Vintergryde er en langtidssimret gryderet med oksekød og grøntsager. Retten er nem at lave og den kan serveres med ris eller kartoffelmos.
Her får du opskriften på slagtermesterens vintergryde, der skal simre i et par timer.
Lavet med godt oksekød, champignon, gulerødder og peberfrugt.
For at bevare både smag og konsistens i grøntsagerne, er det vigtigt at de først tilsættes til sidst.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Opskrift på vintergryde
Ingredienser
- 600 gram oksekød i strimler
- 1 spiseskefuld smør
- 3 teskefulde paprika
- 2,5 deciliter oksefond
- 2 laurbærblade
- 250 gram champignon
- 1 rød peberfrugt
- 3 gulerødder
- 2,5 deciliter fløde
- gastrik
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Oksekødet duppes tørt med et stykke køkkenrulle, så det ikke smider for meget væske under bruningen.
- Varm en stegegryde op ved høj varme. Kom en spisefuld smør i og når det er smeltet lægges halvdelen af oksekødet i gryden.
- Vend lidt med at vende det eller røre rundt, så kødet får den rigtige stegeskorpe. Brun det så godt af på alle sider og læg til side. Brun på samme måde næste halvdel af kødet.
- Kom så den første mængde kød tilbage i gryden og tilsæt paprika. Lad det svitse kort.
- Så hældes oksefond ved, og der kommes et par laurbærblade i gryden.
- Skru ned for varmen, læg låg på og lad nu kødet simre stille og roligt i et par timer. Du skal ikke gøre noget.
- Champignon rengøres, deles i kvarte og svitses godt af på en varm pande. Peberfrugt skæres i tynde strimler og gulerødder i tynde og skrå skiver.
- Nu har kødet simret i et par timer, og nu kommes champignon, peberfrugt og gulerødder i gryden.
- Tilsæt også fløde og et par spiseskefulde gastrik, vend det hele let rundt og læg låget på igen. Lad nu retten simre i yderligere 20 minutter så gulerødderne er næsten møre.
- Smag din vintergryde til med salt og peber. Eventuelt også lidt mere gastrik. Du kan også jævne gryderetten med en smule Maizena, der er udrørt i lidt koldt vand.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Den færdige vintergryde serveres med enten kogte basmati ris eller en smørfyldt og cremet kartoffelmos.
Se også mine opskrifter på disse gryderetter:
Mør gullasch med blød kartoffelmos
Jeg kom til at udtrykke mig forkert. Ville spørge, om oksefond er noget man selv laver til retten, eller om det kan købes? 🙂
Hvis det selv skal laves, kunne det være super med en guide til det 🙂
Hej igen Kenneth
Det er helt ok 🙂
Har du god tid, kan du sagtens selv lave en oksefond - opskriften er her: https://madensverden.dk/saadan-laver-du-oksefond-opskrift-med-video/
Men du kan også bare købe en god fond.
Håber det hjælper.
Alt det bedste
Holger
Super fin ret massere af smag og nem at lave og tager ikke så lang tid jeg brugte resterne fra en oksemørbrad så simretiden var kun 40 minutter totalt