Lammekølle med flødekartofler er lækker gæstemad, Lammekøllen bliver perfekt når du steger det i ovnen ved 165 grader, og krydrer det med ramsløg.
Opskriften på lammekølle med flødekartofler er beregnet til 6 personer.
Ingredienser
1 lammekølle på cirka 1,5 kilo (gerne lam fra marsken ved Vadehavet)
1 deciliter god olivenolie
5 fed hvidløg i skiver
2 gode kviste frisk rosmarin
2 teskefulde tørret ramsløg (eller en håndfuld friske, som du snitter)
Salt og friskkværnet peber
Denne opskrift på flødekartofler
Stegetid for lammekølle i ovn: 15 minutter ved 220 grader - derefter 60 minutter ved 165 grader.
Kernetemperatur for lammekølle: 65 grader før 15 minutter hvile (overdækket)
Fremgangsmåde
- Start med at afpudse lammekøllen. Skær fedtet fra med en skarp kniv, og fjern også eventuelle andre urenheder. Tør køllen af med et stykke køkkenrulle, så den ikke er våd.
- Skær hvidløgsfed i skiver, og pil bladene af rosmarinen,
- Hæld en deciliter olivenolie op i en skål. og kom skiver af hvidløgsfed, rosmarin, ramsløg samt lidt salt og friskkværnet peber i. Rør det lidt rundt med en spiseske.
- Med en spidsen af en skarp kniv skærer du nu en 15-20 små lommer i lammekøllen.
- Kom lidt af hvidløgsblandingen ind i hver lomme - sørg for der er et par skiver hvidløg i hver.
- Resten af marinaden smører du ud over lammekøllen, læg køllen i et ildfast fad, og så må den gerne stå og trække 15 minutter.
- Krydr også med lidt mere salt og friskkværnet peber.
- Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
- Gør flødekartoflerne klar i fadet. I stedet for den anbefalede bagetid i opskriften i linket, skal flødekartoflerne blot ind og ud sammen med lammekøllen. Så er de perfekte.
- Stil din lammekølle med flødekartofler ind i ovnen - og nu skal den have 15 minutter ved 220 grader. Derefter skruer du varmen ned på 165 grader, og steger den færdig ved den lavere varme. Det tager cirka en time.
- Men stik et stegetermometer i din lammekølle, og når den viser 65 grader, ja så er køllen færdig. Læs mere om kernetemperatur i lam her.
- Tag lammesteg og flødekartofler ud af ovnen, pak et stykke staniol om den kødet - og læg et viskestykke over. Flødekartoflerne kan du også lige lægge et stykke sølvpapir over.
Tips
Lad lammekøllen trække i 15 minutter - og så er den ellers klar til at blive skåret i tynde skiver.
Den perfekte lammekølle med flødekartofler serveres sammen med en god salat og eventuelt et stykke grydebrød.
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
Lammekølle med ramsløg
Stem her
( stemmer)
Svend Solgaard
Opskriften på lammekølle kan sagtens laves på en Weber q3200 man skal blot følge opskriften på at lave den i ovn. Kan med fordel udbene den og så lægge benet ind igen og snører den til, så er den let at udskære når man har fjernet benet efter grilning, læg den i en folie bakke under stegning