Her er opskriften på italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen. Udbenet lammekølle, der tilberedes i fad med bla. kartofler og tomater. God gæstemad.
Italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen er en dejlig opskrift på udbenet lammekølle, og retten er fantastisk som gæstemad.
Oprindeligt stammer opskriften fra et tv-program på den regionale TV-station TV-Syd. I programmet "Annes Køkkensnak" lavede Elsebeth Gerner Nielsen (der bla. er tidligere kulturminister) denne ret.
Det inspirerede Newyorker By Heart, og her er hendes tilrettede opskrift på den lækre lammeret, som altså har fået navnet italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser
1 kg udbenet lammekølle
600-800 g små, faste kartofler med skræl
Ca. 600 g tomater, en blanding af gode, aromatiske blommetomater og cherrytomater
1 bakke (eller stort bdt.) persille, finthakket
Saft og skal af 1 citron
50 g frisk, revet parmesanost
Olivenolie
Smør
4 spsk. rasp
6 fed hvidløg, meget finthakket
4-5 spsk. olivenolie
Groft salt, friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Riv skallen af citronen og pres så citronsaft ud over lammekøllen, sørg for at gnide det godt ind i over det hele.
- Halver kartoflerne hvis de er meget små, eller skær dem i ca. ½ cm. tykke skiver. Halver cherrytomater og skær blommetomater i tykke skiver.
- Finthakket persille og hvidløg blandes med rasp og citronskal, krydr med salt og friskkværnet peber. Tag ca. ⅔ fra og rør det med 4-5 spsk. olivenolie til en tyk pasta.
- Den sidste ⅓ blandes med parmesan, lidt salt og friskkværnet peber og stilles til side.
- Forvarm ovnen til 175 grader. Pensl en bradepande med olivenolie og læg først et lag kartofler, krydr med salt og friskkværnet peber.
- Så et lag tomater (de behøver ikke at ligge tæt, bare de er ligeligt fordelt), forsæt indtil kartofler og tomater er brugt - HUSK: at krydre HVERT lag med salt og friskkværnet peber.
- Krydr lammekøllen med salt og friskkværnet peber over det hele og gnid så persille-pastaen godt ind på alle sider.
- Læg stegen øverst på kartoffelskiverne og sæt den i ovnen i ca. 1½-2 timer (alt efter hvor tyk stegen er og hvordan den ønskes stegt). Efter ca. 1 times tid, lægges et par klatter smør på stegen, så den ikke bliver alt for tør ovenpå.
- Ca. 15 minutter FØR stegen er færdigstegt, hæves temperaturen til 225 grader.
- Den gemte persilleblanding (den med parmesan osten) drysses over lammesteg og kartofler, dryp lidt olivenolie over og sæt i ovnen igen i de sidste 15 minutter, så den kan blive gratineret og sprød.
Tips
Tag ud og lad stegen hvile i ca. 10-15 minutter inden den skæres i skiver, som lægger ovenpå kartoffelfadet.
Server - og gerne med myntegele - som jeg synes smager genialt.
Denne opskrift er fra bloggen Newyorker By Heart,
der nu bor på Madens Verden. Find alle opskrifterne
ved at klikke på billedet herover!