Her er min opskrift på gammeldags oksegryde med rødvin og grøntsager. Dejlig og nem simremad, hvor oksekød koges mørt som smør i tre timer.
Oksegryde med rødvin og grøntsager er en virkelig dejlig gryderet, der får lov til at simre i tre timer. Simremad, når den er bedst.
Oksegryden indeholder både oksekød, kartofler og gulerødder, og er derfor en komplet ret at stille på bordet.
Der skal altså ikke yderligere tilbehør til, og derfor er det faktisk en ganske nem og langtidsstegt gryderet at lave.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer.
Opskrift på oksegryde
Ingredienser
- 600 gram oksekød i tern
- 3 rødløg
- 4 fed hvidløg
- 2 teskefulde paprika
- 3 spiseskefulde hvedemel
- 2 deciliter rødvin
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 spiseskefulde engelsk sauce
- 5 deciliter oksefond
- 1 potte timian
- 2 laurbærblade
- 250 gram champignon
- 300 gram kartofler små
- 4 gulerødder
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Oksekødet duppes tørt med et stykke køkkenrulle, og brunes i to omgange i en stegegryde, så det får stegeskorpe. Krydr med salt og peber og læg til side.
- Rødløg hakket meget groft (skæres ud i grove stykker), hvidløg hakkes ligeledes groft, og sauteres let i en god klat smør, uden at tage for meget farve. Det tager 3-4 minutter.
- Tilsæt så paprika og hvedemel, vend det rundt og kom rødvin ved. Lad det tykne, og tilsæt så hakkede tomater, engelsk sauce, oksefond og bladene fra en god dusk timian. Eller brug en spiseskefuld tørret timian, det er også okay.
- Kom kødet tilbage i gryden.
- Kom laurbærblade ved, læg låget på og lad nu oksegryden simre ved svag varme i to timer.
- Et kvarter før de to timer er gået, børstes champignon rene for jord, skæres i kvarte og svitses grundigt på en varm pande.
- De små kartofler deles i kvarte, mens gulerødder snittes i mindre skiver.
- Når champignonerne er svitset godt af, kommes kartofler og gulerødder på panden, og det hele sauteres et par minutter yderligere.
- Hæld det så ned i stegegryden, vend rundt, læg låget på igen og lad nu din oksegryde simre yderligere en time, så kartofler og gulerødder koges helt møre.
- Smag oksegryden til med salt, friskkværnet peber og eventuelt lidt sukker.
Næringsindhold
Tips
Den lækre oksegryde serveres straks som den er, og gerne med et stykke kærnemælksbrød til.
En lækker spidskålssalat med æble passer også godt til gryderetten.
Se også mine opskrifter på:
Hjælp lige en total madlavnings idiot... der står kødet skal steges og lægges til side. Men hvornår puttes det i gryden igen??
Hej Christina
Der findes ikke idioter når vi taler madlavning her på Madens Verden 🙂
Her bliver vi alle klogere på madlavningen - og det er noget helt andet.
Jeg har opdateret opskriften og lavet et punkt mere. Kødet skal tilbage ved punkt 4.
Alt det bedste til dig - og god fornøjelse.
Holger
Kan den fryses ned? 🙂
Mvh Julie
Hej Julie
Det kan du tro - gryderetten kan sagtens fryses. Husk at gøre det relativt hurtigt efter retten er færdiglavet af hygiejniske årsager.
Alt det bedste
Holger