• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Peanuts - fakta om de ristede jordnødder

Peanuts - fakta om de ristede jordnødder

Billede med peanuts.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Peanuts kender vi til hudløshed. I årtier har de været brugt som snacks, ristede og saltede, eller i salat og wokretter.

Selvom vi kan købe poser med hele peanuts i skal, er det næsten som om, at de to ting ikke har noget med hinanden at gøre, fordi de saltede, ristede er dem, der bliver solgt flest af.

Men ikke desto mindre er det sådan, det er. Peanuts er jordnødder, som kommer fra en skål, hvor de ligger to og to.

Er ikke nødder

Først og fremmest er navnet ukorrekt. Jordnødder har ikke noget med nødder at gøre. Det er en bælgfrugt, der tilhører ærteblomstfamilien, og jordnødder er i virkeligheden frø.

Disse frø vokser under jorden i en bælg - som ligner en brun skal. Faktisk kan jordnødder minde om kartofler, når du graver planten op og ser "nødderne" mellem alle rødderne.

Det menes, at jordnødder oprindeligt stammer fra Andesbjergene, i dag er det en kæmpe salgsvare for USA, Kina, Indien og nogle afrikanske lande.

Fremstilling

Det tager fem måneder fra planten sås, til man kan høste jordnødder. Når de høstes, bliver de revet op ad jorden og lægges til tørring på marken i et par døgn.

Efter rensning, sortering og afskalling bliver de samlet og tørret i en særlig indretning, der sørger for at blæse varm luft på dem for at reducere deres vandindhold yderligere.

Nu er de ved at ligne de peanuts, vi kender, men først hos producenterne bliver de ristede og saltede.

Næringsværdi og holdbarhed

Er peanuts sunde? Ja, i princippet er de, så længe de blot er jordnødder, og vi ikke spiser for mange af dem.

Der er forsket meget i jordnødder og (usaltede) peanuts effekt på vores helbred. Nogle undersøgelser viser, at man kan risikere bryst- og tarmkræft ved at spise peanuts mindst et par gange ugentlig.

Andre mener, at regelmæssig indtagelse af de tørrede, usaltede jordnødder kan give en vis beskyttelse mod hjerte- karsygdomme.

Men saltede og ristede som er dem, vi oftest køber og spiser, har et enormt højt indhold af fedt og salt. Og det er to faktorer, vi ikke bør få for meget af.

Her kan du se energifordelingen på 100 gram jordnødder og 100 gram peanuts. Bemærk forskellen i fedtprocent.

PeanutsJordnødder
Kalorier632 gram538 gram
Proteiner24,6 gram25,8 gram
Kulhydrat9,5 gram19,9 gram
Fedt53,3 gram37,8 gram

Opskrifter

Peanuts bruges som nævnt i alverdens retter, fra brownies og cookies til asiatiske salater og wokretter.

Hak dem og drys dem ud over din salat, pynt gryderetten med hele peanuts og brug dem i hjemmelavet konfekt og kager.

Og så er der selvfølgelig peanutbutter, amerikanernes svar på Nutella.

Hjemmelavet peanutbutter

Snickerskage

Cookies med peanuts

Flyvende Jacob

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
tex mex kylling
Tex Mex kylling→ Se opskriften
Billede med brunchæg i ovn
Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form→ Se opskriften
Billede af pighvarsalat.
Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk→ Se opskriften
billede med rabarbermuffins
Rabarbermuffins: 12 luftige muffins med rabarber→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her