• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Kernetemperatur på lam (lammekølle og lammefilet)

Kernetemperatur på lam (lammekølle og lammefilet)

Den rigtige kernetemperatur på lam er vigtigt, så du får det perfekte stykke kød. Her er det en rosastegt lammekølle. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Del gerne:
41
SHARES
FacebookMessenger41PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 9. juni 2025 - Udgivet: 4. april 2023

Hvad er den korrekte kernetemperatur på lam, så min lammekølle bliver stegt perfekt? Det får du svaret på her, hvor jeg gennemgår hvordan du tilbereder lammekød, herunder lammekølle og lammefilet, helt optimalt.

Hemmeligheden hedder ikke overraskende et stegetermometer, for med det i hånden, er du sikker på et godt resultat. Og lammekød stegt præcist som du ønsker det.

Blandt andet fordi ovne ikke varmer ens - og fordi der kan være forskel på tykkelsen af blandt andet lammestege - er det altid klogt at anvende et stegetermometer.

På den måde har du nemlig styr på hvordan lammekødet bliver tilberedt. Uanset om det er lammekølle, lammefilet eller andre udskæringer. Og så er du sikret perfekt tilberedt påskelam på påskebordet - eller når du ellers tilbereder lammesteg.

Indhold
  • Kernetemperatur på lam
  • Hvordan måler man kernetemperatur?
  • Stegning af lammekølle
  • Stegning af lammefilet
  • Hvor meget lammekød til hver person?
  • Skal lammekødet hvile?
  • Opskrifter
  • Lammekoteletter
  • Lammeculotte
  • Lammekølle med flødekartofler som gæstemad
  • Italiensk lammesteg - opskrift på udbenet lammekølle
  • Lammekølle i fad med kartofler og lammesky
  • Marineret lammemørbrad med citron og rosmarin
  • Lammekrone med rosmarin og hvidløg
  • Lammeskank i rødvin
  • Marinade til lammekølle og andre udskæringer af lam
  • FAQ
  • Kommentarer

Kernetemperatur på lam

Hvad den rigtige kernetemperatur på lam er, afhænger selvfølgelig af hvor tilberedt du ønsker lammekødet.

Men her er de anbefalede temperatur, som du måler med et stegetermometer:

Rosa lammekød: 62-65 grader
Mere tilberedt: 65-68 grader
Gennemstegt lammekød: 70-72 grader

Det afhænger af, hvordan du ønsker dit lammekød tilberedt:

StegegradKernetemperatur (°C)Beskrivelse
Rød (rare)55–57 °CMeget rosa og saftig
Medium rare58–60 °CLet rosa – ofte det foretrukne valg
Medium61–65 °CLidt rosa i midten
Gennemstegt70+ °CHelt gennemstegt – mere fast kød

Hvordan måler man kernetemperatur?

Det er vigtigt at anvende stegetermometeret korrekt. Det betyder, at du skal måle midt i kødet - det er nemlig her temperaturen er lavest.

Du skal i øvrigt vide, at kernetemperaturen i eks. en lammekølle eller lammefilet kan stige efter at kødet er kommet ud af ovnen eller grillen.

Hvis du steger lammekødet ved omkring 100 grader stiger kernetemperaturen næsten ikke noget - men steger du ved eks. 200 grader, kan kernetemperaturen faktisk stige helt op til fem grader.

Derfor kan du ende med en lammesteg, der er mere tilberedt end du tror. Og derfor er det vigtigt at kende den korrekte kernetemperatur på lam,

Stegning af lammekølle

Står du med en frossen lammekølle, er det bedste at tø kødet op i køleskabet. På den måde svinder lammekøllen mindst.

Langtidsstegning er perfekt til tilberedning af lammekølle, og her skal en lammekølle på 1,5 kilo have cirka tre timer ved 100 grader almindelig over- og undervarme.

Steger du lammekøllen ved 200 grader, skal du regne med den halve stegetid - hvilket vil sige cirka halvanden time.

Stegning af lammefilet

Lammefilet tilberedes i kortere tid. Her skal en lammefilet typisk have en time ved 125 grader - eller en halv time ved 200 grader. Men husk at måle med et stegetermometer.

Du kan med fordel brune lammefileten af i lidt smør inden turen i ovnen. Og det er også en god idé, at salte kødet i god tid.

Du kan i øvrigt med fordel krydre lammestege med eks. ramsløg, timian, rosmarin og hvidløg.

Hvor meget lammekød til hver person?

Har du en lammekølle med ben, skal du beregne omkring 250 gram kød pr. person, så en lammekølle på et kilo passer til fire personer.

Er det en udbenet lammekølle beregnes mellem 150 og 200 gram kød til hver.

Skal lammekødet hvile?

Der findes mange holdninger og myter omkring lammekød og hviletid. For er det nødvendigt at lade lammekøllen hvile inden udskæring - eller er det helt ligemeget?

Og her viser forskellige undersøgelser, at hverken mørhed eller saftigheden i kødet ændres, når stegen hviler.

- Dog vil kødfarven se mere ensartet ud på grund af den varmeudligning, der sker under hviletiden. Svindet er tillige ens målt, fra kødet tages ud af ovnen, til det serveres - uafhængigt af hviletid. Det er derfor ingen ulykke, at skære i kødet lige når det er kommet ud af ovnen, siger laboratorieleder Camilla Bejerholm fra Teknologisk Institut.

