Rødbedeboller har en flot farve, men det er ikke den eneste grund til at bage dem. De er saftige og smager godt til morgenmad og frokost.
Rødbedeboller har en konsistens, der gør dem velegnede som sandwich-boller, fordi de ikke bliver tørre.
Revet rødbede og gulerod gør dem saftige og søde, og så lyser de lidt op i forhold til andre brød.
Rødbeder har en lettere jordsmag, når de er rå. Men det er der ikke skyggen af her. Bollerne har en mild smag og kan bruges til alt fra morgenmad til madpakke.
Opskrift på rødbedeboller med gulerod
Ingredienser
- 150 gram rødbede
- 30 gram gulerod ca. en gulerod
- 25 gram gær
- 2 dl vand
- 2 dl yoghurt el. kærnemælk
- 3 dl havregryn
- 40 gram græskarkerner
- 2 spsk olie
- 1,5 tsk groft salt
- 8-9 dl hvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Begynd med at skrælle rødbeden og guleroden. Skyl og riv dem derefter groft på rivejernet.
- Varm vandet i en gryde. Når det er varmt, blander du yoghurt eller kærnemælk i vandet, så væsken er lun. Herefter smuldrer du gær deri og rører godt rundt.
- Tilsæt rødbede, græskarkerner, gulerod, havregryn og salt. Rør godt rundt.
- Tilsæt olie og halvdelen af hvedemelet, rør rundt.
- Rør, imens du hælder mere mel, så du til sidst har en fast dej, som er lettere klistret.
- Hæld dejen ud på bordet, ælt, og drys mere mel over, hvis du har svært ved at ælte den. Men pas på - dejen skal ikke blive tør.
- Sæt til hævning i en skål med et rent viskestykke eller film over. 40 minutter.
- Ælt dejen igen og form den til 10 boller. Vil du lave større sandwichboller, kan du nøjes med 10 stk. Hæves videre på bagepladen i 30 minutter.
- Pensl med et sammenpisket æg og drys med græskarkerner.
- Bag dine rødbedeboller i 10 til 15 minutter på 200 grader varmluft. Eller 225 almindelig varme.
Næringsindhold
Tip
I august-september er rødbeder i sæson og ofte virkelig billige. Køb en ordentlig portion. Det er både billigt og klimavenligt at købe fødevarer i sæson.
Og så kan rødbedeboller bruges til alt fra syltede rødbeder til rødbedefalafler og, ja, disse dejlige boller.