Her er min opskrift på en lækker rødbedegryde. En skøn og rustik gryderet med rødbeder, oksekød og porrer. Det tager cirka en time at lave gryderetten.
Rødbedegryde er en sund gryderet med masser af saft og kraft, og den laves med masser af oksekød og rødbeder.
Her har jeg dog anvendt de flotte og skønne stribede beder, som jeg synes passer perfekt til en rødbedegryde.
Men du kan også bruge almindelige rødbeder, som blot vil give gryderetten endnu flottere og dyb farve.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer.
Se også hvordan du laver bagte rødbeder med rødkål.
Ingredienser til rødbedegryde
200 gram bacon i tern
600 gram oksekød i tern
1 teskefuld paprika
1 teskefuld stødt spidskommen
2 skalotteløg
3 fed hvidløg
400 gram stribede beder/rødbeder
3 gulerødder
2 spiseskefulde hvedemel
5 deciliter kalvefond eller bouillon
3 laurbærblade
2 porrer
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Start med at klargøre grøntsager og rodfrugter. Skalotteløg og hvidløg skæres groft, mens bederne skrælles og skæres i grove tern på cirka 1,5 centimeter på hvert led. Gulerødder skæres i en centimeter tykke skiver på skrå.
- Varm en stegegryde (gerne støbejern) op og kom en lille sjat olie i. Steg bacontern sprøde og læg til side på et stykke køkkenrulle.
- Steg så kødet af to omgange, hvor det brunes godt af sammen med lidt paprika og spidskommen. Det skal have en god stegeskorpe. Lægges til side på en tallerken.
- Så kommes en endnu en sjat olie i gryden, og skalotteløg og hvidløg sauteres i 30 sekunder uden at tage farve.
- Kom så rødbeder/stribede beder i gryden sammen med gulerødderne. og lad det svitse et minut.
- Derefter kommes bacon og oksekød tilbage i gryden sammen med laurbærblade.
- Tilsæt et par spiseskefulde hvedemel, hvorefter der hældes kalvefond ved.
- Koges op, læg låg på, skru lidt ned. Lad nu din rødbedegryde simre i cirka en time, så kødet er kogt helt mørt. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand.
- Porrerne snittes i en centimeter tykke skiver, og kommes i gryden efter 50 minutter - altså 10 minutter før rødbedegryden er færdig.
- Smag til med salt og friskkværnet peber. Du kan også tilsætte lidt gastrik.
Servering
Den færdige rødbedegryde serveres som den er, eller sammen med kogte ris.
Det er en rustik ret med masser af smag, så der behøver ikke meget mere tilbehør til gryderetten.
Se også her hvordan du laver bagte stribede beder i ovnen.
Din vurdering
-
Rødbedegryde
Del dine ideer og tanker med os andre her: