Hvad er der egentligt i en risifrutti og er den en dessert eller sund nok til at være et mellemmåltid? Læs mere om 90’er klassikeren her.
Risifrutti er en færdiglavet ret med ris og syltetøj, der minder en smule om risalamande – i hvert fald hvis du køber den industrielt fremstillet.
Den klassiske risifrutti bliver produceret af Orkla og har kunnet købes i Danmark siden 1995. Orkla beskriver Risifrutti som ”et mellemmåltid baseret på ris med mælk og frugt”.
Men hvad er der i en risifrutti og kan den fungere som et sundt mellemmåltid eller er det nærmere en dessert?
Smart indpakning
Risifrutti kommer i en forbrugervenlig lille plastikbeholder, hvor ris og syltetøj er adskilt i to rum, og nemt kan blandes, når låget fjernes. Herfra kan du spise den direkte fra beholderen - alt du behøver, er en ske.
En del af succesen bag produktet er måske netop emballagen, der lægger sig op ad hele bølgen af såkaldt convience food, hvor risifrutti ifølge Orkla er ”nemt og hurtigt i den travle hverdag”.
Hvilke ingredienser er der i?
En risifrutti med kirsebær indeholder følgende ingredienser:
Mælk, vand, ris (8,5%), sukker (6,7%), kirsebærjuice (6%), piskefløde, fortykningsmiddel (pektin, karragenan), naturlige aromaer (bl.a. vanillin), salt, syre (citronsyre).
Der er altså både råvarer vi kender som mælk, vand, ris, sukker, piskefløde og salt blandet med tilsætningsstoffer som fortykningsmidler, citronsyre og naturlige aromaer.
Du kan også lave en sundere udgave selv. Se her i denne video hvordan du gør det:
Er risifrutti sund?
Ser man på næringsindholdet i en risifrutti og sammenligner den med andre færdiglavede desserter som færdiglavet risalamande og vaniljeis, så er risifruttien et sundere valg.
Der er både færre kalorier, fedt og sukker i risifruttien.
Men sammenlignet med andre mellemmåltider, som frugt eller grøntsager, knækbrød, lidt nødder eller lignende, er risifruttien ikke sund.
Om risifrutti kan anses som værende sund, afhænger altså af, om du spiser den som en dessert i ny og næ eller om du erstatter et ellers sundt mellemmåltid med en risifrutti.
Her kan du se næringsindholdet i risifrutti med kirsebær sammenlignet med vaniljeis fra Carte d’Or og en færdiglavet risalamande med kirsebærsauce fra Karolines Køkken:
Per 100 gram | Risifrutti kirsebær | Vaniljeis | Risalamande (færdiglavet) |
Energi, kcal | 114 | 205 | 163 |
Fedt, g | 3,3 | 8,2 | 7,7 |
- heraf mættet fedt, g | 2,6 | 6,6 | 4,7 |
Kulhydrat, g | 18 | 30 | 20 |
heraf sukkerarter, g | 11 | 26 | 13 |
Protein, g | 3,1 | 2,5 | 3,1 |
Kilder: www.orkla.dk, vitakost.
Del dine ideer og tanker med os andre her: