Se hvordan du laver de bedste langtidshævede kærnemælksbrød, der er super spændstige og smagfulde madbrød med kærnemælk. Kærnemælksbrød kan fryses ned.
Det tager lidt tid at lave disse kærnemælksbrød, men det er hele tiden værd.
Og det meste af tiden passer brød og dej sig selv under den lange hævetid.
Dejen til disse kærnemælksbrød er samtidig ufattelig nem at lave, da den ikke på noget tidspunkt skal æltes.
I stedet vendes ingredienserne blot sammen, inden dejen stilles til hævning. Hævetiden er cirka 5-6 timer.
Mine kærnemælksbrød skal heller ikke efterhæve, og derfor kan brødene bages straks de er lagt på bagepladen.
Opskriften giver 12. stk. kærnemælksbrød.
Ingredienser til kærnemælksbrød
200 gram lunkent vand
8 gram gær
200 gram kærnemælk
1 teskefuld sukker
1 spiseskefuld citronsaft
100 gram speltmel eller lignende
300 gram Manitoba hvedemel
10 gram bageenzymer (kan udelades)
1,5 teskefuld salt
Fremgangsmåde
- Vej vand af sammen med gær og rør gæren ud med en grydeske. Rør derefter kærnemælk og sukker i.
- Derefter tilsættes citronsaft sammen med mel, bageenzymer og salt, og dejen røres sammen i et lille minuts tid.
- Overdæk med husholdningsfilm og et viskestykke, hvorefter dejen skal hæve et lunt sted i 5-6 timer.
- Forvarm ovnen til 250 grader over- og undervarme.
- Tag dejen ud på et meldrysset bord, hvor den foldes sammen. Drys eventuelt lidt mel ovenpå dejen.
- Del dejen i 12 mindre stykker, og og stil dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug metalskraber eller kniv.
- Sprøjt også lidt vandstøv på brødene - eller pensl dem let med vand.
- Bag dine kærnemælksboller i cirka 15 minutter - og lad dem så køle af på en rist.
De færdigbagte kærnemælksbrød køles af på en rist.
Brødene er fine at fryse ned. Når de skal varmes i ovnen, skylles hvert af de frosne brød kort under den kolde hane inden de lægges på en rist i ovnen.
Se også mine opskrifter på:
Hej Anne
Det burde ikke være noget problem, men som du selv skriver, så skal du bruge noget mindre gær.
Jeg ville prøve med 3 gram, og så skal det nok blive godt 🙂
De bedste hilsner
Holger
Hej
Kan dejen hæve længere tid ved stuetemperatur - natten over?
Eller kan den koldhæves evt. med mindre gær?
Hej Gitte
Det kan du sagtens - det bliver et andet brød, men bestemt ikke dårligere 🙂
De bedste hilsner
Holger
Jeg bor i udlandet og har svært ved at skaffe kærnemælk. Kan man bruge yoghurt i stedet for?
Hej Morten
Tak for det - og det handler blandt andet om proteinindholdet i melet.Det giver blandt andet en mere elastisk dej. Du kan også bruge en billigere hvedemel med lavere proteinindhold, men jeg vil anbefale Manitoba mel eller lignende til denne type brød.
Og ja - du kan bruge alle slags gryder. Jeg har både bagt grydebrød i min fine støbejernsgryde - men også i en billig gryde fra IKEA. Og det har fungeret fint.
Husk blot ikke at smøre gryden, og at den skal være gennemvarm inden du kommer brødet i. Ellers risikerer du at dit grødebrød brænder fast.
Alt det bedste
Holger
Mojn do
Nu har jeg set på et par af dine bage opskrifter.
1. Hvad gør de forskellige meltyper for selve bagning, og hvis man ikke har andet end ganske alm hvedemel, er det så "nok" ?
2. Når du snakker om grydebrød, kan en hvilken som helst gryde bruges ?