Hvad er den korrekte kernetemperatur på lam, så min lammekølle bliver stegt perfekt? Det får du svaret på her, hvor jeg gennemgår hvordan du tilbereder lammekød, herunder lammekølle og lammefilet, helt optimalt.
Hemmeligheden hedder ikke overraskende et stegetermometer, for med det i hånden, er du sikker på et godt resultat. Og lammekød stegt præcist som du ønsker det.
Blandt andet fordi ovne ikke varmer ens - og fordi der kan være forskel på tykkelsen af blandt andet lammestege - er det altid klogt at anvende et stegetermometer.
På den måde har du nemlig styr på hvordan lammekødet bliver tilberedt. Uanset om det er lammekølle, lammefilet eller andre udskæringer. Og så er du sikret perfekt tilberedt påskelam på påskebordet - eller når du ellers tilbereder lammesteg.
Indhold
- Kernetemperatur på lam
- Hvordan måler man kernetemperatur?
- Stegning af lammekølle
- Stegning af lammefilet
- Hvor meget lammekød til hver person?
- Skal lammekødet hvile?
- Opskrifter
- Lammekoteletter
- Lammeculotte
- Lammekølle med flødekartofler som gæstemad
- Italiensk lammesteg - opskrift på udbenet lammekølle
- Lammekølle i fad med kartofler og lammesky
- Marineret lammemørbrad med citron og rosmarin
- Lammekrone med rosmarin og hvidløg
- Lammeskank i rødvin
- Marinade til lammekølle og andre udskæringer af lam
- FAQ
- Kommentarer
Kernetemperatur på lam
Hvad den rigtige kernetemperatur på lam er, afhænger selvfølgelig af hvor tilberedt du ønsker lammekødet.
Men her er de anbefalede temperatur, som du måler med et stegetermometer:
Rosa lammekød: 62-65 grader
Mere tilberedt: 65-68 grader
Gennemstegt lammekød: 70-72 grader
Det afhænger af, hvordan du ønsker dit lammekød tilberedt:
Stegegrad | Kernetemperatur (°C) | Beskrivelse |
---|---|---|
Rød (rare) | 55–57 °C | Meget rosa og saftig |
Medium rare | 58–60 °C | Let rosa – ofte det foretrukne valg |
Medium | 61–65 °C | Lidt rosa i midten |
Gennemstegt | 70+ °C | Helt gennemstegt – mere fast kød |
Hvordan måler man kernetemperatur?
Det er vigtigt at anvende stegetermometeret korrekt. Det betyder, at du skal måle midt i kødet - det er nemlig her temperaturen er lavest.
Du skal i øvrigt vide, at kernetemperaturen i eks. en lammekølle eller lammefilet kan stige efter at kødet er kommet ud af ovnen eller grillen.
Hvis du steger lammekødet ved omkring 100 grader stiger kernetemperaturen næsten ikke noget - men steger du ved eks. 200 grader, kan kernetemperaturen faktisk stige helt op til fem grader.
Derfor kan du ende med en lammesteg, der er mere tilberedt end du tror. Og derfor er det vigtigt at kende den korrekte kernetemperatur på lam,
Stegning af lammekølle
Står du med en frossen lammekølle, er det bedste at tø kødet op i køleskabet. På den måde svinder lammekøllen mindst.
Langtidsstegning er perfekt til tilberedning af lammekølle, og her skal en lammekølle på 1,5 kilo have cirka tre timer ved 100 grader almindelig over- og undervarme.
Steger du lammekøllen ved 200 grader, skal du regne med den halve stegetid - hvilket vil sige cirka halvanden time.
Stegning af lammefilet
Lammefilet tilberedes i kortere tid. Her skal en lammefilet typisk have en time ved 125 grader - eller en halv time ved 200 grader. Men husk at måle med et stegetermometer.
Du kan med fordel brune lammefileten af i lidt smør inden turen i ovnen. Og det er også en god idé, at salte kødet i god tid.
Du kan i øvrigt med fordel krydre lammestege med eks. ramsløg, timian, rosmarin og hvidløg.
Hvor meget lammekød til hver person?
Har du en lammekølle med ben, skal du beregne omkring 250 gram kød pr. person, så en lammekølle på et kilo passer til fire personer.
Er det en udbenet lammekølle beregnes mellem 150 og 200 gram kød til hver.
Skal lammekødet hvile?
Der findes mange holdninger og myter omkring lammekød og hviletid. For er det nødvendigt at lade lammekøllen hvile inden udskæring - eller er det helt ligemeget?
Og her viser forskellige undersøgelser, at hverken mørhed eller saftigheden i kødet ændres, når stegen hviler.
- Dog vil kødfarven se mere ensartet ud på grund af den varmeudligning, der sker under hviletiden. Svindet er tillige ens målt, fra kødet tages ud af ovnen, til det serveres - uafhængigt af hviletid. Det er derfor ingen ulykke, at skære i kødet lige når det er kommet ud af ovnen, siger laboratorieleder Camilla Bejerholm fra Teknologisk Institut.
Opskrifter
Her får du inspirerende opskrifter med lam:
Lammekoteletter
Lammeculotte
Lammekølle med flødekartofler som gæstemad
Italiensk lammesteg - opskrift på udbenet lammekølle
Lammekølle i fad med kartofler og lammesky
Marineret lammemørbrad med citron og rosmarin
Lammekrone med rosmarin og hvidløg
Lammeskank i rødvin
Marinade til lammekølle og andre udskæringer af lam
FAQ
Du kan godt lade det tilberedte lammekød hvile. Lad kødet hvile i 5–10 minutter efter tilberedning. Temperaturen stiger ofte 2–3 grader under hviletiden, og det gør kødet mere saftigt og ensartet.
Brug et stegetermometer. Stik det ind i den tykkeste del af kødet – væk fra ben og fedt – og sørg for at nå midten. Undgå at ramme en pande eller fad.
Ja – så længe kødet er af god kvalitet og stegt til mindst 55 grader i kernen. Lam er generelt mindre risikabelt end f.eks. hakket oksekød. Dog bør hakket lam altid tilberedes helt gennemstegt, hvilket vil sige til minimum 70 grader.
Ja! Både stegt, braiseret og langtidsstegt lammekød kan fryses.
Op til 2–3 måneder for bedste smag og kvalitet. Det kan holde længere, men smag og konsistens kan forringes efter denne periode.
Optø det frosne lammekød i køleskab natten over. Varm det forsigtigt op i ovn, gryde eller mikrobølgeovn – helst med lidt væske eller sauce, så det ikke bliver tørt. Undgå at genopvarme lammekødet flere gange.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
EmmA
Hej, kan jeg langtidsstege lammekøllen dagen før - måske give den godt halvdelen af stegetiden og så stege den færdig på dagen?
Mvh 🌻