Opskrifter

Her får du inspirerende opskrifter med lam:

Lammekoteletter

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på møre lammekoteletter, der nemt steges på panden i smør tilsat rosmarin og hvidløg. Nem og sikker tilberedningsmetode.
Gå til opskrift
Billede af lammekoeteletter.

Lammeculotte

5 fra 11 stemmer
Se her hvordan du steger den perfekte lammeculotte. En nem opskrift med stegetid på lammesteg i pande eller ovn. Med hvidløg og rosmarin.
Gå til opskrift
lammeculotte på pande eller i i ovn

Lammekølle med flødekartofler som gæstemad

5 fra 3 stemmer
Lammekølle med flødekartofler er lækker gæstemad, Lammekøllen bliver perfekt når du steger det i ovnen ved 165 grader, og krydrer det med ramsløg.
Gå til opskrift
lammekølle med flødekartofler

Italiensk lammesteg - opskrift på udbenet lammekølle

4.5 fra 6 stemmer
Opskrift på italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen. Udbenet lammekølle, tilberedt i fad med kartofler og tomater. God gæstemad.
Gå til opskrift
Italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen

Lammekølle i fad med kartofler og lammesky

4.8 fra 18 stemmer
Her er min opskrift på lammekølle i ovn. Lammekøllen steges i et fad sammen med kartofler, gulerødder, rødløg og en dejlig lammesky. Med tid og temperatur.
Gå til opskrift
billede med lammekølle

Marineret lammemørbrad med citron og rosmarin

4.8 fra 24 stemmer
Opskrift på marineret lammemørbrad, inkl stegetid, så mørbraden tilberedes perfekt. Marinaden laves med olie, citron, rosmarin og hvidløg.
Gå til opskrift
marineret lammemørbrad

Lammekrone med rosmarin og hvidløg

5 fra 4 stemmer
Se den lækre opskrift på lammekrone med rosmarin og hvidløg. Lammekronen steges i ovnen, hvor stegetiden er cirka 25 minutter.
Gå til opskrift
lammekrone med rosmarin

Lammeskank i rødvin

4.9 fra 8 stemmer
Nem opskrift på lammeskank i rødvin, og den giver noget helt fantastisk mørt kød. Lammeskankerne langtidssteges i to en halv time i gryde.
Gå til opskrift
lammeskank i rødvin

Marinade til lammekølle og andre udskæringer af lam

5 fra 5 stemmer
Her er opskriften på marinade til lammekølle, og den stammer fra Newyorker By Heart. Marinaden kan naturligvis også anvendes til andre stykker lam.
Gå til opskrift
billede til marinade til lammekølle

FAQ

Skal lammekød hvile efter stegning?

Du kan godt lade det tilberedte lammekød hvile. Lad kødet hvile i 5–10 minutter efter tilberedning. Temperaturen stiger ofte 2–3 grader under hviletiden, og det gør kødet mere saftigt og ensartet.

Hvordan måler man bedste kernetemperaturen?

Brug et stegetermometer. Stik det ind i den tykkeste del af kødet – væk fra ben og fedt – og sørg for at nå midten. Undgå at ramme en pande eller fad.

Et det sikkert at spise rosa lammekød?

Ja – så længe kødet er af god kvalitet og stegt til mindst 55 grader i kernen. Lam er generelt mindre risikabelt end f.eks. hakket oksekød. Dog bør hakket lam altid tilberedes helt gennemstegt, hvilket vil sige til minimum 70 grader.

Kan man fryse tilberedt lammekød?

Ja! Både stegt, braiseret og langtidsstegt lammekød kan fryses.

Hvor længe holder stegt lammekød i fryseren?

Op til 2–3 måneder for bedste smag og kvalitet. Det kan holde længere, men smag og konsistens kan forringes efter denne periode.

Hvordan genopvarmer man frossent lammekød?

Optø det frosne lammekød i køleskab natten over. Varm det forsigtigt op i ovn, gryde eller mikrobølgeovn – helst med lidt væske eller sauce, så det ikke bliver tørt. Undgå at genopvarme lammekødet flere gange.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. EmmA

    november 26, 2024 at 9:05 am

    Hej, kan jeg langtidsstege lammekøllen dagen før - måske give den godt halvdelen af stegetiden og så stege den færdig på dagen?
    Mvh 🌻

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Forsiden lige nu

grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
Billede af salat med torsk og grøntsager.
Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado→ Se opskriften
ribskage kage med ribs
Ribskage - mormors luftige kage med ribs→ Se opskriften
billederesultat for tærte
Hjemmelavet tærte: De 5 bedste opskrifter på tærte→ Se opskriften
Vegetarisk grillspyd kan sagtens laves i god tid, inden grillen tændes. De har kun godt af at ligge og trække i marinaden, så de får ekstra knald på smagen. Foto: Charlotte Mithril
Vegetarisk grillspyd med grøntsager og halloumi→ Se opskriften
Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter på retter med under 500 kalorier→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
wok med edamamebønner og kylling
Wok med edamamebønner og kylling→ Se opskriften
billederesultat for havregrødsboller
Opskrift på lækre havregrødsboller→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her