Fennikel er en grøntsag, der deler vandene på grund af smagen af lakrids. Her kan du læse fakta, holdbarhed og tilberedning af fennikel.
Går du udenom fennikel i supermarkedet, fordi du ikke helt kender den lille grøntsag med den fine hvide knold og flotte grønne, lidt duskede top? Giv den en chance i dit køkken og du vil elske den fremover.
Den sprøde konsistens og den svage smag af lakrids og anis gør den til en fremragende smagsgiver – både bagt, stegt og rå.
En klassiker i det italienske køkken er smørdampet fennikel gratineret med parmesan under grill i ovn. Den kan serveres til de fleste kødretter.
Herhjemme møder vi den ofte som en salat skåret i gennemsigtigt tynde skiver og marineret i olivenolie, citron og dild samt havsalt.
Du finder inspiration til opskrifter med fennikel her:
Svinemørbrad med fennikelsauce og kikærter
Fennikel i ovn bagt med hvidvin og rosmarin
Råmarineret fennikel på 15 minutter (med tranebær)
Grillet fennikel med smør, flagesalt og hasselnødder
Anvendelse
Fennikel er i familie med dild og persille, og dens blade minder da også en hel del om netop dild. det kan faktisk være svært at se forskel.
Sådan gør du: Pil det yderste lag af. Rengør og skyl grundigt. De korte stængler og den grønne top skæres af, men kan sagtens anvendes til suppe eller pynt.
Du kan anvende et mandolinjern, hvis du vil bruge fenniklen rå, ellers skærer du den blot i skiver eller mindre stykker.
Server blancheret, kogt, bagt eller stegt til fiske- og kødretter, i salat, i suppe eller i grøntsagsretter.
Bladene kan også spises rå som snack, hvor lakridssmagen vil være mest tydelig. Fint tilbehør til osteanretninger. Du kan også lave en frisk og sødlig te af fennikel.
Fennikel i ovn
Den er nem at lave i ovnen.
Skær top og bund af fenniklen, skær den over på midten og pensl grundigt med olivenolie. Krydr med salt.
Pakkes ind i bagepapir, og bages cirka 30 minutter ved 200 grader varmluft.
Du skal beregne en halv fennikel til hver person.
Vitaminer
Planten er rig på fibre, A-, B- og C-vitamin, og gemmer altså på en del vitaminer.
Den sunde grøntsag indeholder også folinsyre, jern og zink.
Holdbarhed
Fenniklen kan holde sig 3-4 dage ved køkkentemperatur og op til tre uger i køleskab.
Pak fenniklen i en lufttæt beholder, så holder den sig frisk og sprød.
Fennikel kan i øvrigt også fryses. Så skal den blot skæres i kvarte eller halve og blancheres i cirka fire minutter. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.
Sæson for fennikel
Den importeres året rundt, men fra juni til et godt stykke ind i oktober er fenniklen i sæson og på sit højeste.
Blade og frø bruges som krydderi, mens det er selve knolden, der spises som grøntsag.
Fakta om fennikel
- Fennikel stammer fra Vestasien og Middelhavsområdet, hvor den har været brugt som krydderi siden oldtiden.
- I Ægypten har fenniklen været kendt som medicinplante i flere tusinde år. Den siges at hjælpe mod krampe, migræne, mave-tarmkatar, diarré og luft i tarmene.
- Fenniklen anvendes først som grøntsag fra 1980'erne, så den er en relativ ny grøntsag på den front.
Typiske spørgsmål om fennikel
Fennikel er en grøntsag, hvor bladene minder meget om dild. Smagen er lakridsagtig.
Ja, den indeholder blandt andet en del kostfibre, men også A-, B-, og C-vitamin.
Det er det fra juni og frem til oktober. Resten af året importeres fenniklen.
Del dine ideer og tanker med os andre her: