederne er afkølet, skæres de i skiver og lægges i en sukkereddikelage, der er kogt af 200 gram sukker, 3 deciliter eddike og 2 deciliter vand (passer til 1 kilo rødbeder).

Fjerne rødbedefarve

Skulle du have fået farve på fingrene, så kan det fjernes med frisk citronsaft og salt og derefter vask med vand og sæbe.

Har du fået noget på tøjet, kan du forsøge at fjerne det ved at gnide med rå pære på pletten, før du vasker eller skyller i koldt vand.

Herefter vaskes med vaskepulver som normalt.

Sæson

Rødbeden er i sæson i Danmark fra august til oktober.

Opbevaring og holdbarhed

Rødbeder skal opbevares køligt og luftigt for at undgå, at de spirer eller rådner.

Optimal temperatur er fra 0 - 2 grader.

Der skal være god ventilation omkring rødbederne og de skal helst ligge i ét lag.

Rødbederne kan begynde at tørre, hvis de bliver opbevaret ved for lav luftfugtighed.

Næringsindhold

Da rødbeden er i familie med sukkerroe, har de et højt sukkerindhold, som er på ca. 7 gram/100 gram.

Rødbederne er rige på kulhydrater og fibre samt jern, A- og C-vitamin og B-vitaminet, folacin.

Rødbeder indeholder også masser af kostfibre og mineraler – og er et godt boost til dit immunforsvar.

Mængde pr. 100 gram:

Kalorier: 43
Fedt: 0,2 gram
Kulhydrat: 10 gram
Protein: 1,6 gram
Kostfibre: 2,8 gram

Fakta

Ca. 10 procent af befolkningen kan ikke nedbryde pigmentet i rødbeder og oplever rødlig urin efter at have spist rødbeder. Det er dog ganske ufarligt.

At dyrke beder har været kendt i mere end 3.000 år, men oprindeligt brugte man kun blade og stængler.

Den menes at være udviklet som fødevare i middelalderen. Omkring år 1800 er rødbeden almindelig i landbohaverne.

Ligesom andre grøntsager, indeholder rødbeder nitrat, og da indholdet i rødbeder er relativt højt, anbefaler Fødevarestyrelsen, at børn under et halvt år ikke får grøntsagsmos med rødbeder, spinat, fennikel og selleri, som er de mest nitratholdige grøntsager.

God mod tømmermænd? Betacyanin, som giver den flotte røde farve, er også en stærk antioxidant og er desuden kendt for at skrue op for afgiftning af din lever.

Hårfarve? Siden det 16. Århundrede har kvinder brugt rødbedejuice til at farve hår og tøj.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften
sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her