Her får du den rigtige kernetemperatur på lam, herunder lammekølle og lammefilet. Der er også tips til stegning, så lammekødet bliver perfekt.
Hvad er den korrekte kernetemperatur på lam, så min lammekølle bliver stegt perfekt?
Det får du svaret på her, hvor jeg gennemgår hvordan du tilbereder lammekød, herunder lammekølle og lammefilet, helt optimalt.
Hemmeligheden hedder ikke overraskende et stegetermometer, for med det i hånden, er du sikker på et godt resultat. Og lammekød stegt præcist som du ønsker det.
Blandt andet fordi ovne ikke varmer ens - og fordi der kan være forskel på tykkelsen af blandt andet lammestege - er det altid klogt at anvende et stegetermometer.
Se også: Lammeculotte - stegetid i pande eller ovn
På den måde har du nemlig styr på hvordan lammekødet bliver tilberedt. Uanset om det er lammekølle, lammefilet eller andre udskæringer.
Og så er du sikret perfekt tilberedt påskelam på påskebordet - eller når du ellers tilbereder lammesteg.
Kernetemperatur på lam
Hvad den rigtige kernetemperatur på lam er, afhænger selvfølgelig af hvor tilberedt du ønsker lammekødet.
Men her er de anbefalede temperatur, som du måler med et stegetermometer:
Rosa lammekød: 62-65 grader
Mere tilberedt: 65-68 grader
Gennemstegt lammekød: 70-72 grader
Hvordan måler man kernetemperatur?
Det er vigtigt at anvende stegetermometeret korrekt.
Det betyder, at du skal måle midt i kødet - det er nemlig her temperaturen er lavest.
Du skal i øvrigt vide, at kernetemperaturen i eks. en lammekølle eller lammefilet kan stige efter at kødet er kommet ud af ovnen eller grillen.
Hvis du steger lammekødet ved omkring 100 grader stiger kernetemperaturen næsten ikke noget - men steger du ved eks. 200 grader, kan kernetemperaturen faktisk stige helt op til fem grader.
Derfor kan du ende med en lammesteg, der er mere tilberedt end du tror.
Og derfor er det vigtigt at kende den korrekte kernetemperatur på lam,
Stegning af lammekølle
Står du med en frossen lammekølle, er det bedste at tø kødet op i køleskabet. På den måde svinder lammekøllen mindst.
Langtidsstegning er perfekt til tilberedning af lammekølle, og her skal en lammekølle på 1,5 kilo have cirka tre timer ved 100 grader almindelig over- og undervarme.
Steger du lammekøllen ved 200 grader, skal du regne med den halve stegetid - hvilket vil sige cirka halvanden time.
Stegning af lammefilet
Lammefilet tilberedes i kortere tid. Her skal en lammefilet typisk have en time ved 125 grader - eller en halv time ved 200 grader. Men husk at måle med et stegetermometer.
Du kan med fordel brune lammefileten af i lidt smør inden turen i ovnen.
Og det er også en god idé, at salte kødet i god tid.
Du kan i øvrigt med fordel krydre lammestege med eks. ramsløg, timian, rosmarin og hvidløg.
Hvor meget lammekød til hver person?
Har du en lammekølle med ben, skal du beregne omkring 250 gram kød pr. person, så en lammekølle på et kilo passer til fire personer.
Er det en udbenet lammekølle beregnes mellem 150 og 200 gram kød til hver.
Skal lammekødet hvile?
Der findes mange holdninger og myter omkring lammekød og hviletid. For er det nødvendigt at lade lammekøllen hvile inden udskæring - eller er det helt ligemeget?
Og her viser forskellige undersøgelser, at hverken mørhed eller saftigheden i kødet ændres, når stegen hviler.
- Dog vil kødfarven se mere ensartet ud på grund af den varmeudligning, der sker under hviletiden. Svindet er tillige ens målt, fra kødet tages ud af ovnen, til det serveres - uafhængigt af hviletid. Det er derfor ingen ulykke, at skære i kødet lige når det er kommet ud af ovnen, siger laboratorieleder Camilla Bejerholm fra Teknologisk Institut.
Opskrifter på lammekød
Del dine ideer og tanker med os andre her: